Domeniul securităţii cibernetice presupune o resursă umană bine pregătită, care să fie dedicată locului de muncă, şi angajaţi pe care instituţiile să se poată baza, a declarat dr.ing. Aurelian Ţolescu, directorul general al RASIROM.
Domnia sa a spus că se vorbeşte foarte mult despre bani, proiecte, strategii, dar nu vorbim foarte mult despre resursa umană în cadrul organizaţiilor: "Domeniul securităţii cibernetice înseamnă şi o resursă umană bine pregătită, foarte dedicată locului de muncă, iar instituţiile să fie sigure că au oameni pe care se pot baza. Spun acest lucru întrucât au existat cazuri de atacuri cibernetice pornite din interiorul instituţiilor".
RASIROM este furnizor de securitate care activează de 20 de ani pe această piaţă, a adăugat domnul Ţolescu, subliniind că firma s-a dezvoltat pe această componentă a sistemelor de securitate, dar ultimii ani au fost marcaţi de nevoia de securitate cibernetică şi va încerca să îşi dezvolte capabilităţile în această direcţie.
Directorul companiei a povestit cum un ziar din Belgia a scris că RASIROM "tocmai a rezolvat o problemă de securitate cibernetică în Ucraina", deşi organizaţia domniei sale nu făcuse nimic în acest sens.
Aurelian Ţolescu a propus ca, în cazul infrastructurilor informatice critice, să fie realizate, în parteneriat public-privat, nişte entităţi care să ofere servicii de securitate cibernetică şi care să fie înfiinţate de companiile din domeniul privat al statului, afiliate la ministere.