CONFERINTA "ENERGIA ÎN PRIZA" - EDITIA A V-A/TOMA PETCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Creşterea preţului energiei este în atenţia mea şi a premierului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2017

"Creşterea preţului energiei este în atenţia mea şi a premierului"

Creşterile semnificative de preţ care au avut loc în acest an pe piaţa spot (PZU) a OPCOM se află în atenţia premierului şi a ministrului energiei Toma Petcu, după cum a precizat acesta din urmă. Oficialul a anunţat că o comisie a Parlamentului va derula o analiză în vederea identificării condiţiilor optime de funcţionare a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Obiectivul analizei este stabilirea oportunităţii modificării legislaţiei secundare în condiţiile actuale, a punctat domnul Petcu, arătând că, în urma analizei, se va putea decide reorganizarea autorităţii, astfel încât unele activităţi să fie preluate de Guvern: "Dacă ar fi să ne uităm la acţiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune şi ar trebui să rezolvăm asta".

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE în subordinea Guvernului, ministrul de resort a răspuns: "Nu cred, poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. Autoritatea are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din aceste activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate este vorba de organizare". Toma Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului din domeniul energiei poate fi realizată prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.

Ministrul a menţionat că motivele care au stat la baza creşterii preţului energiei electrice sunt multiple, printre acestea numărându-se volumul mare de electricitate tranzacţionat în PZU.

Ministrul energiei a încurajat firmele să investească în proiecte din sectorul energiei eoliene

Ministrul energiei a încurajat firmele din piaţă să investească în proiecte noi sau să le cumpere pe cele existente în sectorul producerii de energie din surse eoliene. "În această perioadă, în care preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a fost atât de mare, companiile de producţie şi furnizare a energiei care şi-au putut regla producţia din surse eoliene au avut o stabilitate mai mare decât celelalte", a subliniat oficialul. Domnia sa a precizat că energia regenerabilă reprezintă o sursă importantă de producţie a electricităţii.

Sistemul energetic se bazează pe un mixt destul de puternic şi robust, opinează oficialul, precizând că, în timp ce în ultimii ani ne-am bazat mai mult pe energia hidro, în acest an am consumat cu preponderenţă energie din surse termo. "Suntem într-o altă paradigmă şi trebuie să ne conformăm", a menţionat ministrul de resort, explicând că nu se gândeşte să reducă dependenţa de niciun element din mixtul energetic, ci dimpotrivă.

Petcu: "Vrem să ducem Strategia Energetică în Parlament, ca să fie dezbătută ca lege"

Autorităţile intenţionează să trimită Strategia Energetică în Parlament, ca să fie dezbătută ca lege, a anunţat ministrul energiei Toma Petcu, subliniind că aprobarea acestui document este una dintre priorităţile ministerului de resort.

În programul de guvernare se regăsesc unele obiective care nu sunt cuprinse în Strategia Energetică şi, pentru ca cele două documente să fie corelate, ar fi trebuit ca ministerul să retragă Strategia din dezbatere, să o completeze şi să o repună în dezbatere. Acest proces ar fi fost, însă, prea lung şi, ca atare, documentul a fost lăsat în dezbatere, urmând să fie actualizat, a completat ministrul Toma Petcu. În acest sens, a avut deja loc o primă întâlnire a membrilor comisiei constituite în scopul actualizării proiectului Strategiei, urmând ca aceasta să fie adoptată până la finalul lunii octombrie, conform estimărilor Guvernului.

Negocierile cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 au fost reluate

Ministrul energiei Toma Petcu a anunţat că are mai multe "puncte fierbinţi" pe care doreşte să le atingă în mandatul său, unul dintre acestea fiind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Negocierile cu firma CGN din China interesată de realizarea celor două reactoare nucleare au fost reluate, după ce discuţiile fuseseră suspendate în decembrie anul trecut. Guvernul ia în calcul suplimentarea pârghiilor financiare necesare implementării proiectului, potrivit oficialului, care a precizat: "Avem un mandat nou, cu posibilităţi multiple, flexibile, pentru noi şi partenerii chinezi, astfel încât, în următoarele cinci luni, să reuşim să ducem spre finalizare negocierile cu partenerii noştri din China". Toma Petcu a menţionat că ministerul de resort a încheiat un Memorandum în acest sens, astfel încât producerea energiei din surse nucleare să se menţină la un nivel ridicat: "Trebuie să revitalizăm circuitul integrat de producţie a energiei din surse nucleare".

Energia este un sector strategic pentru ţară şi pentru dezvoltarea sa, opinează oficialul, care spune că unele proiecte vor conduce la o independenţă şi la o stabilitate mai mare a sistemului energetic şi la crearea de companii puternice, stabile, fiind o provocare pentru toate guvernele.

Toma Petcu: "Centrala de la Iernut - posibil cea mai mare investiţie din energie, în ultimii ani"

Printre priorităţile ministerului de resort se află şi sectorul gazelor, dar şi investiţiile din domeniul energiei (în special în retehnologizare şi modernizare), care, conform domnului Petcu, au fost foarte reduse în ultimii ani.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor, domnul Petcu a vorbit despre Centrala de la Iernut, menţionând că este posibil ca aceasta să fie cea mai mare investiţie din ultimii ani, urmând să producă 430 de MW. "În prezent, în Nord-Vestul ţării, singurul centru pe gaze este cel de la Mintia, însă acesta nu este suficient", subliniază oficialul. Investiţia de la Iernut presupune o investiţie de 269 milioane de euro, într-o primă fază. Acum, investiţia este în stadiul de amenajare a lucrărilor. La începutul acestui an, Ministerul Energiei a aprobat cererea depusă de Romgaz privind finanţarea din Planul Naţional de Investiţii a unei noi centrale pe gaze la Iernut, lucrările urmând să se deruleze într-o perioadă de 36 de luni.

Un proiect deblocat de curând de Ministerul Energiei este Grupul 5 de la Rovinari, o investiţie importantă din surse proprii care ajunge la 500 de milioane de lei, a mai anunţat ministrul de resort.

În opinia oficialului de la Energie, este importantă şi colaborarea dintre Hidroelectrica, Hidroserv şi UCM Reşiţa: "Am dispus o analiză ca să vedem ce investiţii au fost făcute la nivelul Hidroelectrica şi Hidroserv şi care sunt perspectivele din acest segment. Am discutat despre prioritatea de finanţare a acestor obiective, cel mai important dintre ele fiind identificarea unei soluţii de salvare a UCM Reşiţa".

Ministrul de resort a concluzionat că ţara noastră este capabilă să producă şi să furnizeze toată energia pe care o consumă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa nu o scapati din atentie sa raminem pe intuneric

    Nu l-am intrebat daca trece ANRE la guvern ca NU SE POATE INCALCA DIRECTIVA 72 Am discutat cu ei SPARGEREA ANRE in ceea ce au inteles autorii directivei si stupiditatea guvernelor Romaniei care au trecut ca independent "la gramada"si emitentul de legisaltie secundara . Deci indiferent de ce lege sau OG da guvernul ... ANRE face ce cred de cuviinta .. adica poate face pe dos ce vrea guvernul O sa clarific problerma pe posturile de telviziune .. In rest jumatate din ce e mai sus sunt de natura celor scrise de FRATII GRIMM

    Avand inca putin timp la dispozitie imi mai permit o remarca : Cine l-o fi pacalit pe bietul ministru cu centrala de la Iaernut ? Adica ELCEN produce energia cea mai scumpa fiind alimentat pe gaze naturale IN CONDITIILE IN CARE TOATA CALDURA REZIDUALA DUPA EXTRAGEREA ENERGIEI ELECTRICE DIN ABURUL PRODUS SE VINDE PRIMARIEI in timp ce la Iernut unde nu e cazul energia reziduala se va arunca in aer .. Daca ELCEN e in insolventa .. formidabila uzina de la Iernut cum va fi ?? .... daca nu fura gazul pe care tot ei il scot din pamant si nu il raporteaza ???

    Ma îngrijorează pentru ca, la 10 ani după semnarea TFUE vad ca guvernul, in frunte cu premierul transmit mesaje care indica intenția de a face doar pasi înapoi: de înregimentarea ANRE, autarhie energetica (sa nu mai depindem de nimeni -sic!). Eu unul nu mai înțeleg nimic. Cum sa progresam, sa creștem economic, sa avem bunăstare, daca facem doar pasi înapoi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb