Pe piaţa de energie din România, "am furat puţin startul" faţă de celelalte ţări europene, este de părere Laurenţiu Urluescu, Preşedintele AFEER, afirmând că am creat o bombă nucleară în sector, întrucât măsurile luate de autorităţi afectează toţi jucătorii din piaţă.
Domnul Urluescu a făcut referire la OUG 119, care pune unele piedici în derularea activităţii jucătorilor din domeniu. Printre acestea se numără:
- Limitarea decontării la 1.300 lei/MWh, care, în opinia sa, este un nivel vădit sub preţul pieţei şi induce pierdere din start;
- Taxarea activităţii de tranzacţionare peste costuri;
- Retroactivitatea, taxându-se tranzacţii făcute în trecut şi cu livrare în această perioadă;
- Blocarea comercială a importului de energie electrică şi/sau gaze naturale înainte de iarnă;
- Taxarea suplimentară a exportului, care este o invitaţie la reciprocitate.
Laurenţiu Urluescu vorbeşte şi despre o dublă taxare, la producători şi la nerezidenţi.
Potrivit domniei sale, schimbarea categoriilor de consumatori induce dificultăţi logistice în relaţia cu consumatorul, respectiv necesită modificări în sistemul informatic, produce neclarităţi privind calculele de decontare şi contribuţia de solidaritate, evidenţiindu-se şi o lipsă de răspuns la cererile de clarificare ale operatorilor din piaţă.
Preşedintele AFEER a menţionat că efectele deja resimţite de piaţă sunt:
" - Furnizorii sunt reticenţi la prelungirea contractelor sau la preluarea consumatorilor ce beneficiază de plafonare (limitarea la 1.300 lei induce pierdere din start);
- De la 1 septembrie nu s-au făcut tranzacţii forward nici pe energie electrică, nici pe gaze naturale;
- Nu există energie în piaţă;
- Nu mai există preţ de referinţă;
- Diferenţa de pret PZU RO-DE creşte - de la 21 de euro în august la 44 de euro în septembrie;
- Preţul scade mai puţin la noi decât în Germania".
Printre altele, domnul Urluescu a menţionat că se simte "o lipsă crasă de răspuns la cererile de clarificare cerute de piaţă din partea autorităţilor", precizând că, din cauza întârzierilor decontărilor de la stat pentru plafonare, toţi furnizorii "sunt în corzi din punct de vedere financiar", iar băncile nu mai dau credite.
În opinia domnie sale, o soluţie pentru rezolvarea dificultăţilor din piaţă ar fi acordarea de vouchere către consumatorii care au nevoie, la care s-ar putea adăuga unele măsuri propuse la nivelul Comisiei Europene.
Laurenţiu Urluescu susţine că facturile exagerat de mari care au bulversat pe mulţi dintre clienţii clasici nu au fost greşite, ci au reprezentat rezultatul interpretării furnizorilor asupra unei legislaţii neclare: "Am fost puşi în postura să vină o clarificare din punct de vedere al schemei şi am fost nevoiţi să refacturăm. În ultima perioadă am văzut din nou în presă un val de facturi mari care privesc consumatorii casnici. Din analizele noastre, se pare ca a fost o problemă a distribuitorilor, care nu au reuşit să citească contoarele în pandemie". Domnia sa a subliniat că volumul de energie citit pentru o anumită perioadă se repartizează pe luni şi se facturează la valoarea lunară respectivă din contract.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2022, 10:15)
Energia o nebuloasa.Uni zic ca avem,alti zic ca nu avem.Un lucru e cert,nu e nimic cert si sunt multi escroci(de fapt escrocii apar atunci cand nu e clar si se poate interpreta).