Comvex a câştigat, la Înalta Curte, procesul cu ArcelorMittal privind o majorare de capital din 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2010

"Comvex" Constanţa (simbol CMVX) a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu ArcelorMittal în care grupul siderurgic a contestat anularea acţiunilor subscrise la o majorare de capital din anul 2008 de la operatorul portuar, astfel că oferta de preluare nu mai poate fi derulată.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat câştig în procesul cu Expert Placement Services Limited (subsidiară a ArcelorMittal - n.r.) privind majorarea de capital din 2008, când am anulat acţiunile subscrise de ArcelorMittal, pentru că nu făcuseră înainte oferta de preluare. Până la urmă s-a dovedit că ceea ce am făcut în 2008 a fost perfect legal", a declarat directorul general al Comvex, Viorel Panait, citat de Mediafax.

El a adăugat că rezultatul procesului are legătură indirect şi cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a obligat conducerea Comvex să recunoască subscrierile realizate de ArcelorMittal şi a aprobat ulterior oferta de preluare iniţiată de grupul siderurgic.

În octombrie 2008, capitalul social al Comvex a fost suplimentat cu aproa­pe 3,1 milioane lei, de la 11 milioane lei la 14,1 milioane lei, sumă care nu include subscrierea Expert Placement Services Limited. La acea dată, conducerea operatorului portuar a anulat acţiunile subscrise de Expert Placement Services Limited, în valoare de 1,9 milioane lei, şi a returnat banii.

Conducerea Comvex a motivat decizia prin faptul că subsidiara ArcelorMittal nu avea dreptul să participe la majorarea capitalului întrucât nu a derulat o ofertă de preluare în termen de două luni de la data atingerii pragului de 33% din acţiunile companiei.

Expert Placement Services Limited a cumpărat în iulie 2008 un pachet de 36% din titlurile Comvex, însă oferta de preluare a companiei a fost lansată abia la finele lunii octombrie, de ArcelorMittal. Potrivit legislaţiei pieţei de capital, orice acţionar care depăşeşte pragul de 33% din acţiunile unei companii este obligat să facă ofertă de preluare pentru restul titlurilor, în termen de două luni.

Deoarece conducerea Comvex a anulat acţiunile subscrise de subsidiara grupului ArcelorMittal, participaţia Expert Placement Services Limited a fost diminuată de la 36% la 28,13%. Astfel, ArcelorMittal nu mai avea dreptul să deruleze oferta de preluare la operatorul portuar.

Grupul siderurgic a atacat în instanţă decizia conducerii Comvex, iar din acest motiv CNVM a suspendat derularea ofertei de preluare până la finalizarea procesului.

"A fost un proces dificil şi lung şi suntem mulţumiţi că a fost dus la bun sfârşit", a declarat Andrei Şărban, avocat senior la casa Boştină şi Asociaţii, care a reprezentat Comvex în acest litigiu.

În urma litigiilor, grupul siderurgic, cel mai important client al Comvex, a renunţat să mai importe materie primă pentru Sidex Galaţi prin intermediul Comvex. Cifra de afaceri a operatorului portuar a scăzut, astfel, cu 52%, la 72,1 milioane lei, iar profitul net a căzut de două ori, la 13,6 milioane lei.

Ca urmare a litigiilor, majorarea capitalului Comvex nu a fost, încă, înregistrată.

Comvex are, în prezent, un capital social de 11 milioane lei, divizat în 4,4 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei. Compania este controlată în proporţie de 53,94% de firma Solidmet Bucureşti, societate la care două persoane fizice, Liviu-Marin Muntean şi Corneliu Idu, au 55% din capital.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb