CONDAMNĂRI ÎN PROCESUL ROMPETROL Rompetrol: "Hotărârea instanţei nu va afecta activitatea celorlalte companii ale KMG International, în Romania sau în străinătate"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 octombrie 2014

Rompetrol: "Hotărârea instanţei nu va afecta activitatea celorlalte companii ale KMG International, în Romania sau în străinătate"

Premieră insolită mondială: România are acum doi foşti preşedinţi CNVM condamnaţi la închisoare şi un fost preşedinte ASF care a fost arestat preventiv şi este acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu

-------------

Actualizare 17:20

În urma deciziei de ieri a Curţii de Apel Bucureşti, KMG International precizează că hotărârea instanţei nu va afecta activitatea celorlalte companii ale KMG International, în Romania sau în străinătate, afacerile sale în sectorul de rafinare şi distribuţie urmând să se desfăşoare în continuare în ritm normal, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei din partea KazMunayGaz (KMG) Rompetrol.

"De asemenea, precizăm că relaţiile cu clienţii, angajaţii, partenerii şi furnizorii noştri nu vor fi afectate. Procesul la care se face referire a debutat în anul 2006 şi priveşte strict aspecte din activitatea anterioară a societăţii SC Rompetrol SA. KMG International a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni ale Rompetrol Group NV în anul 2007, la 6 ani după evenimentele analizate de instanţă şi la peste un an după începerea propriu-zisă a procesului. Luând act de hotărârea instanţei, KMG International va analiza şi identifica în perioada următoare cele mai bune soluţii pentru respectarea acesteia. KMG International îşi reafirmă angajamentul pentru respectarea valorilor statului de drept, dar şi pentru consolidarea şi protejarea investiţiilor sale pe piaţa românească", se mai arată în sursa citată.

---------

Trecut recent în nefiinţă, omul de afaceri Dinu Patriciu a lăsat urme adânci în grupul Rompetrol, pe care l-a vândut kazahilor de la KazMunayGaz în 2007. După ani de zile de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pus, ieri, capăt celebrului dosar Rompetrol şi a decis, printre altele, ca Alexandru Bucşă şi Petrică Grama (inculpaţi în dosar) să răspundă în solidar cu partea responsabilă civilmente, Rompetrol SA, şi să plătească Ministerului Finanţelor suma de 58.521.056 USD. Instanţa a constatat încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului omului de afaceri.

Reprezentanţii Rompetrol nu ne-au transmis ieri, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere asupra acestei decizii a instanţei.

Curtea i-a condamnat, ieri, definitiv, în acest dosar, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare, pe Alexandru Bucşă - administrator şi director economic la Rompetrol la data comiterii faptelor - la şase ani de închisoare pentru complicitate la delapidare, la spălare de bani şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a primit doi ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Închiderea celebrului dosar marchează şi o premieră insolită mondială prin condamnarea Gabrielei Anghelache, fost preşedinte al CNVM, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului: ţara noastră se poate "mândri" acum cu doi foşti preşedinţi CNVM (instituţia care a reglementat şi supravegheat piaţa noastră de capital până la înfiinţarea ASF) condamnaţi la închisoare, la care se adaugă şi primul preşedinte al ASF (autoritatea care ne supraveghează acum piaţa financiară), arestat preventiv timp de aproximativ o lună şi acuzat de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Ştefan Boboc, preşedinte al CNVM între 1995-2000, a fost acuzat şi condamnat că, deşi a fost informat, nu a luat măsuri pentru eliminarea neregulilor existente la FNI (precum neatingerea gradului de lichidităţi de 30% şi depăşirea procentului legal al acţiunilor necotate), cauzînd o pierdere de 1,057 miliarde de lei vechi. Boboc a stat în arest timp de nouă luni în anul 2000.

Dan Radu Ruşanu, primul preşedinte al prosptăt înfiinţate Autorităţi de Supraveghere Financiare (ASF), a stat aproximativ o lună de zile în arest preventiv, fiind acuzat de procurorii DNA că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Potrivit minutei publicată ieri de Curtea de Apel în dosarul Rompetrol, Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş merge la închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat, Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Paul Gabriel Miclăuş, membru al CNVM la data faptelor, a primit doi ani de închisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar în cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, s-a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, ca urmare a prescripţiei, dar acesta a primit cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi aderarea la grup infracţional. Pedeapsa a fost sporită cu un an, astfel că Simulescu a primit, în final, patru ani cu executare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

Elena Albu, fost şef al Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii din dosarul Rompetrol condamnaţi la pedepse cu închisoarea urmând să fie încarceraţi.

SCURT ISTORIC

În anul reunificării PL 93 cu PNL, 1998, Patriciu a cumpărat compania "Rompetrol", al cărui director general avea să devină trei ani mai târziu.

În 1999, "Rompetrol" a achiziţionat rafinăria "Vega", tranzacţia fiind urmată în anii următori (2000 şi 2001) de cumpărarea "Petros SA" şi "Petromidia SA".

În 2002, omul de afaceri a încheiat unul dintre cele mai complexe parteneriate de pe piaţa energiei din ţara noastră, cu austriecii de la "OMV", grup important în domeniu.

La cinci ani după încheierea parteneriatului dintre "Rompetrol" şi "OMV", Dinu Patriciu a cedat 75% din acţiunile "Rompetrol Holding" către "KazMunaiGaz", grup din Kazahstan, contra sumei de aproximativ 2 miliarde de euro, fapt ce l-a propulsat în fruntea celor mai bogaţi oameni de afaceri români.

Afacerea "Rompetrol" l-a adus pe Dinu Patriciu în atenţia justiţiei în anul 2005, în luna martie a aceluiaşi an începând urmărirea penală împotriva sa.

în toamna anului 2006, Dinu Patriciu, alături de alţi 11 inculpaţi (printre care Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu), a fost trimis în judecată pentru delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Conform dosarului, în calitatea sa de administrator la "SC Rompetrol SA", Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 milioane dolari, izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat. Documentele specifică faptul că el ar fi încercat să piardă urma banilor respectivi prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie (nr. act juridic prin care o obligaţie veche este înlocuită cu o obligaţie nouă) între firmele din cadrului grupului "Rompetrol".

Totodată, Patriciu a fost acuzat că a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de "SC Rompetrol Rafinare SA", în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7 aprilie 2004 de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard de acţiuni de la "SC Rompetrol SA" către "Saltville Ltd".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Oare dl Ursache se simte bine in aceste momente? Ar fi cazul ca DIICOT sa se aplece mai "apasat" asupra tuturor tranzactiilor speciale, DEALS, care s-au facut in 2013 si 2014 pe SIF-uri la preturi care au depasit si 30% pretul regular de tranzactionare. Ce sa mai vorbim de constituirea grupului infractional format in jurul lui Dragos=George Bilteanu si Najib El Lakis!!!! Hai sa vedem cum vor acoperi aceasta mega frauda care se numeste "sifonarea SIF-urilor"

    1. Cea mai apropiata persoana de Dinu Patriciu si inplicit avand informatii privigeliate asupra actiunilor Rompetrol este d-nul TARICEANU ,care de asemenea a cumparat actiuni. Va mai aduceti aminte de cazul "biletelul" transmis la Basescu pt.interventia in favoarea Patriciu.

      Aveti perfecta dreptate, Tariceanu a castigat si el de 7 ori suma investita, si Verestoy Attila ibidem. Dar deh n-au fost acuzati si au rama amii cu banii castigati fraudulos, si :unul "vreau presedinte" si celalalt bogat dar paradit fizic. Dumnezeu nu l-o vedea oare pe CAC Popescu-Tariceanu?

    S-a aflat cine a tras stecherul din priza la BVB de a cazut sistemul cu tranzactii, de sau recuperat la sfarsitul zilei (?) si ce tip de ordine au fost active pana sa cada serverul ?

    Cum de a majorat capitalul PTRM inainte de listare cu aerul din depozitele de la Vega ???? 

    Cam putin ADEVAR si DREPTATE mai deloc !

    Dar asa-i justitia la noi oarba si manipulata de politicieni ! 

    Afacerea Rompetrol

    Nu cu mult timp inainte de listarea Rompetrol, m-am trezit in birou cu C.P. Tariceanu. Desi sotia mea era directoare generala la firma lui, Citroen-ATS, si desi lucrasem la Intervam, unde, in afara de Catarama, era si Tariceanu actionar, intilnirile mele cu politicianul liberal se puteau numara pe degetele de la o mina. Ca orice politician versat m-a luat prin invaluire. M-a intrebat cum merge bursa, economia si alte politeturi. Apoi, a dorit sa-si deschida un cont si a si transferat 2 miliarde de lei vechi.Cu citeva saptamini inainte de listare a venit sa-mi dea simultan, un ordin si un pont. Sa cumpar actiuni Rompetrol, pentru el de toti banii pe care ii avea la mine, ba chiar si de mai multi bani, si sa cumpar si pentru mine. Mi-a dat si pretul: 116 lei. Mi-a sugerat ca la sfirsitul zilei le vom vinde cu 480. Exact asa s-a petrecut in prima zi de tranzactionare Rompetrol. Trebuie sa va explic ca la BVB, decontarile se fac la trei zile de la data tranzactiei. Adica, cumperi azi si platesti peste trei zile. Daca insa le vinzi in aceeasi zi, nu mai ai nevoie de niciun ban, incasezi doar cistigul.Astazi, in urma scandalului Rompetrol, este nevoie sa dovedesti ca aveai banii necesari cumpararii, inainte de a incasa suma rezultata din vinzare. Dar si astazi e suficient ca firma de borkeraj sa aiba banii necesari sau ceilalti clienti sa ii aiba. Nu neaparat clientul care cumpara. I-am explicat domnului Tariceanu ca a sti pretul de pornire si a sti si pina unde creste actiunea, se numeste inside trading si e ilegal. Mi-a replicat ca in Romania nu e prea bine specificat acest delict si ca nu e niciun risc. Am refuzat sa-i fac tranzactia, si-a retras banii si a facut-o prin Eastern Securities, firma de brokeraj a lui Verestoy. Am interzis in firma sa se cumpere sau sa se vinda actiuni rompetrol, si bine am facut, pentru ca, atunci cind doamna Albu a venit in control, era disperata ca de la mine nu s-a lansat niciun ordin pe rompetrol timp de peste 5 ani de zile.Cred ca si astazi sunt singura firma de borkeraj care nu a participat la tortul Rompetrol. Patriciu a fost negru de suparare cind a aflat ca Tariceanu mi-a spus planul. Ii era frica sa nu-i stric jocurile, stiind ca dispuneam de mari lichiditati, de la clientii mei straini. I-am asugurat ca nu ma voi amesteca. 

    Esential e sa intelegeti ce s-a intimplat atunci. Patriciu a vindut sute de milioane de actiuni Rompetrol de la firma sa Vega si apoi a inceput sa cumpere pina cind au ajuns la 480 unde vega a cumparat totul inapoi. Patricu a vindut la 116 si a cumparat la 480. El a facut o pierdere intentionata, legala de fapt, prin care a platit tot ce datora la multa lume in modul cel mai elegant posibil. Patriciu nu i-a facut pe Tariceanu, Verestoy sau SRS sa cistige pentru ca era generos, ci pentru ca avea de platit anumite spagi de la preluarea Petromidia. Toata lumea a anchetat apoi pe cei care au cistigat, cind esential, era sa vezi cine a dorit sa piarda, si de ce? SRS plateste azi cu libertatea, pentru ca el a achizitionat si vindut actiuni in aceeasi zi, fara niciun ban, ceilalti macar au dovedit ca aveau ceva bani sa cumpere. Totul s-a facut cu directa cooperare a CNVM ului care ar fi trebuit sa supravegheze tranzactiile. Mai mult chiar, serverele de la BVB s-au blocat pentru ca volumul a fost prea mare pentru amarita noastra de bursa. Este ciudat ca azi, dintre toti speculantii cu actiuni rompetrol, doar SRS e arestat si mai ales, ca sefa CNVM ului, a primit doar p[edeapsa cu suspendare.Cum nu ma pricep la justitie, nu vreau sa speculez pe acest subiect. Pierderea intentionata facuta de Vega pe actiunile Rompetrol, pierdere care e o evaziune fiscala clara ca ziua, nu a fost nici ea anchetata. Dupa acest episod, Patriciu obisnuia deseori sa manipuleze piata, pentru a ii face pe unii sau altii sa cistige, metoda mult mai intelegenta decit banii la punga ai lui Siveco, spalati cu tiganii din Sintesti. 

    Dupa listarea de pomina la Rompetrol, prin 2005, a inceput ancheta si am fost invitat de Mircea Dinescu sa explic ce s-a intimplat, la emisiunea lui: Vorba lui Dinescu. Dinescu era spumos dar nu prea intelegea si nu m-a lasat prea mult sa vorbesc. Relatiile lui Dinescu cu Patriciu s-au cosmetizat dupa ce Patriciu i-a cumparat lui Mircea “Plai cu Boi” si “Aspirina Saracului” cu enorma suma de 1 mil de euro. Mircea, afacerist slab, nu a inteles, ca daca firma e a lui patriciu in majoritate si acesta a imprumutat firma cu 950000, asta nu inseamna ca Dinescu incaseaza ceva. Maxim a fost ca si restul de 50000 erau un cec de la o banca elvetiana, cec insa postdatat dupa mai multe luni. Dupa aceasta tranzactie, practic, relatiile au devenit neutre: Dinescu nu il mai critica si Patriciu isi vedea de afacerile lui. 

    Dosarul Rompetrol are insa un final mult mai interesant. Cum a vindut Patriciu o firma din antilele olandeze, si cum nu a platit niciun sfant la fisc, nici romanesc nici olandez. Ba mai mult, din ce a incasat, a reusit sa dea curat, lui Kulibayev, aproape 2 miliarde de dolari para-ndarat.Cum de stiu eu finalul?Simplu, din noroc. Para-ndaratul a venit la BSI Chiasso, iar directoarea si adjunctul erau atunci actionari WBS.Stiu ca sunteti deceptionati dar, in realitate, benzinaria lui conu’ Dinu nu s-a vindut nici macar cu un miliard.

    1. Cum a ajuns Vega actionar la Petromidia ?

      In perioada cand firmele nu mai puteau face majorari de capital prin reevaluari de active patriciu si prieteniil lui americani,etc si de la fondul care a cedat petromidia(novatia- o noua inventie in privatizare aplicata de musetescu) au reevaluat stocurile din depozitele VEGA desi acestea erau goale, au pus un evaluator care sa spuna ca fac contabiliceste "atat"(1+1 = cat vrei sa faca) si le-au adus aport la capitalul Petromidia. Acum nu putea sa stea cu ele asa pana se prindea vreunul de la fisc si bloca actiunile pentru a fi anulate deci sa laut decizia de a le vinde in piata si apoi dupa ce a platit prin asta si datoriile catre "prieteni"Vega sa cumpere noi actiuni care nu aveau nici o legatura cu alea vechi pentru ca au fost vandute.

      Deci Patriciu a vandut actiuni pe care a dat 0 lei platind prin asta o parte din datorii ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb