Schemele şi mecanismele din energie, precum CFD-urile (Contractele pentru Diferenţă) trebuie să fie analizate din punct de vedere al calităţii şi al oportunităţilor pe care acestea le oferă şi nu trebuie să fie lansate doar pentru a bifa jaloane din PNRR, este de părere Corneliu Bodea, CEO ADREM şi Preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
"Sentimentele pe care le am în privinţa CFD-urilor sunt contradictorii. În primul rând, nu schemele în sine sunt de vină, ci calitatea lor, care până acum a fost discutabilă, precum şi oportunitatea lor. În cazul multor scheme a fost nevoie să fie amendate imediat. Trebuie să analizăm situaţia din punct de vedere al oportunităţii schemei şi apoi din punct de vedere al calităţii ei. Este deranjantă ideea că suntem gata să lansăm o schemă, fără un studiu de impact, cu un singur argument adus, anume faptul că este un jalon din PNRR pe care trebuie să îl bifăm fără să ştim de ce, cu riscul de a crea o distorsiune majoră", a declarat Corneliu Bodea.
De asemenea, acesta a atras atenţia asupra nevoii de creştere a producţiei de energie pe care România o are, ceea ce va necesita implementarea unei scheme în energie care să fie bine structurată şi susţinută de studii de impact.
"Viitorul nu va aduce o scădere a consumului de energie, ci o creştere, deoarece noi avem o pondere de peste 60% în termie, din consumul total de energie al României, iar în termie se utilizează lemnul, gazul şi multe alte resurse. Dacă până la 30% din această cantitate se mută în energie electrică, atunci o să vedem că vom avea nevoie de o creştere semnificativă a capacităţii de producţie, fapt ce ar putea să aibă nevoie de o schemă bine gândită cu un studiu de impact, care să nu aibă ca justificare faptul că este un jalon PNRR", a adăugat Preşedintele CRE.
Totodată, Corneliu Bodea susţine că România se află în întârziere cu gestionarea resurselor din PNRR, iar în momentul actual este mai importantă relevanţa proiectelor în care se investeşte decât suma fondurilor cheltuite.
"Suntem într-o mare întârziere cu atragerea şi implementarea resurselor puse la dispoziţie prin PNRR. Nu cred că putem recupera ce am pierdut. Deja suntem într-adevăr suficient de întârziaţi astfel încât să nu putem recupera resursele. Important este să utilizăm cât mai mult şi ce utilizăm să fie relevant. Eu cred că este mai puţin important cât anume vom reuşi să consumăm din această resursă şi mult mai important este ce facem şi cât de relevant este ceea ce facem cu banii pe care îi folosim", afirmă Bodea.
Pe de altă parte, Preşedintele CRE susţine că România a dus o politică bună în domeniul energetic şi, în ciuda opiniei publice, această politică de cooperare faţă de directivele europene a adus un avantaj pieţei de energie.
"Politica pe care România a abordat-o, inclusiv în domeniul energetic, în legătură cu contextul politic şi de decizie de la Bruxelles în general, atât în Parlamentul European, cât şi la Comisie şi în Consiliu, a fost o abordare care pe termen lung care a dat rezultate bune. România a ales să fie cooperantă şi să nu se opună vocal direct unor decizii care păreau să fie împotriva intereselor punctuale ale ţării. În spaţiul public, această abordare este criticată. România nu a dus o politică greşită în domeniul energiei. Atât diplomaţia română, cât şi diplomaţia sa energetică au fost bune şi nu am avut de pierdut, dimpotrivă, am avut de cîştigat din modul în care ne-am jucat interesele la Bruxelles, chiar dacă unii s-ar fi bucurat să fi avut o abordare mai rece sau mai directă", a conchis Corneliu Bodea.