Ţara noastră beneficiază de fonduri europene de aproximativ 4 miliarde de euro pe zona de eficienţă energetică şi componenta de decarbonizare a sectorului energetic, spune Teodora Preoteasa, secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Domnia sa adaugă: "În plus, avem decarbonizarea sectorului de transport, pentru că tranziţia verde nu se poate face fără decarbonizarea celor două sectoare. Evident, scopul principal este eliminarea cărbunelui, ceea ce se poate face doar prin dezvoltarea acestor investiţii din resurse regenerabile".
Teodora Preoteasa aduce în atenţie şi problema terenurilor pentru investiţii din resurse regenerabile, menţionând: "Terenurile reprezintă o problemă în acest proces. Noi avem o reformă, iar primul aspect se referă la cadrul legal, respectiv «legalizarea terenurilor» neproductive, degradate, ca zonă de accelerare a investiţiilor pentru energie regenerabilă şi crearea unui registru unic al acestor terenuri. Este un prim pas".
Oficialul MIPE mai spune că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt prevăzute reforme, iar fără îndeplinirea lor nu putem atinge investiţiile avute în vedere. "Şi în cadrul politicii de coeziune avem strategii, iar fără îndeplinirea strategiilor, nu putem accesa investiţii", atrage atenţia Teodora Preoteasa, concluzionând: "Toate aceste strategii trebuie aplicate până în anul 2026, în cazul PNRR, iar pe politicile de coeziune - până în 2029. Cel puţin până atunci avem o foaie de parcurs pe care trebuie s-o urmărim, altfel nu vom putea accesa investiţiile".