Conflictul civilizaţiilor

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 22 mai 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Autenticul conflict al civilizaţiilor se produce acum şi nu are nicio legătură nici cu islamul ca religie, nici cu islamismul ca ideologie. Samuel Huntington credea, şi exprima acest sentiment în cartea sa Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale (The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order - 1996) că ordinea internaţională a secolului al XXI-lea va fi dominată de opoziţii culturale mult mai suple decât marile clivaje ideologice care marcaseră secolul al XX-lea. Conceptul vag şi neclar teoretic de "civilizaţie" a fost folosit pentru a explica antagonismul dintre islam şi occident. Această teorie a marcat nu doar spiritele, ci şi politica internaţională a aşa numitelor mari puteri, atât a SUA, a UE, cât şi a Rusiei sau a Chinei. Dar, departe de a fi o ciocnire între civilizaţii definite religios, asistăm mai degrabă la un şoc cultural determinat de întâlnirea directă dintre culturi diferite, surprinse de impactul unei lumi aflate în curs accelerat de globalizare. Conflictul vizează frontal civilizaţia occidentală, dar nu pentru că aceasta ar fi atacată din exterior, ci pentru că setul de valori pe care s-au constituit democraţia şi liberalismul în secolele la XVIII-lea, al XIX-lea şi al XX-lea - aşa numită moştenire a Luminilor - este combătut din interior. Aşa cum s-a întâmplat în istorie, barbarii sunt în inima lumii occidentale, nu la porţile ei.

Un dezacord ideologic profund marchează lumea occidentală de astăzi. Dar nu este vorba de ciocnire a civilizaţiilor şi cu atât mai puţin de pericolul supunerii (sumissioan) civilizaţiei occidentale de islam de care vorbea Michel Houellebecq în romanul său de "anticipaţie politică". În schimb, asistăm la o punere în discuţie a modelului democratic de societate. Nu este vorba despre o dispută între civilizaţii, ci de o continuare a mai vechilor confruntări ideologice de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea care au dus deja la Primul şi al Doilea război mondial. "Războiul rece" le congelase, iar după terminarea acestuia au reînviat. Înfruntarea dintre "noii barbari" şi "democraţi" este astăzi o realitate a fiecărei societăţi europene, inclusiv a celei româneşti. O reluare a vechii contradicţii pusă în lumină de contractualiştii clasici dintre societatea civilă, înţeleasă ca societatea civilizată, educată, şi starea naturală, văzută ca barbarie şi violenţă. Ori, întoarcerea la "natură" în numele violenţei refulate din cauza "politicii corecte" este promovată astăzi de cei care vor să "revigoreze" occidentul.

O confruntare între civilizaţie şi barbarie care priveşte chiar definirea occidentului. O negare a occidentului ca factor de civilizaţie cum am văzut deja cu Brexitul, şi alegerea lui Trump, dar şi în sens invers victoriile lui Van der Bellen în Austria, a proeuropenilor în Olanda şi mai ales a lui Macron. Când preşedintele celui mai puternic stat democratic din lume declară în faţa reprezentaţilor unei ţări nedemocratice şi nu tocmai prietene, precum Rusia, "Era un nebun, un adevărat ţicnit", despre fostul şef al FBI, mai putem vorbi despre "civilizaţie"? Expresiile folosite pentru a denigra pe cineva cu care are alte valori contează la fel de mult precum faptul că cel declarat "nebun" - informaţia a fost publicată de New York Times care citează o stenogramă a întâlniri Trump - Lavrov - investiga chiar interferenţa ruşilor în campania pentru alegerile prezidenţiale americane. Să ne mai mirăm că Trump este acuzat că în aceeaşi întâlnire cu ministrul de externe rus a divulgat informaţii clasificate? Pentru "noii barbari" nu există "civilizaţie", ci doar "natură" şi "războiul tuturor împotriva tuturor". Iar la noi acest "război" are forma confruntării dintre corupţia "naturală" în societatea românească şi statul de drept ca formă a unei "civilizaţii" străine spiritului românesc.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...... o întreagă reţea de securişti şi magistraţi. Asta-i Romania?. 

    Ultima fraza e cel putin riscanta si exagerata!Adica coruptia e naturala in societatea romaneasca si mai mult ,statul de drept e strain spiritului romanesc!Haida de,domnule!O asa mare jignire adusa Romaniei ca stat si romanilor ca popor n-am mai auzit demult din gura unui intelectual roman!Probabi v-a luat gura pe dinainte ,propabil ati exagerat intentionat pt ca eu nu pot crede ca asta e parerea dumneavoastra sincera.Acuma,fac pariu cu oricine,ca o sa fiti citat peste tot de presa nationals so internationala si mai ales de dusmanii Romaniei care abia asteapta sa primeasca ajutor in denigrarea noastra.I-ati facut fericit pe Laszlo Toches si nu se mai poate opri din ras nici Victor Orban!Exact asta spun si ei de atatia ani!Oricum,eu nu o sa va mai urmaresc daca nu veniti cu o lamurire si cu scuzele due rigoare!

    1. Recitind ceea ce ati scris inteleg ca m-am grabit cu aprecierile de aceea imi cer scuze!Ceea ce probabil doreati sa spuneti in ultima fraza e ca in lupta aceasta impotriva valorilor europene ,la noi ,unii politicieni sustin ca ar trebui s-o lasam mai moale cu anticoruptia pt ca e naturala in societatea noastra ,can asa merg lucrurile aici si ca un stat de drept riguros functional nu e ceva strain de spiritul nostru.Va mai cer scuze inca o data!

    Dle propagandist Pârvulesc, din specia "snowflake", ajunsă de râsul întregii lumi, inclusiv a chinezilor care vă numesc, pe ticăloșii ca voi, ultraliberali care virează spre autocrație și nu în libertarianism, "baizuo".

     

    "Baizuo" înseamnă "alb de stânga" și este un termen peiorativ care denotă un individ cu o retorită evident aberantă, mincinos prin omisiune și care deformează realitatea deși împletește în retorica lui cuvinte precum adevăr, etică, corectitudine..... 

     

    Când vorbești despre civilizație, de ce nu menționezi, propagandist șef, că este Comey cel care a apărut primul, "pe surse", care l-a insultat pe Președintele SUA. 

     

    NY Times 

    "After President Trump accused his predecessor in March of wiretapping him, James B. Comey, the F.B.I. director, was flabbergasted. The president, Mr. Comey told associates, was “outside the realm of normal,” even “crazy.”" 

     

    Deci avem un idiot, pe nume Comey, care spune asociaților că Președintele SUA este dincolo de normal, chiar nebun. 

     

     

    Pentru asemenea dezvăluiri, Comey trebuia să își dea singur demisia de onoare. Dar nu are onoare, este o lighioană. 

     

    De ce nu menționezi acest lucru, propagandist Pârvulescu? Ca între adulți, ție nu ți-e nici un pic de rușine? Chiar așa de nesimțit ești să consideri acest ziar drept fițuică post-decembristă fesenistă în care se mințea non-stop despre realizările lui Iliescu? Trezește-te Pârvulescule, că nu ești stăpânul surselor de informare iar lumea poate confrunta ce spui tu cu ce spun mai multe surse. Te umpli de noroi, Pârvulescule. 

    NU ITI ESTE RUSINE? 

    1. Corecturi:

      - al chinezilor 

      - cu o retorică

      - și care 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb