Conflictul din PSD ia proporţii

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie 2005

Atmosfera de nemulţumire din PSD ia amploare, după ce, în această săptămînă, mai mulţi lideri ai filialelor din Transilvania şi Banat şi-au prezentat modelul lor de reformă a partidului, iar preşedinţii Consiliilor judeţene au înaintat un alt document intitulat "Pentru un nou PSD, pentru un PSD credibil". Cele două documente au mai multe puncte comune referitoare la analiza eşecului din alegeri, precum şi la restructurarea care se impune în PSD. Punctul de discordie îl constituie, însă, felul în care documentele îi privesc pe liderii actuali ai partidului. Aşa cum, la nivel central, partidul este împărţit în doi poli: cel al lui Adrian Năstase şi cel al lui Ion Iliescu, şi în teritoriu suporterii se împart în două tabere. Astfel, liderii din Transilvania şi Banat, strînşi în jurul preşedintelui PSD Cluj, Ioan Rus, îl vor pe Adrian Năstase în fotoliul de preşedinte al partidului. În schimb, preşedinţii de consilii judeţene, printre care Nicuşor Constantinescu din Constanţa, Marian Oprişan din Vrancea şi Liviu Dragnea din Teleorman, cred că Adrian Năstase trebuie să-şi asume eşecul alegerilor şi să cedeze locul unui alt lider al partidului.

Liviu Dragnea, principalul semnatar al celui de-al doilea document, spune că nu prea are ce să-i reproşeze senatorului Ion Iliescu, cu toate că incidentul cu decretul de graţiere a lui Miron Cosma i-a scăzut credibilitatea în partid. Liviu Dragnea îi reproşează în schimb lui Adrian Năstase faptul că nu a convocat, imediat după alegeri, Biroul Electoral Central, în cadrul căruia preşedintele actual al PSD să-şi asume responsabilitatea pentru eşecul alegerilor.

Liviu Dragnea ne-a declarat că este foarte important ca de acum înainte să existe competiţie exprimată prin vot secret în partid, deoarece pînă în acest moment funcţiile au fost negociate înainte de fiecare Congres.

Documentul amintit acuză conducerea PSD de faptul că nu a comunicat suficient cu organizaţiile locale şi că a transformat partidul într-o formaţiune opacă şi neatractivă pentru cea mai mare parte a electoratului. Cea mai gravă acuzaţie vizează, însă, staff-ul de campanie al lui Adrian Năstase: "Liderii săi marcanţi, lipsiţi de bărbăţie politică sînt tăcuţi. Nu au puterea de a accepta realitatea crudă, de a recunoaşte propriile greşeli, de a-şi asuma responsabilitatea. Dacă politica nu a fost bună, înseamnă că liderii nu au fost buni. Altfel, PSD nu ar fi pierdut. Este nevoie de o altă echipă şi de un nou program".

Un alt aspect din document se referă la modalitatea prin care liderii de la centru au indus, înainte de campania electorală, teamă în ţară, influenţînd astfel sondajele de opinie: "Escamontarea realităţii, dublată de jocul sondajelor a creat sentimente de teamă în rîndul oamenilor. De teama partidului-stat, oamenii nu au fost sinceri în procesul de sondare electorală."

Ciudat este, însă, că semnatarii documentului, "baroni" cunoscuţi din Constanţa şi Vrancea, subliniază că PSD nu a luat nici o măsură adevărată pentru eradicarea corupţiei. Cei 19 preşedinţi ai consiliilor locale vin şi cu soluţii pentru reînnoirea partidului. Ei cred că prima măsură care ar fi trebuit luată este asumarea responsabilităţii, alegerea unui nou lider, conturarea unui nou program politic, creşterea rolului organizaţiilor locale şi modificarea sis-temului de alegere a preşedintelui. De asemenea, "baronii" susţin că, înainte de campania electorală, comunicarea cu membrii de partid a fost una "nesinceră, fragmentară".

Astfel, conflictul din PSD escaladează. Nu doar preşedinţii filialelor de peste Carpaţi sînt nemulţumiţi de politica PSD, ci şi apropiaţii liderilor de la centru. Ieri, la sediul PSD din Bd. Kisselef, atît preşedinţii consiliilor judeţene, cît şi liderii filialelor din ţară s-au întîlnit cu Adrian Năstase şi Ion Iliescu pentru o şedinţă maraton. şedinţa a început la ora 11.00. La închiderea ediţiei, dezbaterile erau încă în focuri. Precizăm că la întîlnire au participat şi alţi lideri, printre care: Nicolae Văcăroiu, Octav Cozmîncă, Victor Hrebenciuc, Victor Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb