Actualizare 16:45 Gabriela Firea: "Asigur bucureştenii că activitatea RADET va continua în condiţii optime"
Primarul General al capitalei, Gabriela Firea a declarat, astăzi, că bucureştenii vor beneficia de căldură în sezonul rece iar activitatea RADET va continua în condiţii optime, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Primăriei Generale.
În ceea ce priveşte problemele financiare ale regiei, primarul general a subliniat că a avut discuţii încă din primele săptămâni de mandat atât cu Ministrul Energiei, cât şi cu managementul RADET şi ELCEN. În urmă acestor discuţii s-a convenit alocarea sumei de 64 de milioane lei, sumă care reprezintă subvenţia pe care Municipalitatea o datora RADET pentru perioada martie-mai 2016.
"Încă de la preluarea mandatului, când am constatat că vechea administraţie nu plătise din luna martie subvenţia către RADET, m-am preocupat pentru ca această situaţie să se rezolve în cel mai scurt timp, având în vedere că programul de reparaţii trebuia început de urgenţă pentru că în sezonul rece bucureştenii să beneficieze de apă caldă şi căldură. Până astăzi, am plătit RADET suma de 45 milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul şi pentru suma de 19 milioane de lei, aşa că putem spune că vom fi la zi cu subvenţia" a declarat Gabriela Firea.
Potrivit sursei citate, o altă preocupare a primarului capitalei a fost repunerea în funcţiune a dispeceratului comun RADET-ELCEN, "util în cazul coordonării corecte a intervenţiilor pentru rezolvarea avariilor apărute la sistemul de termoficare din Bucureşti".
În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru modernizarea reţelei de termoficare şi transformarea RADET în societate comercială, primarul capitalei a explicat că fosta administraţie nu a reuşit să facă paşii incipienţi pentru a putea accesa cele 187 milioane euro, bani de la UE, pentru modernizarea sistemlui de termoficare al Capitalei.
"Pentru a putea accesa această suma am stabilit un calendar al investiţiilor care a fost transmis la Ministerul Fondurilor Europene în data de 7 iulie 2016. De asemenea, am dispus constituirea unui grup de lucru cu toţi specialiştii care vor lucra la elaborarea documentelor necesare (studiul de fezabilitate, tema de proiectare, strategia de termoficare a Municipiului Bucureşti, analiză instituţională). Săptămânal au loc întâlniri ale acestui grup pentru a se evalua situaţia demersurilor pentru accesarea fondurilor europene care sunt vitale pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Subliniez că transformarea RADET în societate comercială este obligatorie pentru accesarea finanţării nerambursabile, astfel că, în prezent, specialiştii din cadrul PMB lucrează la documentaţia de transformare", a precizat Gabriela Firea.
Referitor la acuzaţiile formulate de RADET la adresa actualei administraţii, reprezentanţii primăriei au precizat că acestea pot fi înţelese drept o acţiune făcută la comandă politică.
"Acuzaţiile formulate de conducerea RADET la adresa actualei administraţii pot fi înţelese aşadar drept o acţiune făcută la comandă politică. Reamintim că RADET este o instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi nu a Primarului General. Conducerea acestei regii este asigurată de un director general şi de Consiliul de Administraţie. Consiliul General al Municipiului Bucureşti numeşte Consiliul de Administraţie al acestei regii, iar Consiliul de administraţie numeşte un director General", se arată în comunciatul citat.
(G.F.)
-------
Conducerea RADET a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că a demisionat, după ce Viceprimarul Aurelian Bădulescu a cerut acest lucru, cei care şi-au prezentat demisiile fiind Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET şi alţi patru membri, directorul general al regiei părăsind funcţia începând cu luna septembrie.
"Am decis să demisionăm pentru că nu mai exista comunicare. În 30 de zile RADET nu va mai putea cheltui nimic. Suntem în luna a şaptea, intrăm în a opta şi nu a fost aprobat încă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti bugetul RADET", a precizat Gabriel Dumitraşcu.
Potrivit acestuia, demisia membrilor Consiliului de Administraţie RADET reprezintă "un semnal de avarie, un ultim gest pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei".
De asemenea, directorul demisionar RADET a precizat că în spatele solicitărilor venite din partea reprezentantului Primăriei Capitalei se poate afla intenţia ELCEN de a prelua RADET.
"Viceprimarul Bădulescu ne-a cerut demisia. Senzatia mea e ca ELCEN vrea sa pună mâna pe RADET" a declarat Gabriel Dumitraşcu.
El atras atenţia asupra faptului că reţeaua de termoficare riscă să colapseze din cauza lipsei investiţiilor în modernizare.
"80% din reţea e veche de peste 40 de ani, colapsul poate apărea oricând la nivelul Bucureştiului. Intrarea în insolvenţă a RADET e una din solutţiile pe care am luat-o în calcul. Nivelul datoriei RADET, 3,6 miliarde de lei, poate fi scăzut în trei ani de insolvenţă. Noi nu am putut cere insolvenţa că e în atribuţiile consiliului general. Simţim că jocurile se fac în afara RADET".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2016, 15:28)
ramanem fara apa calda?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2016, 20:21)
Da!Fara apa calda ,dar cu transport gratuit!!!