Comunicaţii interceptate de Ucraina arată furie în rândul soldaţilor ruşi din cauza pierderilor suferite

T.B.
Internaţional / 5 septembrie 2023

Comunicaţii interceptate de Ucraina arată furie în rândul soldaţilor ruşi din cauza pierderilor suferite

O sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene a oferit agenţiei Reuters 17 extrase din conversaţii ale soldaţilor ruşi cu familia, interceptate în primele două săptămâni din iulie, care oferă o perspectivă asupra situaţiei de pe linia frontului, chiar dacă ele au fost filtrate de propaganda de război ucraineană, conform news.ro.

De la începutul războiului din Ucraina, serviciul ucrainean de securitate internă SBU a interceptat în mod regulat comunicările dintre soldaţii ruşi şi familiile lor.

În timp ce Rusia a ţinut până acum în loc, în mare parte, contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii iunie, graţie unei reţele defensive impresionante, convorbirile soldaţilor ruşi sugerează că acest lucru s-a făcut totodată cu preţul unor pierderi grele în rândurile lor, pe fondul lipsei de muniţie, de echipamente şi de pregătire, la care se adaugă un moral scăzut.

Contraofensiva ucraineană intrase în a doua lună când Andrei, un soldat rus, i-a telefonat soţiei sale pentru a se plânge de pierderile grele suferite de unitatea sa.

Soldaţii ruşi sunt atât de slab echipaţi, i-a spus el, încât se simt ca şi cum s-ar fi întors la luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Ne-au bătut măr", se plânge Andrei în fragmentul din acest schimb de replici interceptat de serviciile de informaţii ucrainene (SBU) la 12 iulie. "Nu avem nicio nenorocită de muniţie, nimic... trebuie să ne folosim degetele ca pe nişte baionete?", spune el.

Maksim, un soldat din Irkuţk, Siberia, i-a spus soţiei sale că unitatea sa angajată în apropiere de Lîman, în nord-estul Ucrainei, a înregistrat uşoare progrese la începutul lunii iulie în acest sector în care armata rusă este încă în ofensivă, cu preţul unor pierderi grele. "Şi asta e tot. Nu mai există un al doilea batalion. L-au tăiat în bucăţi", i-a spus el soţiei sale Anna într-o conversaţie datată 3 iulie. În mod normal, notează Reuters, un batalion este format din 500 de soldaţi.

Reuters nu a putut verifica în ce unitate se afla Maksim sau care este "al doilea batalion" la care se referă. Potrivit SBU, era vorba de regimentul 52.

În timpul conversaţiei telefonice, Maksim a explicat că, din lipsă de sprijin, soldaţii au fost nevoiţi să îşi abandoneze răniţii pe front şi că cei mai mulţi dintre ei au murit în urma rănilor căpătate, conform news.ro.

În urma eşecului ofensivei sale fulger împotriva Kievului şi a altor oraşe ucrainene importante, precum Harkov, şi din cauza pierderilor suferite de trupele ruse, în septembrie 2022, Kremlinul a ordonat mobilizarea a sute de mii de rezervişti. Graţie în special mesajelor postate de familia sa pe reţelele sociale, Reuters a putut reconstitui paşii parcurşi de unul dintre aceşti soldaţi între mobilizarea sa la 29 septembrie şi un apel dat mamei sale, Elena, nouă luni mai târziu.

"Au fost masacraţi. Zac pe jos şi nici măcar nu putem să recuperăm o parte din corpurile lor. Au fost deja mâncate de viermi", a declarat el la 12 iulie, referindu-se la soldaţii căzuţi în apropiere de Rubijne, în regiunea Luhansk, potrivit relatării SBU.

"Serios?", îl întreabă mama sa.

"Imaginează-ţi cum e să fii aruncat pe linia frontului fără niciun echipament", spune el.

Nici Moscova, nici Kievul nu dezvăluie pierderile suferite.

Din cele 17 extrase de conversaţii trimise Reuters, în articol au fost folosite doar cele ale soldaţilor a căror identitate a putut fi verificată datorită prezenţei lor pe platforme de mesagerie precum Telegram sau pe reţelele sociale. Soţiile a trei soldaţi au confirmat, de asemenea, prezenţa lor pe linia frontului, dar au refuzat să facă alte comentarii.

Potrivit experţilor intervievaţi de Reuters, comunicările interceptate - a căror sursă nu a precizat cum au fost selectate şi este imposibil de spus dacă sunt reprezentative pentru starea întregii armate ruse de-a lungul liniei de front - confirmă cel puţin dificultăţile pe care le-au semnalat şi bloggerii militari ruşi care acoperă conflictul.

Pentru Neil Melvin, director de studii internaţionale la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), convorbirile arată că ruşii mobilizaţi au fost trimişi pe front practic fără nicio pregătire şi au suferit pierderi grele, creându-se tensiuni între soldaţi şi ofiţerii lor.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările Reuters. În decembrie, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut că armata a trebuit să facă faţă "problemelor întâmpinate în Ucraina". De atunci, Rusia şi-a dublat cheltuielile militare, care reprezintă acum o treime din bugetul naţional.

De la începutul războiului din Ucraina, SBU a interceptat în mod regulat comunicări între soldaţii ruşi şi familiile lor, transmite news.ro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce propaganda slabuta,

    nu ar strica citirea 1-2 buc. carte de strategie si istorie militara, 

    si atunci s-ar afla, ca cei care ATACA au pierderi de min. 3x mai mare, 

    decat cei care se apare intr-un razboi real,cu un echilibru,ca in conflictul rusnac

    Doar ucrainienii nu se infurie cand sufera pierderi.

    1. The Times englez, reda declaratiile filmate a mai multi sodati de elita ,care sunt

      trimisi in sud sa sparga liniile de aparare ruse : 

      - am pierdut 75 % din camarazi,incercand sa schimbam situatia de pe front 

      - cand auzim in media de la cei care stau acasa pe canapea, ca avem deja  

      Bradley si Leopard cu care castigam in fata rusilor,dorim sa vina pe front si sa  

      vada realitatea,ca la asa sacrificii uriase,am reusit sa recucerim cateva sate,

      facute una cu pamantul in urma luptelor  

    Poate erau convorbiri ale soldaților romani conduși de Cezar

    1. Serviciul de contrainformatii engleze,sunt de incredere ?!

    sursa ?

    din text = "sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene " 

    adica din divizia de dez-informari al serviciului de informatii ucrainian  

    de ce va mirati ? 

    fiecare serviciu de informatii are si o divizie de dez-informatii !

    chiar si CIA-ul sau FSB -ul sau MI-6-ul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb