COMPLEX DE TRATAMENTE TERMICE PENTRU PESTE 160.000 TONE DE ŢEVI PE AN Investiţie de 36 milioane dolari la TMK Artrom

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 19 februarie 2018

Investiţie de 36 milioane dolari la TMK Artrom

Peste 50% produse premium în mixul de fabricaţie - prioritatea TMK Artrom

Obiectivul central al TMK Artrom este creşterea ponderii de produse premium în totalul mixului de fabricaţie, de la circa 10%, cât este în prezent, la peste 50%, în anii care urmează, a spus, vineri, Cristian Drinciu, director adjunct pe operaţiuni în cadrul companiei.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul evenimentului de lansare a complexului de tratamente termice, investiţie în valoare de 36 de milioane de dolari, din surse proprii. Capacitatea noului proiect este de peste 160.000 de tone de ţevi pe an, iar proiectarea şi furnizarea echipamentelor este realizată de Grupul SMS, unul dintre jucătorii mondiali pe piaţa echipamentelor pentru industria metalurgică.

Adrian Popescu, preşedintele companiei din Slatina care activează pe piaţa producţiei de ţevi cu aplicaţii industriale, a declarat: "În primii ani după privatizarea uzinei şi intrarea ei în familia TMK am avut ca ţintă să consolidăm şi să creştem capacităţile de laminare, să creştem volumele de vânzări, să asigurăm integrarea TMK-Artrom pe plan local cu un flux complet de producţie a oţelului şi, mai ales, ridicând nivelul calitativ al prezenţei noastre pe piaţă prin produse cu un înalt standard de calitate şi prin servicii ante şi post vânzare, personalizate necesităţilor reale ale fiecărui client.

Apoi am înţeles că drumul nostru trebuie să cunoască o cotitură, o schimbare radicală, dacă vrem să supravieţuim într-o piaţă cu concurenţă acerbă şi cu supracapacităţi semnificative.

Cum ţinta noastră au fost şi rămân pieţele cu nivel ridicat de tehnicitate - şi am numit aici Europa şi America -, la un moment dat a devenit clar că singura noastră şansă de a performa în viitor e să creştem semnificativ ponderea produselor premium în portofoliul nostru.

De aceea, cu ceva ani în urmă am definit şi propus acţionarilor companiei o schimbare radicală în strategia de dezvoltare a TMK-Artrom până în 2020. (...) În urmă cu doi ani şi jumătate, am pus în funcţiune prima etapă a acestui program premium, şi anume secţia de ţevi pentru cilindri hidraulici şi componente auto. (...) Ca de fiecare dată după ce am pornit un nou obiectiv de investiţii, ne aşteaptă o altă provocare la fel de grea ca realizarea proiectului însuşi: implementarea business planului care a susţinut această investiţie şi atingerea pentru companie, acţionari, societatea înconjurătoare şi mediu a ţintelor pe care ni le-am propus în viitor".

Investiţia de la Slatina a creat 240 de locuri de muncă la TMK Reşiţa şi TMK Artrom. Lucrările de construcţii la noul complex au demarat în luna iunie 2016, iar în noiembrie 2017 au fost testate la cald.

Înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producţia în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acţiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995, a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti şi în anul 1999 - transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH. Pe fondul redresării economiei şi accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe).

De la înfiinţare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producţie efectivă de 26.000 tone/an, capacităţi nefinalizate tehnologic şi performanţe economice scăzute. Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. După ce, în anul 2007, a fost dată în folosinţă a doua linie de fabricare a ţevilor, capacitatea de producţie a TMK-Artrom s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziţionarea TMK-Reşiţa, ca sursă sigură de ţaglă pentru fabrica de la Slatina.

Finalizarea primei etape a programului de investiţii a făcut posibilă realizarea a două obiective principale. În primul rând, TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom au devenit un complex metalurgic unic, care funcţionează pe principiul "de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie". În cel de-al doilea rând, TMK-Artrom a ajuns în topul producătorilor europeni de ţevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiţii, anul 2015, a început producţia de noi tipuri de oţel şi aliaje cu valoare adăugată mai mare, fiind lansată producţia de ţevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici şi telescopici. În 2016, urmărind creşterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piaţa americană, TMK- Artrom a înfiinţat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a circa 20% din producţia TMK-Artrom, precum şi a tuturor ţevilor industriale produse de TMK în Rusia şi SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb