Băncile trebuie să se constituite într-un prim filtru pentru selectarea de proiecte care beneficiază de finanţare europeană, este de părere Leonard Cornoiu, director al departamentului de Programe Europene din cadrul Băncii Transilvania (BT), arătând că abia ulterior acestui pas urmează acordarea cofinanţării.
Domnia sa a identificat câteva probleme în domeniul atragerii de finanţare europeană pentru susţinerea proiectelor, şi anume: ineficienţa instituţiilor specializate, gradul slab de informare şi experienţa beneficiarilor publici sau privaţi în realizarea proiectelor, lipsa personalului calificat.
Leonard Cornoiu sfătuieşte beneficiarii de fonduri europene la o informare şi o evaluare corectă a proiectului, precum şi la structurarea finanţării acestuia, prin intermediul băncii.
"Beneficiarii să se adreseze băncii, pentru că ei nu reuşesc structurarea financiară a proiectului. Unii doresc doar o scrisoare de garanţie bancară pentru obţinerea finanţării de la minister, însă lipsa structurării financiare poate duce la blocarea proiectului".
Banca Transilvania a lansat, în 2010, o platformă în baza căreia oferă beneficiarilor de fonduri europene ajutor în implementarea de proiecte, prin consultanţă şi scrisori de confort, respectiv cofinanţare.
Susţinerea în implementarea proiectelor constă în verificarea achiziţiilor publice, rapoarte de progres, monitorizarea cheltuielilor, colaborarea cu consultanţii.
Domnul Cornoiu a precizat că Banca Transilvania a acordat facilităţi de 2,7 miliarde lei, de la lansarea platformei, implicându-se în finantarea a 1400 de proiecte, din 2008 până în prezent.