Complexul Oltenia trebuie să aducă noi garanţii pentru credite de 400 de milioane de euro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 decembrie 2014

Complexul Oltenia trebuie să aducă noi garanţii pentru credite de 400 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia negociază, în această perioadă, modificarea garanţiilor pentru credite în valoare totală de aproximativ 400 milioane de euro, ne-a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul companiei.

Domnia sa ne-a explicat: "Majoritatea creditelor a fost contractată, în anii trecuţi, pentru realizarea investiţiilor de mediu şi pentru retehnologizări. Garanţiile oferite au fost contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care au expirat. Acum eu încerc să conving băncile să accepte alt tip de contracte ca garanţie, întrucât electricitatea pe termen lung se vinde greu pe pieţele OPCOM, iar grosul tranzacţiilor s-a mutat pe piaţa spot PZU, unde tranzacţiile sunt zilnice".

Băncile care au împrumutat Complexul Oltenia (n.r. în principal centralele Craiova, Turceni şi Rovinari, care au intrat, în 2012, în componenţa societăţii producătoare de energie pe bază de lignit) sunt BRD, BCR, Raiffeisen, CEC Bank, Unicredit şi Alpha Bank, potrivit domnului Ciurel.

Directorul general al Complexului Oltenia ne-a precizat: "Proiectele de investiţii au fost finanţate în perioada 2007-2008, pe un anumit plan de afaceri pe termen lung. Atunci, aceste investiţii erau considerate proiecte bancabile, iar prognoza în baza cărora au fost acordate prevedea că vom vinde 17 TWh de energie pe an în perioada 2015-2017, cu o medie de preţ de 280 de lei/MWh. În realitate, consumul a scăzut, regenerabilele au invadat piaţa şi preţurile s-au prăbuşit în ultimii doi ani. Complexul a reuşit să vândă doar 12 TWh pe an, cu o medie de 170 de lei/MWh".

Laurenţiu Ciurel susţine că societatea nu are probleme în achitarea ratelor, fiind cu plăţile la zi, şi că doreşte să ofere băncilor şi varianta unor garanţii imobiliare.

Complexul Energetic Oltenia SA a anunţat, recent, finalizarea unei investiţii de circa 150 milioane de euro la un bloc al centralei Rovinari.

Domnul Ciurel a declarat, în repetate ocazii, că producătorii de energie din ţara noastră sunt organizaţi pe tipuri de resurse şi au ajuns "să se canibalizeze" între ei, în contextul scăderii preţului energiei şi a consumului. Domnia sa a afirmat că societatea pe care o conduce produce cea mai ieftină energie obţinută din lignit din Europa şi consideră că autorităţile noastre trebuie să se aplece cu mare atenţie asupra structurii preţului energiei care ajunge la consumatorul final - în mod paradoxal, el creşte, deşi tarifele producătorilor au scăzut în ultima perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb