Raportul anual din 2021 al Tabloului de bord privind competitivitatea industriei europene neutre din punct de vedere climatic (CIndECS) prezintă o evaluare a principalelor soluţii neutre din punct de vedere climatic care au un potenţial ridicat de susţinere a competitivităţii industriei europene, aducând în acelaşi timp beneficii dezvoltării socio-economice a Europei, aliniate la "European Green Deal" şi la obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, arată un comunicat transmis redacţiei.
POtrivit sursei citate, investiţiile publice din UE în cercetare şi dezvoltare în soluţii neutre din punct de vedere climatic sunt în creştere pentru toate soluţiile, cu excepţia a trei, în 2015 - 2019. În ceea ce priveşte investiţiile în capital de risc, UE are rezultate mai bune în ceea ce priveşte investiţiile în stadiile incipiente, finanţând întreprinderile nou-înfiinţate, decât în stadiile ulterioare, finanţând întreprinderile de dimensiuni mai mari. UE are rezultate foarte bune în ceea ce priveşte activitatea de brevetare, deţinând o pondere semnificativă de depuneri de mare valoare în 12 soluţii. UE găzduieşte peste 35% - pragul de performanţă puternică - din întreprinderile inovatoare identificate în 6 soluţii.
Producţia UE, ca o indicaţie a capacităţii de producţie a UE, a crescut în 12 soluţii în perioada 2015-2020. În ceea ce priveşte comerţul exterior al UE, UE înregistrează performanţe puternice, reprezentând peste 25 % din exporturile extra-UE, în 6 soluţii. În acelaşi timp, o mare parte din importurile UE reprezintă comerţul intern al UE, ceea ce ilustrează importanţa şi forţa pieţei unice europene. UE are o balanţă comercială pozitivă în 11 soluţii şi un deficit comercial în 7 soluţii. În toate soluţiile în care UE are o balanţă comercială negativă, China este principalul exportator către UE, cu excepţia amoniacului, care este importat în principal din Rusia.
În perioada 2015-2020, ocuparea forţei de muncă şi cifra de afaceri în domeniul energiei solare fotovoltaice şi al pompelor de căldură au crescut mai rapid decât ocuparea forţei de muncă şi PIB-ul general al UE. În schimb, energia eoliană nu a înregistrat nicio creştere a ocupării forţei de muncă, dar a generat totuşi o creştere de 4% a cifrei de afaceri. Există dificultăţi semnificative în consolidarea cifrelor privind ocuparea forţei de muncă şi cifra de afaceri şi, prin urmare, datele nu sunt disponibile pentru majoritatea soluţiilor.
Impactul pandemiei a fost mixt. Investiţiile în capital de risc nu au fost practic afectate de pandemie, iar investiţiile au continuat să crească în 2020. În schimb, producţia majorităţii soluţiilor a cunoscut o oarecare contracţie în 2020, ajungând la o scădere globală de 4% faţă de valorile din 2019. Cu toate acestea, au existat excepţii. Producţia de baterii şi de pile de combustie a continuat să crească cu 52% şi, respectiv, 64% în 2020 faţă de 2019. Exporturile extra-UE au scăzut cu 3 % în 2020 faţă de 2019, în timp ce importurile din afara UE au crescut cu 3 %. De exemplu, în cazul pompelor de căldură, 2020 a fost primul an în care excedentul comercial al UE s-a transformat într-un deficit, din cauza creşterii importurilor din China.
Raportul confirmă domeniile de forţă ale UE: energia eoliană (rotoare), pompele de căldură, energia hidroelectrică, operaţiunile offshore (pentru instalarea surselor de energie regenerabilă) şi reţelele de încălzire şi răcire, unde UE are rezultate bune la majoritatea indicatorilor. Există semne de îmbunătăţire în cazul unor tehnologii-cheie, cum ar fi bateriile, energia solară fotovoltaică şi producţia de hidrogen. Raportul relevă, de asemenea, domeniile în care există puncte slabe şi potenţiale ameninţări. Performanţele UE sunt mai degrabă slabe în ceea ce priveşte soluţiile legate de transporturi, cum ar fi pilele de combustie, propulsoarele electrice şi infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, precum şi în ceea ce priveşte soluţiile legate de clădiri, cum ar fi clădirile prefabricate, tehnologiile de anvelopare a clădirilor şi sistemele de management electronic al clădirilor, mai arată sursa citată.