Companiile de stat vor fi verificate dacă au realizat veniturile şi au redus arieratele

Ziarul BURSA #Companii / 18 ianuarie 2012

Verificările efectuate de inspecţia economico-financiară vor viza, printre altele, măsurile luate de managementul companiilor de stat şi regii pentru realizarea veniturilor, reducerea cheltuielilor şi a arieratelor, se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Finanţelor.

De asemenea, inspecţia economico-financiară va verifica fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli în condiţiile respectării prevederilor legale în domeniu, precum şi fundamentarea programelor de inves-tiţii şi a programelor de achiziţii de bunuri, lucrări şi servicii aferente bugetelor de venituri şi cheltuieli şi execuţia acestora.

Potrivit documentului, citat de Mediafax, inspectorii vor controla îndeplinirea indicatorilor economico-financiari aprobaţi prin bugetele de venituri şi cheltuieli şi respectarea modului de raportare a acestora, precum şi obligaţiile către bugetul general consolidat, cu excepţia celor fis-cale. În plus, inspectorii vor mai verifica şi fundamentarea şi justificarea utilizării, conform destinaţiilor stabilite, a sumelor alocate de la bugetul general consolidat pentru sus-ţinerea unor activităţi, alături de constituirea şi asigurarea surselor de rambursare şi de plată a ratelor, dobânzilor, comisioanelor şi/sau a celorlalte costuri, de către beneficiarii finanţărilor rambursabile garantate de stat sau subîmprumutate.

Denumit "Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi func-ţionarea inspecţiei economico-financiare", proiectul de act normativ va reglementa programarea, organizarea şi efectuarea acţiunilor de inspecţie, tipurile de acte de control şi conţinutul acestora, îndreptarea erorilor materiale, soluţionarea plângerilor prealabile şi constatarea neregulilor apărute în utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

"Organizarea sistemului de inspecţie economico-financiară exercitat de Ministerul Finanţelor Publice va conduce la îmbunătăţirea performanţelor operatorilor economici şi la creşterea disciplinei bugetare, economico-financiare şi în utilizarea fondurilor europene", se spune în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Activitatea de inspecţie economico-financiară se desfăşoară în baza unor programe anuale, trimestriale şi lunare.

Proiectul programului anual de activitate al aparatului de inspecţie economico-financiară se corelează cu programul anual de activitate al Curţii de Conturi a României, după care se aprobă de conducerea Minis-terului Finanţelor Publice. Inspecţia economico-financiară la operatorii economici, de regulă, precede inspecţia fiscală, se menţionează în proiectul de act normativ.

Selectarea companiilor care vor fi incluse în programele de inspecţie se va realiza pe baza mai multor criterii, cum ar fi importanţa operatorului economic (regională, locală), situaţia economico-financiară (pierderi, arierate, creanţe ş.a.) sau facilităţi acordate (subvenţii/transferuri, credite interne şi externe cu garanţia statului etc.).

Operatorul economic poate solicita o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecţiei economico-financiare, în termen de cinci zile de la primirea avizului de inspecţie economico-financiară. Inspecţia economico-financiare este reglementată prin OUG 94/2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb