Uniunea Europeană (UE) a aplicat astăzi o amendă-record - în valoare de 4,34 de miliarde de euro - Google, pentru că a abuzat de poziţia dominantă a sistemului său de operare pentru smartphone - Android - cu scopul de a-şi impune hegemonia serviciului de căutare online, o hotărâre care riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile cu Statele Unite şi împotriva căreia compania va face apel, relatează AFP.
Comisia Europeană (CE) a somat totodată întreprinderea americană "să pună capăt practicilor sale ilegale în următoarele 90 de zile, altfel riscând penalizări de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică mondială a Alphabet", societatea-mamă a Google.
Această sancţiune financiară "pulverizează" precedentul record, deţinut tot de Google.
"Google a folosit practici ilegale pentru a-şi cimenta poziţia dominantă în căutarea pe Internet", a acuzat comisarul european al Concurenţei Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
"Motorul de căutare al Google este produsul său far. În fiecare an, Google generează venituri de peste 95 de miliarde de dolari, mulţumită publicităţii afişate şi pe care dau clic utilizatori ai Google Search, iar o mare parte din venituri se datorează creşterii puterii unor aparate mobile precum smartphone şi tablete", a adăugat comisarul danez.
Întreprinderea a fost deja condamnată de CE pe 27 iunie 2017, să plătească o amendă-record de 2,42 de miliarde de euro, din cauză că a abuzat de poziţia sa dominantă în căutarea online, favorizându-şi comparatorul de preţuri "Google Shopping" în detrimentul serviciilor concurente.
Suma amendei este decisă în ultimul moment şi poate atinge, teoretic, potrivit reglementărilor în domeniul concurenţei europene, până la 10% din cifra de afaceri globală a întreprinderii, care se ridica, în cazul Alphabet, compania-mamă a Google, la 110,9 miliarde de dolari în 2017 (94,7 miliarde de euro).
"Google va face apel contra deciziei executivului european", a anunţat imediat un purtător de cuvânt al Google, Al Verney, într-un comunicat.
Această nouă sancţiune este impusă gigantului american într-un context deosebit de tensionat între UE şi Statele Unite, în care subiectele de fricţiune nu lipsesc - precum NTO şi comerţul.
Miercurea viitoare, peste exact o săptămână, preşedintele CE Jean-Claude Juncker urmează să se ducă la Washington, pentru a încerca să dezamorseze războiul comercial care opune UE preşedintelui american Donald Trump, pregătit să impună taxe importurilor de automobile europene în ţara sa.