Companiile petroliere sunt pregătite să introducă pe piaţă, de la 1 ianuarie 2008, motorina în amestec cu 3% biodiesel, a declarat ieri directorul general adjunct al Direcţiei generale Politici Industriale, din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), Stelian Bănăţeanu. "Pentru îndeplinirea cotei de 3% biodiesel din motorina care va fi comercializată de la 1 ianuarie la nivel naţional este nevoie de 90.000 tone de biodiesel, care poate fi acoperit din producţia internă, în condiţiile în care doar fabrica de biodiesel de la Lehliu a companiei Martifer are o capacitate de 100.000 tone pe an", a explicat Băneţeanu.
Potrivit acestuia, în România există circa 30-40 de producători de biodiesel înscrişi ca antrepozite fiscale, iara dacă acestea ar produce la capacitate maximă România ar putea deveni chiar şi exportator de biodiesel.
De asemenea, în ceea ce priveşte amestecul de 4% bioetanol care va trebui amestecat cu benzină începând cu mijlocul anului 2009, Bănăţeanu a spus că producătorii de etanol din România trebuie să realizeze anumite investiţii pentru a produce bioetanol. "Deocamdată o singură companie a anunţat că va produce bioetanol, respectiv Amochim, care va realiza această capacitate pe amplasamentul unde ar fi trebuit să se extindă fabrica Amonil Slobozia", a completat directorul adjunct.
În ceea ce priveşte intenţia Finanţelor de a acciza biodiesel, Bănăţeanu a spus că Direcţia de Politici Industriale din Ministerul Economiei va susţine că biodieselul ar trebui în continuare neaccizat. "Finanţele susţin că, la nivel european, foarte multe ţări au introdus accize pentru biodiesel", a precizat Bănăţeanu.
Executivul a aprobat în luna mai calendarul privind introducerea pe piaţă, amestecului de biocarburanţi şi carburanţi convenţionali - derivate ale uleiurilor minerale. Astfel, operatorii economici au introdus de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 2% în volum, urmând ca, de la 1 ianuarie 2008, să intre pe piaţă motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 3% în volum, de la 1 iulie 2008 - motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum şi de la 1 iulie 2009 - benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum. Comercianţii de combustibil care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi de la 7500 la 15.000 de lei.
Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre trebuie să amestece treptat combustibilul tradiţional utilizat în transport cu biocombustibil, astfel încât, până în 2010, biodieselul să reprezinte 5,75% din motorina de pe piaţă, urmând ca, în 2020, ponderea să crească la 20%.