"Competiţie acerbă între stomatologi, însă doar cantitativă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 1 august 2013

"Competiţie acerbă între stomatologi, însă doar cantitativă"

Interviu cu medicul specialist în chirurgie-implantologie orală Christian Marmandiu, administratorul Swiss Ecodent Clinic

Piaţa serviciilor noastre stomatologice se confruntă cu o competiţie acerbă între medicii de profil, însă doar la nivel cantitativ, după cum ne-a spus medicul specialist în chirurgie-implantologie orală Christian Marmandiu, deţinătorul unui dublu doctorat în ştiinţe medicale şi al unui masterat în implantologie.

Domnia sa administrează Swiss Ecodent Clinic, singurul centru stomatologic din ţara noastră care utilizează anestezia generală, în anumite situaţii sau la cererea pacientului.

Clinica a fost deschisă în septembrie 2011, la nouă ani după inaugurarea centrului Oekodent Zahnartze din Wettingen, Elveţia, fondat tot de specialistul în stomatologie Christian Marmandiu.

Cu o activitate de aproape 25 de ani în domeniu, doctorul Marmandiu ne-a acordat un interviu despre clinica pe care o conduce în România şi despre evoluţia domeniului în care activează.

Reporter: Ce aduce nou pe piaţa noastră Clinica Swiss Ecodent?

Dr. Christian Marmandiu: Swiss Ecodent şi-a propus să aducă pe piaţa românească un portofoliu diversificat de servicii de stomatologie, ce au la bază standardul elveţian, pe care îl respectă şi care se regăseşte atât în conceptul şi modul de activitate medicală, cât şi în atenţia centrată pe educaţia continuă şi pe nevoile de stomatologie ale pacientului. Astfel, o atenţie deosebită este acordată pregătirii personalului, fiecare angajat urmând un stagiu de pregătire în Elveţia, la clinica Oekodent Zahnartze din Wettingen.

Aşadar, formată din 11 specialişti cu experienţă de lucru internaţională, echipa medicală pune la dispoziţia pacienţilor tratamente pentru protetică şi implantologie dentară, chirurgie, endodonţie, parodontologie, profilaxie şi cosmetică dentară.

Swiss Ecodent Clinic este singura clinică stomatologică din România atestată să utilizeze anestezia generală în situaţia unor anumite intervenţii chirurgicale, precum şi la solicitarea expresă a pacientului. Totodată, centrul pune la dispoziţia pacienţilor servicii medicale complete şi complexe, susţinute de aparatură de ultimă generaţie, precum microscop dentar, trei lasere dentare şi echipamente de radiologie panoramică şi retro-alveolară digitală ce generează imagini de înaltă calitate şi evidenţiază cu acurateţe cele mai importante detalii clinice, reducând riscul iradierii convenţionale cu până la 90% datorită tehnologiei 100% computerizată. Mai mult, dispunând de un tehnician dentar şi aparatură de specialitate în domeniul tehnicii dentare, Swiss Ecodent Clinic realizează pentru pacienţii săi lucrări protetice (proteze, coroane dentare, punţi, inserţii şi proteze parţiale şi totale), la care asigură garanţie zece ani, în condiţiile respectării recomandărilor medicilor clinicii.

Reporter: Ce investiţii a presupus deschiderea acestui centru stomatologic?

Dr. Christian Marmandiu: Investiţia pentru deschiderea clinicii noastre se ridică la aproximativ un milion de euro, această sumă vizând construcţia şi aparatură de ultimă generaţie, adusă din Elveţia şi Germania. În decursul celor doi ani de funcţionare am realizat şi alte investiţii, a căror valoare o estimăm la 170.000 de euro.

Reporter: Intenţionaţi să vă extindeţi pe piaţa noastră?

Dr. Christian Marmandiu: Ne dorim extinderea şi deschiderea de noi clinici, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din România. Concretizarea acestor proiecte depinde, însă, de creşterea cererii pentru tratament şi proceduri.

Reporter: Ce investiţii noi vizaţi pentru acest an?

Dr. Christian Marmandiu: Anul 2013 a debutat deja cu investiţia pentru echipamente şi materiale specifice activităţii de anestezie generală, certificarea în această activitate, precum şi pregătirea medicului anestezist. O altă investiţie este reprezentată de laboratorul de tehnică dentară. Şi în acest an continuăm să investim în resursa umană, din luna iulie personalul nostru fiind trăinuit la clinica-mamă din Wettingen, Elveţia.

Reporter: Ce cifră de afaceri estimaţi că veţi înregistra în acest an?

Dr. Christian Marmandiu: Pentru anul 2013 estimăm o cifră de afaceri de 150.000 de euro.

Reporter: Ce rezultate financiare aţi avut anul trecut?

Dr. Christian Marmandiu: La sfârşitul anului 2012, Swiss Ecodent Clinic a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 100.000 de euro.

Reporter: Care este nivelul preţurilor la clinica pe care o conduceţi?

Dr. Christian Marmandiu: Tarifele serviciilor de stomatologie sunt raportate la piaţa locală şi la veniturile din România, ceea ce face ca preţurile serviciilor de stomatologie de calitate să fie mai mult decât accesibile. Întrucât fiecare tratament este individual şi personalizat, preţul este stabilit în urma consultaţiei, după întocmirea planului de tratament.

Reporter: Cum apreciaţi piaţa pe care activaţi?

Dr. Christian Marmandiu: Piaţa serviciilor stomatologice din România nu a ajuns la maturitatea celei din Elveţia, fiind încă în dezvoltare, ceea ce prezintă avantaje şi dezavantaje, în acelaşi timp. Un dezavantaj ar fi faptul că trădează o disfuncţionalitate care, indiferent de cauza ei, trebuie soluţionată. Este vizibilă în special la nivelul educaţiei pacientului -, majoritatea românilor amână pe cât posibil mersul la medicul stomatolog, motiv pentru care ajung să ceară ajutor atunci când situaţia lor este deja gravă.

Dar există şi o latură pozitivă - faptul că piaţa este încă în dezvoltare înseamnă că pot fi aduse continue îmbunătăţiri care pot face diferenţa.

La ora actuală, sunt aproximativ 4.000 de medici care încearcă să îşi croiască drum spre pacientul din România, ceea ce se traduce printr-o competiţie acerbă, care, din păcate, este doar cantitativă, elementul-cheie fiind preţul şi nu raportul calitate-preţ.

Reporter: Cum a evoluat această piaţă în ultima vreme?

Dr. Christian Marmandiu: Au început să evolueze lucrurile şi în domeniul stomatologiei, motivul principal fiind pretenţiile tot mai ridicate ale pacienţilor. Îşi doresc servicii de calitate, să fie trataţi într-un mediu clinic curat, în siguranţă şi confort. Interesul pentru estetic devine pregnant, ceea ce, din nou, poate fi un avantaj, dar şi un dezavantaj, deoarece sectorul cosmeticii dentare evoluează cu preţul de a-l lăsa pe plan secund pe cel al tratamentelor esenţiale. Perspectivele pieţei de servicii de stomatologie au intrat pe o linie ascendentă şi datorită integrării în Uniunea Europeană, care impune o serie de rigori cărora trebuie să ne conformăm.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb