CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ Mihai Burlacu, SKE: "Dezvoltarea componentei de stocare a energiei este esenţială"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2023

Mihai Burlacu, SKE: "Dezvoltarea componentei de stocare a energiei este esenţială"

Tranziţia la energia regenerabilă va avea şi efecte asupra calităţii energiei, iar echipamentele folosite în reţelele viitorului trebuie să aibă anumite caracteristici pentru a face faţă cerinţelor pieţei în următorii 30 de ani, consideră Mihai Burlacu, country manager Ro&MD SKE.

Printre altele, acesta a menţionat: "Ideea că un prosumator face tot posibilul să-şi maximizeze capacitatea ca să profite de faptul că vinde energie în reţea nu este tocmai precisă, pentru că o caracteristică a pieţei este că mulţi prosumatori sunt pe reţea monofazată, unde există o limitare a puterii pe care o pot cere aceştia. Pentru a suplimenta puterea aceasta se face o cerere de spor de putere, iar trecerea de la reţea monofazată la reţea trifazată este foarte scumpă. De aceea, nu cred că un prosumator ar putea profita de această situaţie. Consider că ar fi bine să se finaţeze partea de stocare dacă dorim să eliberăm presiunea de pe distribuitori, nu să pedepsim prosumatorul, care a fost obligat să ia această decizie".

Datorită strategiei de decarbonizare se investeşte mult în energia regenerabilă, a mai spus domnul Burlacu, menţionând că va trebui ca, până în 2015 în UE şi până în 2016 în China, să fim neutri din punctul de vedere al carbonului: "Necesarul de energie va creşte, pentru că se va face şi trazitia digitală, iar pentru că sunt planuri de decarbonizare, combustibilul fosil va scădea, iar producţia de energie din surse eoliane şi solare va creşte. Anul trecut au fost implementaţi 362 de GW de energie regenerabilă la nivel global, din care 66% au fost din energie solară. În China a fost produsă 40% din energia regenerabilă implementată, în SUA - 9% şi în UE - 12%. Însă, energia regenerabilă încă reprezintă o pondere redusă din totalul energiei produse. Anul trecut, doar 4,5% din totalul energiei produse a fost solară, iar, per total, încă suntem la 70% combustibili fosili şi 30% energie regenerabilă".

SKE este o companie care distribuie invertoare produse de Huawei, atât pentru proiecte din domeniul rezidenţial, cât şi pentru zonele industrial şi utilitar. Potrivit domnului Burlacu, tranziţia către invertoare din 2015 a fost foarte uşor de realizat, pentru că s-a investit foarte puternic în cercetare şi dezvoltare. Prezentă în 16 ţări, compania are depozite în trei state, România fiind unul dintre ele.

"Dacă în 2021 aveam o vânzare de circa 1,3 GW, anul trecut am avut 5 GW. În România, anul trecut am fost implicaţi în proiecte care au cumulat 500 MW de energie. Din punct de vedere al vânzărilor, Huawei are circa 60% din piaţa din România şi suntem foarte apropiaţi de prosumatori, a mai spus Mihai Burlacu, subliniind că, pe lângă distribuţia de invertoare, societatea comercializează posturi de transformare, soluţii de comunicaţie, staţii electrice de încărcare, soluţii de monitorizare a producţiei: "Pe rezidenţial avem soluţii pentru o capacitate de 7,5-15KWh, pe comercial avem soluţii de 200 KWh, iar pe partea de utilitar avem soluţii care ajung la 2 MWh".

Sursa citată spune că această creştere de interes pentru partea de energie solară vine din faptul că solarul produce de 17 ori mai puţin CO2 pe KWh, iar soluţiile solare au costuri foarte reduse comparativ cu altele, pentru că se investeşte foarte puternic: "Pentru anul 2050 previzionăm că aceste costuri LCOE (n.r. Levelized Cost of Electricity) vor fi de două sau de trei ori mai mici, în funcţie de zonă".

Reprezentantul SKE a conchis: "Dacă echipamentele nu au capacitatea să gestioneze problemele din reţea care vor apărea în viitor, atunci va fi foarte dificil de ţinut totul sub control. Vedem ca esenţială dezvoltarea acestei părţi de stocare, care poate să şi formeze reţeaua. În România am fost implicaţi într-un proiect de 63 de MW la sol, la Călugăreni, unde au fost distribuite echipamentele pe care le distribuim. La nivel global se implementează acest gen de soluţie, mai ales în Asia. Huawei este implicat în proiectul Marea Roşie din Arabia Saudită, de 1,3 GWh. Obiectivul acestuia este de a alimenta un oraş întreg doar din energie fotovoltaică, unde vor trăi circa 1 milion de persoane. Acesta este viitorul, din perspectiva noastră. Însă va fi nevoie de o comunicare mai bună între investitori, cei care asigură finanţarea şi partea tehnică implicată în proiect".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb