Companiile listate pe piaţa AeRO nu mai sunt obligate să publice remuneraţiile conducerii


Piaţa de Capital / 14 martie 2022

Companiile listate pe piaţa AeRO nu mai sunt obligate să publice remuneraţiile conducerii

Societăţile listate pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai sunt obligate anul acesta să întocmească o politică de remunerare şi un raport privind implementarea acesteia în vederea aprobării în adunările generale anuale care se organizează în perioada următoare.

Politica şi raportul de remunerare, care se publică pe site-ul companiei odată cu convocatorul adunării generale ordinare a acţionarilor, rămân însă o obligaţie pentru societăţile listate pe piaţa reglementată.

2021 a fost primul an în care atât companiile de pe SMT cât şi cele de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti au fost nevoite să stabilească şi să supună votului acţionarilor o politică de remunerare a conducătorilor. Iar 2022 este primul an în care companiile listate ar fi trebuit să depună un raport de remunerare, însă această obligaţie se aplică acum doar emitenţilor de pe piaţa principală a BVB.

"Acesta este primul an în care companiile listate îşi vor deschide şi mai mult porţile pentru investitori şi, printr-un act de transparentizare fără precedent, vor oferi informaţii detaliate despre remuneraţiile conducătorilor. Este un moment mult aşteptat de investitorii români mai ales că în aceste rapoarte companiile deschise vor trebui să justifice încasările managerilor în raport cu contribuţia adusă de aceştia la creşterea companiei. După cum a evoluat cadrul legislativ şi având în vedere că ultimele modificări au fost aduse pentru a transpune un regulament european (Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European) aşteptarea investitorilor era ca aceste obligaţii să se aplice şi emitenţlior de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Iată însă că aceşti emitenţi nu mai au această obligaţie", a declarat Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital, managing partner al Victor Stănilă Law Office, avocat specializat pe piaţa de capital şi managing partner al Victor Stănilă Law Office, care a susţinut până acum operaţiunile de listare pe piaţa AeRO a mai multor companii antreprenoriale româneşti, printre care Visual FAN ( Allview), MAM Bricolaj, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, Appraisal & Valuation.

De ce au fost exceptate companiile de pe AeRO de la publicarea politicilor de remunerare a conducătorilor

Printr-o modificare a Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (Legea nr.24/2017), instituită prin Legea nr. 158/2020, începând cu 2021, atât emitenţii de pe piaţa AeRO cât şi cei de pe piaţa principală au fost obligaţi să stabilească o politică de remunerare a conducătorilor şi să o supună votului acţionarilor în cadrul adunării generale ordinare (art.92 ind 1 din Lege)

Însă, în august 2021, urmare a republicării Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, articolele din lege au fost renumerotate, emitenţii de pe piaţa AeRO fiind astfel eliminaţi de pe lista celor cărora li se aplică prevederile referitoare la politica şi raportul de remunerare.

Obligaţiile ce se aplică emitenţilor de pe SMT sunt enumerate în art. 123 din Legea nr. 24/2017, articol care nu mai face referire şi la art. 92 ind. 1 (actualul 106) din Legea nr. 158/2020 prin care se introduce obligaţia realizării unei politici de remunerare şi la art. 92 ind. 2 (actualul 107) ce instituie ongliaţia întocmirii unui raport de remunerare.

Potrivit legii, emitentul stabileşte o politică de remunerare în ceea ce priveşte conducătorii cu privire la care acţionarii au dreptul de a vota în cadrul adunării generale ordinare a acţionarilor.

Emitenţii au obligaţia să supună aprobării acţionarilor politica de remunerare în cadrul adunării generale ordinare anuale a acţionarilor.

Emitenţii plătesc o remunerare conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost aprobată în cadrul adunării generale ordinare a acţionarilor.

Emitenţii supun votului politica de remunerare în cadrul adunării generale ordinare a acţionarilor, cu ocazia fiecărei modificări semnificative şi, în orice caz, cel puţin o dată la 4 ani.

Ce trebuie să raporteze companiile listate pe piaţa principală a BVB

În ceea ce priveşte raportul de remunerare, situaţia este similară cu cea legată de politica de remunerare. Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

Raportul de remunerare, aplicabil numai societăţilor de pe piaţa reglementată conţine, după caz, informaţii privind banii încasaţi de fiecare conducător, adică remuneraţia totală defalcată pe componente, proporţia relativă a remuneraţiei fixe şi a celei variabile, o explicaţie a modului în care remuneraţia totală respectă politica de remunerare adoptată, inclusiv modul în care contribuie la performanţa pe termen lung a emitentului, şi informaţii privind modul în care au fost aplicate criteriile de performanţă. De asemenea, mai trebuie să prezinte şi orice remuneraţie primită de la orice entitate care aparţine aceluiaşi grup.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. un pas in fata si doi inapoi ca asa-i la noi.

    din articol aflam ca articolele din textul legii au fost "renumerotate"...

    cum se face ca astfel de "scapari" apar tot timpul doar in sensul scaderii transparentei si faultarii micilor actionari? 

    Și pe BVB e la fel! Cine, de exemplu, poate calcula cât câștigă șefii de la Sifuri? Vă spun eu, nimeni!

    1. Este f. simplu, cauti pe site-ul BVB, tot ce se publica in privinta documentelor/raportari si se vede f. clar, inproportie de 99% poti vedea castigurile conducatorilor de la SIF-URI. Nu mai vorbi daca nu te informezi mai intai, totul este transparent, o sa vezi cifre mari, dar sunt reale.

      raspunde cu cifre concrete daca e foarte,foarte simplu pentru tine in marja de 1% la care faci referire.

    sa nu isi mai publice nici rapoartele financiare, ca sa ne simtim si mai mult ca la ruleta.

    Acum o sa vedem adevarata fata a companiilor promovate de unii pe grupurile GIP si IFF la listarile precedente daca se simt lezati de transparenta zero barat.

    O sa fie interesant pentru cei noi ademeniti pe aero prin publicitate la unele companii listate anul trecut.

    SSIF-urile acum tac? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb