Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a solicitat, la finele săptămânii trecute, reorganizarea producătorilor de energie astfel încât fiecare să aibă un mix de resurse. În prezent, producătorii controlaţi de stat sunt organizaţi în baza unei surse unice de generare a energiei (Nuclearelectrica - energie nucleară, Hidroelectrica - energie hidro, Complexul Oltenia - lignit, Complexul Hunedoara - huilă).
Conducerea CEO arată, într-un comunicat: "Cerem reorganizarea producătorilor pe modelul marilor companii europene, deoarece în actuala organizare nu există o piaţă concurenţială reală, spre deosebire de restul ţărilor, unde există numai mix de resurse pentru generarea electricităţii. Dorim stabilirea unor valori maxime pentru capacităţile parcurilor solare şi eoliene, în funcţie de consum şi siguranţa a sistemului energetic naţional (SEN), precum şi stabilirea unor noi reguli de calcul a taxelor pentru cotele obligatorii de certificate verzi şi pentru tarifele de transport şi distribuţie, care să aducă ieftinirea imediată a energiei electrice la consumator, reindustrializarea ţării şi creşterea consumului de energie".
Printre doleanţele companiei se numără şi un alt sistem de rezervare a capacităţii pentru echilibrarea sistemului, care să avantajeze unităţile pe cărbune, dar şi deblocarea capacităţii de transfer la graniţa cu Ungaria, care să impulsioneze tranzacţiile pe bursa regională de energie.
"Toate acţiunile care decurg din aplicarea actualei legislaţii din domeniul energetic, inclusiv legislaţiei secundare aferente, sunt în spiritul reducerii cotei de piaţă a cărbunelui şi renunţării la producătorii de energie convenţională", consideră oficialii CEO, care susţin că dificultăţile cu care se confruntă acum compania nu li se datorează lor, ci condiţiilor de piaţă în care activează.
Potrivit datelor avansate de CEO, consumul industrial de energie electrică a scăzut cu 6% în perioada 2012- 2014, iar cota de piaţă a CEO a scăzut de la 30,4% în 2012 la 21% în 2014, ca urmare a creşterii nejustificate a cotei energiilor regenerabile raportat la necesarul de electricitate din sistem. În prezent, în ţara noastră există aproximativ 24.400 MW instalaţi în centrale electrice, din care peste 5.000 MW reprezintă sursele regenerabile, în condiţiile în care consumul naţional ajunge, în medie, la doar 7.000 MW, afirmă conducerea CEO.
Preţul pe bursă al unui MWh a scăzut cu 25,7%, de la 223,7 lei/MWh în 2012 la 166,16 lei/MWh în 2014, ca urmare a ofertelor producătorilor din surse regenerabile, puternic subvenţionaţi prin cotele obligatorii de certificate verzi, conform sursei citate.
CEO susţine că, în ţara noastră, consumatorii plătesc o subvenţie de 11 euro/MWh, în timp ce consumatorii din Italia plătesc 1,6 euro/MWh, cei di Germania - 0,5 euro/MWh, iar cei din Franţa - 0,22 euro/MWh. Compania menţionează că preţul certificatelor de emisii pe care este obligată să le cumpere a crescut cu 55,5%, de la 4,5 euro/certificat în 2012 la 7 euro/certificat în 2014. Numărul de certificate de emisii ce trebuie achiziţionate de CEO a crescut la 12,5 milioane în 2014.
Conducerea companiei a vorbit în comunicat şi despre valoarea penalităţilor aplicate creanţelor istorice pe care le-a "moştenit" şi despre care afirmă că a crescut de la 15 milioane în 2012 la 55 milioane în 2014. Penalităţile aferente creanţelor istorice sunt considerate venituri, iar societatea plăteşte impozit pentru acestea).
De asemenea, creditele bancare rambursate au cunoscut o ascensiune de la 61.919.000 lei în 2012, la 127.915.000 lei în 2014.