Compania Google, amendată cu 4,34 de miliarde de euro

V.D.
Companii / 18 iulie 2018

Compania Google, amendată cu 4,34 de miliarde de euro

Uniunea Europeană (UE) a aplicat astăzi o amendă-record - în valoare de 4,34 de miliarde de euro - Google, pentru că a abuzat de poziţia dominantă a sistemului său de operare pentru smartphone - Android - cu scopul de a-şi impune hegemonia serviciului de căutare online, o hotărâre care riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile cu Statele Unite şi împotriva căreia compania va face apel, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) a somat totodată întreprinderea americană "să pună capăt practicilor sale ilegale în următoarele 90 de zile, altfel riscând penalizări de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică mondială a Alphabet", societatea-mamă a Google.

Această sancţiune financiară "pulverizează" precedentul record, deţinut tot de Google.

"Google a folosit practici ilegale pentru a-şi cimenta poziţia dominantă în căutarea pe Internet", a acuzat comisarul european al Concurenţei Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

"Motorul de căutare al Google este produsul său far. În fiecare an, Google generează venituri de peste 95 de miliarde de dolari, mulţumită publicităţii afişate şi pe care dau clic utilizatori ai Google Search, iar o mare parte din venituri se datorează creşterii puterii unor aparate mobile precum smartphone şi tablete", a adăugat comisarul danez.

Întreprinderea a fost deja condamnată de CE pe 27 iunie 2017, să plătească o amendă-record de 2,42 de miliarde de euro, din cauză că a abuzat de poziţia sa dominantă în căutarea online, favorizându-şi comparatorul de preţuri "Google Shopping" în detrimentul serviciilor concurente.

Suma amendei este decisă în ultimul moment şi poate atinge, teoretic, potrivit reglementărilor în domeniul concurenţei europene, până la 10% din cifra de afaceri globală a întreprinderii, care se ridica, în cazul Alphabet, compania-mamă a Google, la 110,9 miliarde de dolari în 2017 (94,7 miliarde de euro).

"Google va face apel contra deciziei executivului european", a anunţat imediat un purtător de cuvânt al Google, Al Verney, într-un comunicat.

Această nouă sancţiune este impusă gigantului american într-un context deosebit de tensionat între UE şi Statele Unite, în care subiectele de fricţiune nu lipsesc - precum NTO şi comerţul.

Miercurea viitoare, peste exact o săptămână, preşedintele CE Jean-Claude Juncker urmează să se ducă la Washington, pentru a încerca să dezamorseze războiul comercial care opune UE preşedintelui american Donald Trump, pregătit să impună taxe importurilor de automobile europene în ţara sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb