Energia este un domeniu strategic pentru România, cu obiective clare şi realizabile: creşterea independenţei şi a securităţii energetice, conform mesajului premierului Mihai Tudose, transmis de către Gabriel Andronache, consilier de stat în Guvern.
"Pe fond, ţara noastră nu trebuie să mai depindă energetic de nimeni, de aceea am intensificat eforturile pentru finalizarea strategiei energetice a României. Proiectul strategiei, aflat în lucru la Ministerul Energiei, va conţine lista cu investiţiile prioritare din sector, precum unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi un grup nou la Complexul Energetic Oltenia. Strategia va fi promovată prin lege", spune premierul.
Domnia sa menţionează: "În acelaşi timp, avem în vedere rolul pe care România poate şi trebuie să-l aibă în cadrul UE, dar şi la nivel regional. Este absolut necesar să utilizăm banii europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi de energie electrică. Infrastructura rămâne în continuare un element al dezvoltării uniunii energetice europene, implementarea punctelor de interes comun fiind baza pe care se va dezvolta uniunea. Ţara noastră poate câştiga din negocierile la nivelul UE pentru infrastructura de tranzit, care ar creşte veniturile din tranzit şi ar asigura şi mai multe surse de energie pentru consumatorii interni".
Nevoile investiţionale mari identificate în procesul de constituire a uniunii energetice reprezintă o provocare, în opinia premierului, care adaugă că instrumentele europene care sunt la dispoziţia statelor membre (fonduri) trebuie utilizate la maxim în acest context. La nivel regional, prioritatea României pentru interconectare energetică trebuie să fie cu Republica Moldova, mai afirmă Mihai Tudose.
Pe segmentul gazelor naturale, realizarea proiectului BRUA rămâne o prioritate pentru România, conform premierului care a precizat: "Vom finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în anul 2019".
"Îmbunătăţirea eficienţei energetice este un alt obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare", mai subliniază Mihai Tudose.
1. BAJBAIELI
(mesaj trimis de TUDOR POPESCU în data de 08.09.2017, 06:39)
Regret ca Mihai Tudose crede asa ceva ..de fapt el nu stie nimic ... compozitia e a lui ASndronache ... Strategia e o gluma .. daca scrii in ea ca "incalzirea cu lemne e traditie la romani :" nu mai e de adugat nimic "Tara noastra nu trebuie sa depinda de nimeni "" numai ca stam in deficit de energie de peste O MIE de megawati cu care ne ajutam ... dela inclusiv bulgari ?!?!