CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / VARUJAN VOSGANIAN: "Competitivitatea, un cuvânt necunoscut nouă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 14 iunie 2013

"Competitivitatea, un cuvânt necunoscut nouă"

Competitivitatea este un cuvânt necunoscut no­uă, consideră Varujan Vos­ganian, ministrul economiei, care susţine că noi nu ştim ce înseamnă o Românie competitivă.

Oficialul a precizat: "Cuvântul cheie este competitivitatea. Am prezentat ieri (n.r. miercuri) în Guvern un punct de vedere în care am spus că avem nevoie să discutăm în termeni de competitivitate, un cuvânt necunoscut nouă. Noi nu ştim ce înseamnă o Românie competitivă. Noi credem că o Românie competitivă este o Românie cu mulţi bani. Asta este o viziune complet eronată, care ne-a dus la eşecul din primii ani ai absorbţiei fondurilor europene".

Ministrul economiei a precizat că obligativitatea unui studiu de impact pe competitivitate, pe mediu de afaceri şi implicit pe industrie este necesară pentru "a nu ne mai trezi că după cinci ani nu avem de unde plăti certificatele verzi, să nu ne mai trezim că dăm impozite forfetare care trimit la insolvenţă mii şi mii de companii şi să obligăm pe toţi să dis­cute în termeni de competitivitate".

Varujan Vosganian a afirmat că trebuie "să stabilim dacă facem trenuri de mare viteză, să stabilim câte autostrăzi vrem să facem, să stabilim ce industrii vrem să stimulăm, să stabilim care sunt proporţiile între sectoarele pe care vrem să le facem în economie".

Oficialul anunţat că Strategia pe competitivitate 2014-2020 urmează să fie finalizată în luna noiembrie.

Potrivit domniei sale, această strategie va viza patru domenii - reindustrializarea, exportul, dezvoltarea regională şi inovarea/dezvoltarea.

"Cuvântul cheie este competitivitatea. Noi, ca ţară, suntem complementari, nu competitivi cu UE. Urmăm un drum cu sens unic, nu un drum cu dublu sens", a opinat ministrul economiei.

Domnia sa a menţionat că Executivul intenţionează ca toate proiectele de lege să aibă studii pe competitivitate.

"Suntem nepregătiţi să preluăm preşedinţia UE"

Administraţia noastră este nepregătită pentru preluarea preşedinţiei Uniunii Europene, a spus Varujan Vosganian, precizând că, în 2019, când va trebui să preluăm preşedinţia UE, ţara noastră va susţine examenul de maturitate.

Varujan Vosganian a subliniat: "În 2007, când am aderat la UE, administraţia s-a dovedit a fi nepregătită. În continuare, administraţia noastră este nepregătită pentru examentul de maturitate din 2019, când va trebui să preia preşedinţia UE. Cred că îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene trebuie să meargă în paralel cu pregătirea pentru preşedinţie".

Ministrul economiei consideră că ţara noastră are nevoie de un "adevărat proiect naţional - România 2019", la care să lucreze atât administraţia centrală, cât şi mediul universitar şi toate structurile de consultanţă, adăugând că, în 2007-2013, România nu a avut un proiect naţional.

În opinia ministrului Vosganian, lipsa absorbţiei de fonduri europene are şi o cauză de natură culturală.

Varujan Vosganian a subliniat: "Mentalitatea trebuie schimbată şi prima resursă nu este banul, ci informaţia, comunicarea, managementul, timpul etc.".

Autorităţile noastre trebuie să facă un efort uriaş de restructurare administrativă, din toate punctele de vedere, a mai opinat oficialul.

Domnia sa a concluzionat că singura şansă pentru reducerea decalajelor economice este absorbţia fondurilor europene, menţionând: "Nu putem creşte PIB-ul cu 4-5% fără să absorbim bani europeni, care ne ajută să creştem şi să devenim maturi, pentru examenul din 2019".

Conferinţa ziarului BURSA "FONDURILE EUROPENE" sub genericul "Bugetul UE 2014 - 2020: Cum absorbim mai mult de 15%?" a fost organizată cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor. Partenerii noştri au fost: Banca Italo Romena, Banca Transilvania, ADEPLAST, Transgaz, Fondul Român de Contragarantare (FRC), EximBank, Electrica, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Casa Socială a Constructorilor, Asociaţia Pro Medierea, Confero Finance, Telecomponenti România, Elysee Concept şi Florăria Magnolia. Partenerii media au fost: ADRBI, ACRAFE, Hotnews, ADR Vest, POS CCE, ASER.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb