TABAC 2014 / ANUL TRECUT Peste 8 milioane de pachete cu ţigarete - reţinute de poliţiştii de frontieră

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 24 martie 2014

Peste 8 milioane de pachete cu ţigarete - reţinute de poliţiştii de frontieră

Traficul cu ţigarete de contrabandă şi alte bunuri accizabile de larg consum reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele României, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Aceştia menţionează că traficanţii mizează pe "profitul" impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea "la negru" pe pieţele de desfacere din ţara noastră şi pe cele din Occident, având în vedere diferenţele de preţ dintre produsele din tutun comercializate pe piaţa legală şi cele vândute ilegal.

În 2013, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 8,34 milioane de pachete cu ţigarete, cu o valoare aproximativă de 89,6 milioane lei, din care circa 4,83 milioane de pachete, în valoare de 44,8 milioane lei, au făcut obiectul contrabandei cu ţigarete.

Reprezentanţii IGPF ne-au precizat că au fost depistate 37 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 282 de persoane.

În primele două luni ale acestui an, au fost confiscate de poliţiştii de frontieră 1 milion de pachete de ţigări.

Cele mai active frontiere, din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigaretelor în ţara noastră, sunt cele de Nord, Est şi Sud-Vest.

La frontiera de Est sunt predominante ţigaretele de origine din Republica Moldova (de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice.

"La frontiera de Nord sunt predominante ţigaretele de origine din Ucraina, traficanţii - organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării - încercând trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera verde, noaptea", ne-au spus reprezentanţii IGPF.

În judeţele din Sud-Vestul ţării sunt descoperite, în general, ţigarete de calitate medie şi superioară, transportate în cantităţi mici, de persoane fizice.

Cele mai active zone în care au fost înregistrate cazuri de contrabandă cu produse din tutun sunt cele de la frontiera maritimă, frontiera cu Ucraina, frontiera cu Republica Moldova şi frontiera cu Serbia.

Sursele citate ne-au declarat: "Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din România, Ucraina şi Republica Moldova, dar şi din alte state precum Turcia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria etc. Cele mai traficate mărci de ţigarete au fost, anul trecut, LM, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro.

Poliţia de Frontieră acţionează în sistem integrat pentru combaterea contrabandei

Pentru obţinerea unor rezultate în combaterea contrabandei cu ţigarete şi a evaziunii fiscale, precum şi pentru anihilarea reţelelor de traficanţi, se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă între structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal, ne-au spus reprezentanţii IGPF, precizând: "În baza Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de Poliţia Română, beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor DIPI, precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun".

În punctele de trecere a frontierei şi în zona de frontieră au fost dispuse mai multe măsuri, printre care se numără: intensificarea acţiunilor informativ-operative şi asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere; cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depistării întregii reţele de traficanţi; continuarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu bunuri şi în special al celui cu ţigări, prin implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili; monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, care se manifestă în zonele de responsabilitate.

"Având în vedere că, în general, ţigaretele de contrabandă provin din ţările vecine, intensificarea relaţiilor de colaborare cu autorităţile de frontieră vecine, precum şi cu instituţiile similare din alte state, pot duce la obţinerea unor rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen, scopul fiind unul comun, asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţeanului la nivelul spaţiului comunitar", consideră sursele citate.

În anul 2011, structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au desfăşurat o acţiune de amploare pentru securizarea frontierelor, în zona Punctelor de Trecere a Frontierei Siret, Albiţa, Stamora Moraviţa şi Naidas, acţiune care a avut sprijinul conducerii Poliţiei de Frontieră şi care a făcut parte din planul de măsuri dispus la nivelul MAI pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie în rândul personalului.

Ca urmare a acestor acţiuni, precum şi pentru alte fapte ilegale, 158 de poliţişti de frontieră au fost cercetaţi penal. În prezent, aceştia sunt suspendaţi din funcţie sau puşi la dispoziţia unităţii, au atribuţii administrative şi nu desfăşoară acţiuni operative sau de control la frontieră. În funcţie de deciziile instanţelor, vor fi dispuse măsurile legale faţă de aceştia.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră ne-au spus că au fost înregistrate cazuri instrumentate de IGPF în colaborare cu Direcţia Informaţii şi Protecţie Internă, în care poliţişti de frontieră au refuzat sume considerabile de bani (ajungând până la 20.000-50.000 euro) oferite de către traficanţii de ţigarete, reuşindu-se, astfel, destructurarea unor importante reţele de contrabandă cu tutun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb