CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ / IONEL ARION, PRO AGRO: "Lipsa accesului la piaţă şi la finanţare - cea mai mare problemă a fermierilor"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2019

Ionel Arion

Ionel Arion

Cele mai mari probleme ale fermierilor români sunt reprezentate de lipsa accesului la piaţă şi la finanţare, subliniază Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

În acelaşi timp, oficialul Pro Agro a mai precizat că piaţa agricolă din România este polarizată, amintind şi de faptul că foarte multe terenuri agricole de la noi sunt deţinute de străini.

Domnia sa a declarat: "Într-un studiu al UE, România este dată drept exemplu negativ, în ceea ce priveşte acapararea terenurilor, un procent foar­te mare din teritoriul ţării fiind deţinut de entităţi străine. (...) Pentru noi, fermierii, fie că suntem mici sau mari, cele mai mari probleme sunt reprezentate de lipsa accesului la piaţă şi la bani (băncile vând bani foarte scump, iar de societăţile nebancare nici nu mai vorbim). În plus, piaţa este inflexibilă pentru noi, nu există negociere, ci iei ceea ce ţi se oferă. Piaţa (şi viaţa agricolă în România) este polarizată, avem fermieri foarte mici într-un număr foarte mare, ţara noastră având foarte multe dintre fermele din UE, 30%. Astăzi, pentru noi, cea mai mare provocare este să creăm clasa de mijloc a fermierului şi să îl facem să rămână acolo mai mult timp, întrucât cele mai multe falimente din zona agricolă, ca număr, sunt ale fermierilor de mijloc".

Domnul Arion a mai spus, totodată, că fermierii mari au ajuns la o producţie de top şi nu mai au nevoie de subvenţii, însă pentru cei mici şi mijlocii, subvenţia reprezintă o completare a veniturilor, atrăgând atenţia asupra faptului că România este singura ţară din UE care impozitează subvenţiile, doar pentru societăţile comerciale, însă, nu pentru toată lumea, şi din acest punct de vedere suntem, iarăşi, un exemplu negativ.

"Fermierul de azi îşi doreşte debirocratizarea, iar legislaţia trebuie modificată. În prezent, la noi în ţară, sunt persoane care deţin jumătate dintr-o comună - o comună are 3.000 - 4.500 de hectare - este imposibil să faci acolo un business, indiferent de care, în momentul în care cineva deţine jumătate, iar proprietarul nu este român. De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa, este important să spunem că fermierul român nu a ajuns să se industrializeze şi să pătrundă pe pieţele îndepărtate, precum cea a Indoneziei, care s-a des­chis de curând. România nu are un acord cu Indonezia în acest sens", a atras atenţia Ionel Arion.

Provocările inserate pe noua PAC sunt multe, iar dacă, în perioada următoare, nu vom şti să le identificăm pe cele care sunt destul de greu de realizat pentru noi, dacă nu le vom interpreta într-un mod coerent, nu vom putea să absorbim toate fondurile europene care ne vor fi puse la dispoziţie, a conchis preşedintele Pro Agro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb