CONFLICT DE MUNCĂ ÎN METALURGIE: Sindicatele solicită salarii conforme cu profiturile patronilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 25 februarie 2008

Sindicatele solicită salarii conforme cu profiturile patronilor

Ele avertizează asupra pericolului apariţiei unei "bombe sociale" din cauza obligării combinatelor de către UE să-şi plătească datoriile bugetare imense primite la privatizare, ceea ce le-ar împinge spre faliment Caz unic la Târgovişte - o decizie a instanţei, modificată ulterior din "pix", a dublat profitul combinatului Mechel

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) "METAROM" a anunţat, vineri, că va declanşa conflictul de muncă la nivelul ramurii metalurgie. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că au cele mai mici salarii din ţară, de aceeaşi valoare cu cele ale agricultorilor şi ale angajaţilor din industria textilă, în condiţiile în care toate întreprinderile din metalurgie sunt pe profit, unele dintre ele mărindu-şi cifra de afaceri cu peste 50%. FSS "METAROM" solicită un salariu minim de 530 de lei, pentru muncitorii necalificaţi din refractare (n.r. fabricarea de cărămizi), şi un salariu minim de 570 de lei, pentru muncitorii din metalurgia feroasă şi neferoasă. Mircea Scântei, preşedintele FSS "METAROM", a declarat: "De doi ani şi jumătate nu reuşim să ajungem la acelaşi numitor comun cu patronatele, în privinţa salariului minim la nivelul ramurii metalurgie. Veniturile noastre, de 455 lei, pentru muncitorii necalificaţi, au ajuns să fie printre cele mai mici din ţară, alături de cele ale agricultorilor, din indus­tria mobilei sau textilă.

Toate întreprinderile din metalurgie sunt pe profit, au rezultate bune, în timp ce salariaţii trăiesc din ce în ce mai rău, rezultatele muncii lor fiind distribuite complet disproporţionat şi inechitabil". Consiliul de coordonare al federaţiei va stabili, săptămâna viitoare, calendarul acţiunilor de protest. În primă fază "FSS METAROM" va face paşii legali de acţiune sindicală, care, conform legii, prevăd declanşarea conflictului de muncă la nivel de ramură. Ulterior, sindicaliştii au anunţat că vor intra, în a două jumătate a lunii martie, în grevă de avertisment, care, în funcţie de rezultatul negocieriilor, s-ar putea transforma în grevă generală.

FSS "METAROM" intenţioanează să realizeze, cu sprijinul Federaţiei Europene a Metalurgiştilor, mitinguri şi pichete la sediile europene ale companiilor multinaţionale, care blochează semnarea contractelor colective de muncă. Potrivit sindicaliştilor, în vara anului 2008, contractul de muncă la nivel de ramură expiră, iar cele opt multinaţionale care activează în ţara noastră, în domeniu, fac dumping social şi profituri consistente, prin salarizarea de mizerie. Mircea Scântei, preşedintele FSS "METAROM", ne-a declarat că multinaţionalele aflate în vizorul sindicaliştilor sunt "Arcelor Mital", "Mechel" Group, TMK, "Tenaris" Group şi "Michelin".

Şase combinate din metalurgie, ameninţate cu falimentul

Uniunea Europeană ar putea adopta, la sfârşitul anului în curs, măsuri drastice la şase combinate din metalurgie, ale căror datorii la bugetul de stat au fost şterse, înainte de aderare. În vizorul UE se află combinatele de la Galaţi, Călăraşi, Reşiţa, Hunedoara, Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte şi Industria Sârmei de la Câmpia Turzii. Sindicaliştii din metalurgie şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie şi au anunţat că vor sprijini, prin acţiuni concrete, integritatea sectorului. Mircea Scântei ne-a explicat: " Celor şase combinate le-au fost şterse datoriile la bugetul de stat prin ordonanţe de Guvern, pentru facilitarea procesului de privatizare. Dacă aceste combinate nu îndeplinesc, până la finele anului, condiţiile impuse de UE, ce ţin de competitivitate şi productivitate, Bruxelles-ul va consideră că ştergerea datoriilor a fost o formă de ajutor de stat şi va solicita plata datoriilor, care sunt de ordinul miliardelor de euro. Această măsură va duce la falimentul combinatelor şi va declanşa o ". Liderul de sindicat ne-a precizat că Industria Sârmei Câmpia Turzii ar fi prima vizată, din pricina neîndeplinirii criteriilor UE. La polul opus se află combinatul de la Galaţi, ale cărui datorii la bugetul de stat se ridică la circa 1 miliard de euro.

Sidicaliştii denunţă neregulile din Justiţie

FSS "METAROM" şi CNS Cartel "ALFA" au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii şi vor sesiza Mişcarea Sindicală Europeană şi structurile Uniunii Europene responsabile cu justiţia, în legătură

cu o decizie "unicat" a Tribunalului Târgovişte. Sindicaliştii au explicat: "Sindicatul SLI Cost Târgovişte, din Mechel Târgovişte SA, a sesizat Tribunalul Târgovişte în privinţa stabilirii salariului minim pe întreprindere. Fapt incredibil, sentinţa pronunţată a fost în concordanţă cu doleanţele sindicatului, adică 576 lei, dar pârâtului, respectiv patronatului, i s-a remis o altă seninţă, cu o valoare diminuată, de 528 de lei. În Încheierea de Şedinţă se confirmă valoarea de 576 de lei, dar se modifică apoi cu pixul, într-o valoare mult diminuată, de 528 de lei. Sunt ixtiuni grosolane care nu pot fi puse pe seama unei erori de dactilografiere, ci doar pe seama influenţei unor factori străini în actul de justiţie". Diferenţa dintre cele două sume a dus la dublarea profitului companiei, ne-a mai spus Mircea Scântei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai este un secret pentru nimeni,ca in Dim-

    bovita,dar mai ales la Tirgoviste,se practica o 

    alta justitie decit in restul tarii.O justitie corupta 

    plus agresivitateta patronatelor,coroborate cu 

    nepasarea factorilor politici si publici locali,fac 

    ca in aceasta parte de Romanie,sa se intimpla 

    lucruri paranormale,vis-a-vis de dreptate si  

    actul de justitie in sine.La Tirgoviste se moare 

    cu dreptatea de partea ta,iar sindicatele nu au 

    nicio sansa in justitie,pentru cei fara bani si pi- 

    le,legea are un alt inteles,decit pentru ceilalti. 

    Revoltator este faptul ca acest lucru se intimpla de foarte mult timp...si nimeni nu face nimic,nimeni nu vede,nimeni nu aude.Intreba-

    rea este PINA CIND? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb