Companiile specializate în soluţii de software domină ediţia 2019 a topului Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală, cu 31 de reprezentanţi din opt ţări, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Domeniul media şi divertisment este al doilea cel mai bine reprezentat în top, cu zece companii, iar cele de hardware şi fintech însumează nouă participanţi. În acest an, compania lituaniană de software Voltas IT conduce topul, cu o rată de creştere a veniturilor de 5.734% în perioada 2015-2018.
Potrivit sursei citate, cu nouă ţări reprezentate în topul principal, companiile incluse în ediţia 2019 a Deloitte CE Technology Fast 50 au înregistrat o creştere medie a veniturilor de 1.129% în perioada 2015-2018. Acesta este al patrulea an consecutiv în care rata de creştere a trecut de pragul de 1.000%, un rezultat care subliniază sustenabilitatea industriei de tehnologie în Europa Centrală.
Câştigătorul de anul acesta, Voltas IT, o companie de software din Lituania fondată în 2014, a dezvoltat un sistem de diagnostic accesibil şi uşor de folosit pe care utilizatorii din industria de automobile îl pot utiliza zilnic. Următoarele două locuri ale topului Technology Fast 50 sunt ocupate de două businessuri cehe, Prusa Research, câştigătorul de anul trecut şi una dintre cele inovatoare companii din industria globală a imprimantelor 3D, cu o creştere de 4.527%, urmată de BLINDSPOT, un dezvoltator de soluţii personalizate care foloseşte inteligenţa artificială (AI) şi care a înregistrat o creştere de 4.445%.
Dinu Bumbăcea, Partener coordonator Consultanţă, Deloitte România, declară: "Această ediţie a programului Technology Fast 50 ne oferă o imagine de ansamblu valoroasă asupra evoluţiei ecosistemului de tehnologie din Europa Centrală, precum şi câteva indicii despre cum s-ar putea dezvolta piaţa în următorii ani. O reprezentare puternică în top este dată de businessurile specializate în soluţii de software care provin, în primul rând, din ţări ancorate puternic în domeniul tehnologiei - Republica Cehă, Ungaria, Polonia. Pe lângă acest nucleu, se remarcă unele ţări de talie mică din regiune - Estonia, Bosnia şi Herţegovina sau Slovacia -, fapt care ar putea sugera cristalizarea unor noi centre tehnologice în Europa Centrală".