Comunele din Ţinutul Buzăului vor transforma deşeurile din plastic în obiecte utile comunităţii

ANA FELEA
Miscellanea / 27 decembrie 2022

Comunele din Ţinutul Buzăului vor transforma deşeurile din plastic în obiecte utile comunităţii

Comunele buzoiene care fac parte din al doilea Geoparc UNESCO din România, acreditat în 2022, vor avea propriile centre de colectarea şi reciclarea plasticului. Anunţul a fost făcut de Asociaţia Ţintului Buzăului care recent a finalizat prima moară de plastic din zonă, proiect unic în mediul rural din România.

Moara de plastic se află în comuna Bozioru, din judeţul Buzău, şi va fi locul unde deşeurile colectate de la cetăţeni sau adunate din gunoaiele aruncate de turişti prin păduri, pe văile râurilor sau pe marginea drumurilor vor fi reciclate şi mai apoi transformate în obiecte utile comunităţii.

" Morile de plastic sunt puncte unde comunele îşi pot toca singure deşeurile de plastic şi transforma sticlele şi alte obiecte de plastic în fulgi. Apoi, şi le pot topi şi le pot turna în mulaje, făcând din ele obiecte folositoare: ghivece, rigle, cleşti de haine, cărămizi modulare, bare care pot deveni materie pentru alte obiecte (bănci, coşuri de gunoi) şi multe altele. O moara de plastic este echipată cu cel puţin un mărunţitor şi un injector (inclusiv mulaje), şi câteva echipamente de protecţie, inclusic hotă industrială cu filtru de carbon. Cu toate că tipurile de plastic pe care comunităţile le topesc aici nu sunt toxice, noi echipăm morile conform standardelor industriale de protecţie", a spus Răzvan Popa, directorul executiv al Asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Moara de plastic de la Bozioru este prima din Ţinutul Buzăului şi urmează să fie pusă în funcţiune anhul viitor. Ea va fi administrată de Primăria Bozioru însă va deservi şi comunele Cozieni, Pârscov, Brăeşti şi Colti.

"Avem în plan să facem 4-5 mori de plastic în tot Ţinutul Buzăului, fiecare să deservească grupuri de câteva comune, din Geoparc şi din zonele alăturate. Mai avem una în lucru la Scorţoasa care va fi şi centru educaţional pentru copii (pe partea de reciclare). Le facem încercând să rezolvam una dintre marile probleme pe care le avem în Ţinutul Buzăului: deşeurile lăsate peste tot, în păduri, pe marginea dumurilor, în văile râurilor, transformând plasticul dăunator în plastic folositor", a mai spus Răzvan Popa, director executiv Asociaţia Ţinutul Buzăului şi manager Geoparc Unesco.

Moara de plastic Bozioru a costat circa 20.000 de euro, iar banii au fost atraşi printr-o sponsorizare de la un lanţ de magazine cu reţea în toată ţara.

Ţinutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găseşte în zona de curbură a Carpaţilor, la tranziţia dintre dealuri şi munţi. Este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafaţă de aproape 1036 km2 şi care coincide cu limitele administrative a 18 comune. Ţinutul este locuit de circa 43,000 de munteni, cu o tradiţie a locuirii care se întinde cel puţin până în epoca bronzului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb