Complot terorist dejucat de poliţia britanică

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2006

Acţiunea avea di-mensiuni globale, spun reprezentanţii serviciilor antiteroriste din Londra

Poliţia britanică a anunţat, ieri, că a dejucat un complot terorist care viza aruncarea în aer a unui avion, făcând mai multe arestări în acest caz. Ministerul britanic de Interne a ridicat nivelul de alertă antiterorism de la "sever" la "critic" - cel mai ridicat, corespunzător unui atac iminent. Şi autorităţile americane au ridicat nivelul de alertă ca urmare a celor petrecute la Londra. "Un complot terorist de amploare vizând provocarea unei explozii la bordul unui avion aflat în plin zbor a fost dejucat de o operaţiune comună a departamentului antiterorist al Poliţiei şi serviciilor de se-curitate, plănuită în avans", au de-clarat oficialii Poliţiei britanice.

Potrivit planului descoperit de autorităţi, o bombă ascunsă într-un bagaj de mână urma să fie detonată la bordul unui avion. Agenţiile de presă străine arată că autorii complotului vizau în jur de 12 curse între Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, exploziile urmând să se producă deasupra unor oraşe.

Poliţia londoneză a arestat 21 de suspecţi, majoritatea cetăţeni britanici de origine asiatică.

Drept urmare, compania "British Airways" a anunţat că interzice bagajele de mână la bordul tuturor avioanelor sale care decolează din Marea Britanie, obiectele alimentate electric sau cu baterie, precum laptopuri şi telefoane mobile.

Şeful unităţii antiterorism din cadrul Scotland Yard, Peter Clarke, este de părere că acest complot terorist dejucat în Marea Britanie avea "dimensiune mondială" şi implica "un număr mare de persoane" atât în Marea Britanie, cât şi la nivel internaţional. "Dispozitivele explozibile urmau să fie fabricate în Marea Britanie şi să fie transportate către aeroporturi britanice", a spus acesta, subliniind că numărul avioanelor vizate să explodeze în zbor şi destinaţia lor fac încă obiectul unei anchete în curs de mai multe luni.

"Reuniunile, călătoriile, mişcările, cheltuielile şi aspiraţiile unui mare număr de persoane din Marea Britanie şi străinătate au făcut obiectul unei supravegheri foarte atente", a conchis Clarke.

Osama ben Laden, din nou în acţiune?

Complotul dejucat ieri, la Londra, poartă marca şefului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, declară un expert în materie, citat de agenţiile de presă externe. "Singura grupare care are intenţia şi mijloacele să planifice atacuri coordonate de o astfel de amploare este al-Qaida, precum şi celulele care aderă la ideologia sa", a subliniat Rohan Gunaratna, responsabil pentru studii asupra terorismului la Institutul de studii pentru apărare şi strategie din Singapore. Potrivit spuselor acestuia, Poliţia britanică a dejucat în ultimii doi ani tentativele de atentate planificate de patru celule inspirate de al-Qaida.

La rândul lor, oficialii FBI sunt de părere că în spatele complotului stă reţeaua al-Qaida.

Zborurile către Londra au fost anulate

Companiile aeriene KLM, "Air France", "Alitalia", "Qantas Airlines", "Olympic Airlines", "Lufthansa", "Tarom" etc. au anulat toate zborurile din şi înspre aeroportul Heathrow din Londra, acesta, fiind închis în urma celor depistate ieri.

Se pare că printre companiile vizate de acest complot se numără "United Airlines", "Continental Airlines" şi "American Airlines" din SUA.

Scade cursul acţiunilor companiilor aeriene

Acţiunile "British Airways" Plc şi ale altor companii aeriene europene au scăzut puternic ieri, după anunţul privind dejucarea complotului. Un titlu "British Airways" a pierdut 6,4% imediat după anunţ, iar pe la amiaza zilei a fost cotat la 376,5 pence, în scădere cu 3,5% faţă de ziua anterioară. Acţiunile companiei aeriene germane "Lufthansa" AG au scăzut cu 3,2%, la 14,18 euro, iar cele ale societăţii low-cost "Ryanair Holdings" Plc din Irlanda au pierdut 3,6%, ajungând la 7,28 euro.

Preţul acţiunilor "Air France- KLM" s-a diminuat cu 2,8%, la 19,19 euro, iar cel al titlurilor "EasyJet" Plc - cu 2,5%, la 412 euro.

"Principalul impact al celor întâmplate ieri va fi majorarea costurilor companiilor, dar şi disfuncţionalităţile ce vor apărea în traficul aerian", consideră Nick van den Brul, analist la "Exane BNP Paribas" din Londra. Acesta adaugă că societăţile de transport aerian vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea securităţii, în special "British Airways", întrucât este cea mai mare companie aeriană care derulează zboruri pe aeroportul Heathrow.

Amintim că traficul aerian a scăzut cu o treime după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, asupra SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb