Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a anunţat, în cadrul seminarului ,,Măsuri pentru inserţia profesională şi incluziunea socială a tinerilor", organizat între 22-24 mai, că tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban, vor putea primi o finanţare, sub formă de pachete integrate, în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.
Acest ajutor vine să suplinească lipsa de acces a tinerilor la serviciile bancare tradiţionale. Sprijinul financiar va fi însoţit de acordarea de servicii de consiliere, consultanţă, formare profesională antreprenorială şi alte forme de sprijin pentru dezvoltarea afacerii înfiinţate, arată un comunicat transmis azi redacţiei.
Totodată, în cadrul seminarului au fost prezentate şi sumele de bani pe care statul român le acordă deja şi cele din fonduri europene care se vor acorda în baza unor ghiduri de implementare a programului "Garanţia pentru tineri" la care se lucrează în prezent. Astfel, 750 de lei pentru stagiar, de la statul român, plus 300 euro lunar din fonduri europene (stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin programul "Garanţia pentru tineri" urmează să se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene).
Un ucenic primeşte de la statul român suma de 300 de lei, plus 250 euro lunar din fonduri europene (ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar o dată cu obţinerea fondurilor europene prin programul "Garanţia pentru tineri" încă 250 de euro lunar. În funcţie de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani).
De asemenea, un tânăr şomer poate primi 3500 de lei primă de instalare de la statul român, plus 1000 de euro din fonduri europene (în prezent un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene "Garanţia pentru tineri" urmează să mai primească 1000 de euro. În acelaşi timp, un tânăr şomer primeşte în prezent 1000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene "Garanţia pentru tineri" urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare şi prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă).
Şomajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rată de 23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), arată ultimele date centralizate la finalul anului 2013 la nivel naţional. România va putea beneficia până în 2020 de peste 4,7 miliarde de euro pentru formarea capitalului uman.
În cadrul seminarului, s-a dezbătut şi problematica voluntariatului, care alături de ucenicie şi stagiatură reprezintă instrumente de bază pentru inserţia profesională a tinerilor. ,,Experienţa dobândită prin voluntariat este considerată experienţă de muncă dacă este realizată în domeniul studiilor", a declarat doamna Mariana Bucaleţ, şef serviciu în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
Lucrările seminarului, organizat de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, la Braşov, au consolidat capacitatea participanţilor (lideri sindicali, reprezentaţi ai patronatelor, autorităţi publice centrale şi locale, ong-uri) din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu de a se implica activ în promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor, de a genera parteneriate pentru a găsi soluţii concrete şi inovatoare privind combaterea şomajului în rândul tinerilor şi de a le adapta condiţiilor mediului economic-social românesc.