România are nevoie de proiecte pe termen lung în energie, deoarece cererea de energie a crescut, însă capacitatea de producţie a României nu a avut o accelerare la fel de puternică, a afirmat Raffel Volker, CEO E.ON România. Acesta a adăugat că, pe lângă capacitatea de producţie, stocarea este un alt aspect important în care România trebuie sa investească.
"Avem cu adevărat nevoie de proiecte pe termen lung. După 1990, consumul de electricitate a scăzut semnificativ, iar în România am avut suficientă capacitate. Acum, aceasta s-a schimbat. Avem capacităţi învechite, cererea de electricitate creşte, iar noi avem nevoie de centrale electrice noi, motiv pentru care cred că doar necesitatea de centrale electrice va face ca unele dintre aceste proiecte să fie de succes. Avem nevoie de gândire pe termen lung, avem nevoie de proiecte pe termen lung, dar nu ar trebui să ne bazăm doar pe acestea. Două aspecte trebuie adăugate. Primul aspect este stocarea energiei, iar al doilea este abordarea situaţiei actuale. Cu trei ani în urmă, aveam 67 de producători consumatori în reţeaua noastră din Moldova. Acum, instalăm sau conectăm 1000 de producători consumatori în fiecare lună, ceea ce înseamnă că un nou producător consumator este conectat la reţeaua noastră la fiecare zece minute. Anul trecut, aveam nevoie de două sau de trei luni pentru a conecta un producător consumator. Acum ne conectăm în 12 zile, ceea ce înseamnă că am automatizat, ne-am automatizat şi ne adaptăm la cerinţe", a declarat Volker.
CEO-ul E.On România a atras atenţia asupra necesarului de investiţii prin fonduri europene pentru creşterea distribuţiei de energie. Cu toate acestea, Raffel Volker şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de predictibilitate a investiţiilor pe termen lung cauzată de lipsa unui cadru legal în domeniu.
"Există o mare nevoie de investiţii. În Europa, nu mai investim 20 de miliarde de euro pe an, ci 40 de miliarde, iar în contextul specific al României, cred că trebuie să creştem şi mai mult investiţiile. Aceasta este o provocare uriaşă şi este posibilă doar dacă folosim fonduri europene, dacă mobilizăm şi capital privat şi, apoi, doar pentru a face acest lucru posibil, trebuie să creştem şi distribuţia. E.ON a utilizat deja cu succes fondurile europene în România. Am finalizat câteva proiecte anul trecut şi, în acest moment, desfăşurăm alte nouă proiecte finanţate de Uniunea Europeană, iar multe altele vor urma. Cred că există o modalitate de a accesa Fondul de Modernizare. Nu mă preocupă disponibilitatea fondurilor europene pentru electricitate. Sunt mai preocupat de existenţa unui cadru legal stabil şi de luarea deciziilor corecte, chiar dacă se apropie alegerile", a declarat acesta.
Volker afirmă că România trebuie să îşi extindă reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, dar să ia în considerare şi direcţia Uniunii Europene care îşi doreşte o tranziţie către un ux exclusiv de energie electrică.
"În ceea ce priveşte gazele, avem o confruntare între culturi între Europa şi România. În România, toată lumea spune că trebuie să gazificăm întreaga ţară, chiar şi în zone foarte îndepărtate de reţeaua existentă. Sunt de acord că trebuie să continuăm să extindem reţeaua de gaze în anumite zone, dar nu imediat. În acelaşi timp, Uniunea Europeană spune că trebuie să folosim doar electricitate şi niciun gaz natural deloc, peste 25 de ani. Aici, România trebuie să găsească o modalitate de a utiliza gazele ca o tehnologie de tranziţie" a conchis Volker.