Tranzacţionarea cerealelor în mediu bursier, transparent, reprezintă o soluţie la nevoile actuale ale pieţei agricole, a declarat Alexandru Coita, director strategie în cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM). "Bursa de Mărfuri sprijină fiscalizarea stocurilor de cereale tranzacţionate şi va ajuta la preluarea şocurilor de preţ", a precizat domnia sa, subliniind că BRM îşi asumă rolul de integrator al pieţei de tranzacţii şi doreşte lichidizarea stocurilor din piaţa tranzacţiilor cu cereale.
Reprezentantul BRM a enumerat, ca avantaje la tranzacţionarea bursieră, creşterea în lichiditate a pieţei, fiscalizarea tranzacţiilor, preţ echitabil pentru producătorii agricoli, oferirea unor instrumente variate prin care producătorii şi procesatorii pot fructifica tendinţele pieţei, dar şi a unor instrumente de protecţie a fermierilor împotriva riscurilor.
Alexandru Coita a mai spus: "În prezent, BRM participă, alături de autorităţi, la definitivarea normelor de aplicare a legii 101/2014 privind noul regim al certificatelor de depozit, care sperăm să fie gata în curând.
Administratorul Registrului unic al certificatelor de depozit este un arbitru cu rol cheie în garantarea unui mediu de tranzacţionare predictibil şi stabil. Noul sistem va conduce la dezvoltărea unor instrumente de creditare şi trade finance pentru flexibilizarea opţiunilor de tranzacţionare puse de BRM la dispoziţia fermierilor şi procesatorilor".
Valoarea totală a tranzacţiilor cu cereale realizate în ringul BRM în acest an este de aproximativ 90 milioane de euro, a menţionat domnul Coita, care apreciază că tot mai mulţi fermieri apelează la instrumentele puse la dispoziţie de Bursă.
Potrivit datelor prezentate de domnia sa, prin BRM au fost tranzacţionate, în acest an, 400.000 tone grâu, 30.000 tone ulei vegetal şi 20.000 tone zahăr rafinat. Numărul participanţilor la piaţă a depăşit 100.
Directorul BRM a mai spus că Ministerul Agriculturii sprijină dezvoltarea bursei noastre de cereale, Guvernul semnând, anul trecut, un memorandum care defineşte strategia de creare a ringului bursier de produse agricole. Astfel, ministerul furnizează Bursei toate datele aferente tranzacţiilor cu cereale, care sunt transmise şi la Bruxelles.
Domnul Coita a explicat că BRM are parteneriate şi cu principalele asociaţii din domeniu, ţinta fiind emiterea cotaţiilor de referinţă la nivel naţional.