• Viorel Panait, preşedinte-director general: Cei de la "ArcelorMittal" se joacă cu noi
Neînţelegerile de mai bine de jumătate de an dintre indienii de la "ArcelorMittal", proprietarii combinatului siderurgic de la Galaţi, şi "Comvex" Constanţa (simbol CMVX) privind tarifele percepute de operatorul portuar ar putea să se prelungească şi în 2010, cu consecinţe negative asupra companiei constanţene, dependentă de contractele cu indienii.
"Dacă în 2008, peste 60% din activitatea noastră s-a derulat cu ArcelorMittal, anul trecut am descărcat doar două vapoare pentru ei", a spus, pentru ziarul BURSA, Viorel Panait, preşedintele-director general al companiei, adăugând: "Nu ştim care va fi situaţia în 2010, avem negocieri cu ei, dar suntem cu talpa pe gât".
Neînţelegerile dintre Comvex şi Arcelor au izbucnit în toamna anului trecut, proprietarul Sidex reclamând că operatorul portuar a majorat semnificativ tarifele în ultimii cinci ani. Cele două companii nu au reuşit să ajungă la un acord, iar administraţia ArcelorMittal a schimbat ruta tradiţională - cu operarea minereului în portul Constanţa şi transportul pe Canalul Dunăre - Marea Neagră - , prin portul bulgar Burgas şi pe canalul Bâstroe.
"ArcelorMittal are o poziţie dominantă asupra noastră, pentru că România a construit terminalul de la Constanţa ca să susţină industria siderurgică autohtonă. Noi nu putem des-cărca cereale, ci doar minereuri. Utilizarea altei rute de către ArcelorMittal este de trei ori mai scumpă, însă aceştia îşi permit pentru că au o poziţie dominantă", a subliniat preşedintele "Comvex".
În august, anul trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind acţiunile neconcurenţiale pe care le-ar fi întreprins ArcelorMittal împotriva operatorului portuar, ca urmare a unei sesizări depuse de "Comvex".
Operatorul portuar a făcut obiectul unei oferte publice de preluare obligatorie de către Expert Placement Services, un interpus al Mittal care controlează 35,995 din acţiunile CMVX. Oferta de preluare, lansată în noiembrie 2008, a fost suspendată după aproape o lună, când Comvex a contestat validitatea ofertei.
Preşedintele "Comvex" a mai spus, pentru ziarul BURSA, că societatea a încheiat anul cu un profit de 5,5 milioane de euro: "În prima parte a anului trecut, am avut o activitate cvasinormală şi de-abia din a doua jumătate am fost afectaţi de lipsa comenzilor de la Arcelor. Am reuşit să obţinem profit în condiţiile în care am am micşorat costurile, am disponibilizat aproximativ 30% din personal (peste 100 de angajaţi), dar şi datorită investiţiilor pe care le-am făcut până acum".
"Comvex" are o capitalizare bursieră de 165,78 milioane de lei, potrivit preţului de 37,5 lei/titlu, înregis-trat în şedinţa de ieri. Societatea cu răspundere limitată "Solidmet" Bucureşti are o participaţie de 53,9% din companie.