TABAC 2014 1.100 hectare - suprafaţa cultivată cu tutun, în 2013

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 24 martie 2014

1.100 hectare - suprafaţa cultivată cu tutun, în 2013
  • document ataşat Comerţul internaţional cu tutun şi produse din tutun, în 2013
    apasă aici pentru a descărca.

    Anul trecut, în ţara noastră a fost cultivată o suprafaţă de 1.100 de hectare de tutun, potrivit datelor APIA, care arată că, pe piaţa de profil, au activat 672 de cultivatori de tutun.

    Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) estimează că, în 2014, suprafaţa cultivată cu tutun va fi menţinută la nivelul mediei din ultimii ani.

    Principalele judeţe în care a fost cultivat tutun, în anul 2013, sunt Alba, Argeş, Arad, Bihor, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Olt, Satu-Mare, Teleorman.

    Producţia medie de tutun s-a ridicat, anul trecut, la 1.494 kg/ha, potrivit informaţiilor transmise de MADR.

    Cultivatorii de tutun au primit, în 2013, ajutoare de stat care au constat în subvenţionarea preţului motorinei, cantitatea maximă anuală fiind de 140 litri/ha, precum şi subvenţionarea primei de asigurare, prin care statul suportă între 50% şi 70% din prima de asigurare, în funcţie de riscurile asigurate.

    Pe lângă aceste ajutoare, agricultorii au mai beneficiat de schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Acestea sunt reprezentate de schema de plată unică pe suprafaţă, finanţată din bugetul comunitar, în cuantum de 139,17 euro/ha şi de schema de plăţi naţionale directe complementare, care reprezintă cofinanţare publică de la bugetul de stat, prin MADR, în cuantum de 1.300 euro/ha.

    În acest an, MADR susţine producătorii agricoli cultivatori de tutun prin forme de sprijin finanţate din bugetul naţional, dar şi prin sprijinul acordat conform reglementărilor comunitare. Astfel, autorităţile continuă să acorde ajutoare de stat şi scheme de plăţi directe, cu menţiunea că plata naţională directă complementară va fi înlocuită de plata naţională tranzitorie, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1310/2013.

    De asemenea, MADR are în vedere continuarea politicilor de susţinere a fermierilor, vizate de noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.

    În România, se cultivă cu preponderenţă tipul de tutun Burley. Cultivarea unui alt tip de tutun (tipul Virginia) este posibilă din punct de vedere pedoclimatic, dar necesită investiţii în instalaţii de uscare, spun reprezentanţii MADR, subliniind că ministerul de resort susţine orice măsură menită să ducă la o scădere a importurilor de tutun şi care să înlocuiască vânzările de produse de contrabandă şi contrafăcute cu o piaţă internă funcţională.

    Cele mai mari culturi de tutun se regăsesc în Podişul Transilvaniei - pe Mureşul superior -, în zona Carei - Satu Mare, în Podişul Moldovei - de la Suceava până la Iaşi -, dar şi în zona Munteniei şi Olteniei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb