Conflictul dintre angajaţii Telekom România şi conducerea companiei a atins noi cote, Sindicatul Naţional de Telecomunicaţii Mobile (SNTM) transmiţând scrisori deschise preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România. În cadrul scrisorii sunt semnalate o serie de probleme pe care angajaţii Telekom România susţin că le întâmpină în activitatea lor.
Documentul, remis joia trecută şi Redacţiei BURSA, vine după ce, la finalul anului trecut, SNTM a transmis presei unele scrisori adresate acţionarului din Germania.
În decembrie 2017, sindicaliştii anunţau că iau în calcul organizarea de proteste, în faţa sediului Deutsche Telekom din Germania, împotriva practicilor pe care le aplică cei de la vârful Grupului. SNTM este în continuare nemulţumit de deciziile adoptate de conducerea companiei şi nu susţine practicile de la vârful acesteia.
Potrivit scrisorii semnate de Florin Bica, preşedintele SNTM, şi de câţiva dintre salariaţii Telekom România şi adresate preşedintelui Iohannis, compania ar prejudicia statul român prin neplata taxelor. Documentul menţionează: "Operatorul de telecomunicaţii a lansat permanent procese de vânzare a proprietăţilor imobiliare, ca fiind parte a «strategiei companiei de valorificare a activelor sale imobiliare şi de concentrare a eforturilor de dezvoltare pe activităţile specifice industriei telecom» aşa cum, de altfel, trecerea la marca Telekom, s-a realizat din bugetul obţinut prin vânzarea unor proprietăţi imobiliare şi care a fost cheltuit aproape integral prin intermediul unor firme germane pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură, reclame, etc.".
În scrisoare se mai arată: "Între privatizările importante din perioada postcomunistă, nici una nu a stârnit atâtea pasiuni şi controverse ca aceea a Romtelecom. (...) Există şi suspiciunea că se «exportă» o parte a veniturilor realizate în România, şi, prin intermediul unui contract de uzufruct al mărcii Telekom în mod spectaculos şi prin puterea reprezentanţilor străini, compania Telekom plăteşte compania mamă din Germania!".
Sindicaliştii mai precizează în scrisoarea adresată preşedintelui ţării, Parlamentului şi ambasadelor străine de la noi că, din momentul privatizării Romtelecom, au fost concediaţi aproximativ 50.000 de angajaţi: "Cei rămaşi şi familiile lor sunt supuşi, în continuare, unor metode de concediere care se traduc în favoarea salariaţilor străini, plătiţi occidental, timp în care, salariaţii români, în propria noastră ţară, sunt remuneraţi în cea mai mare parte la valoarea salariului minim pe economie. (...) Compania nu a înregistrat profit, ci doar venituri, iar pentru veniturile realizate nu au plătit taxe, existând suspiciuni de inginerii economice".
Liderii de sindicat au adăugat: "Reprezentanţii companiilor germane din România au înţeles să condiţioneze şi/sau să limiteze sindicatul, încercând chiar şi şantajarea sau ameninţarea directă în diverse forme a liderilor.
Sindicaliştii îi solicită lui Klaus Iohannis o întrevedere urgentă şi sprijinul său pentru rezolvarea acestei situaţii.
• Reprezentanţii Telekom România consideră că salariaţii săi răspândesc informaţii eronate sau incomplete, speculând acţiunile companiei
Reprezentanţii Telekom România resping acţiunile şi afirmaţiile făcute de sindicalişti. Contactaţi de Ziarul BURSA, reprezentanţii Telekom România ne-au răspuns: "Grupul Telekom respectă drepturile organizaţiilor sindicale de a se exprima liber, în limitele stabilite de cadrul legal în vigoare. Cu privire la aspectele nefondate din scrisoarea deschisă a SNTM, care privesc direct activitatea Telekom România, respingem categoric orice acţiuni şi afirmaţii prin care se răspândesc în spaţiul public, deliberat sau din necunoaştere, informaţii eronate sau incomplete, prin care se speculează acţiunile companiei, promovând în realitate, nu de puţine ori, interese care nu sunt ale salariaţilor".
Anul trecut, SNTM a semnalat şi problema transferului contribuţiilor de la angajator la angajat. În acest context, compania le-a spus angajaţilor, că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, va compensa integral impactul negativ al măsurilor fiscale impuse prin OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal asupra venitului net aferent salariului angajaţilor săi. În condiţiile în care sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi şi de această propunere, apreciind că termenul de "compensare" este "mult prea generic, ambiguu si neexplicit", Telekom România ne-a precizat, în luna decembrie: "Această măsură se va menţine atât timp cât costul lunar total alocat de Telekom angajatului la data prezentă va putea rămâne neschimbat în condiţiile legislaţiei fiscale aplicabile, urmând să fie revizuită în mod corespunzător în cazul în care legislaţia ar suferi modificări, în viitor.
Soluţia a fost discutată, conform prevederilor OUG 82/2017, cu organizaţiile sindicale reprezentative din cadrul grupului Telekom România, care, în mare parte, au salutat iniţiativa organizaţiei. Din păcate, organizaţia sindicală SNTM nu a fost de acord integral cu soluţia şi modalitatea de implementare propuse. Cu toate acestea, Administraţia a decis implementarea măsurii de protecţie anunţate, în beneficiul angajaţilor săi".
Statul român deţine, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), 45,99% din Telekom România.
1. 50 000 de oameni au fost dati afara
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2018, 07:53)
De ce doar acum vorbiti?
Ce cautati la presedinte, ambasadori?
Mergeti in justitie si cereti ce va doare. Acolo firma va pune la dispozitie hartiile care va trebuie, teoretic.
Ce spun sindicalisti ca se intampla in firma ii cred.
Vreau mai multe detali.
Ca firma o sa dea afara lideri sindicali, sunt ferm convins. Ii face 2 referate ca a intarziat cu 5 minute dimineata, pauza de la wc, justitia ii da dreptate firmei, omul pe drum.
Aceste hiene le-am dorit in tara?
1.1. aveti pretentii, ciocoflenderilor (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.01.2018, 08:38)
in 2009 Telekom il avea sef financiar pe nea Hôttges. Astazi e doar sef. Pentru ca nu platisem cica facturile m-a bagat in SCHUFA, Centrala incidentelor de plati teutone. Eu ripostez si fac intrebare pe ce motiv. Cei de la SCHUFA imi spun ca asa pretinde orice smecherash ca n-are contract. Le zic sa mai verifice . Dupa ce verifica observa ca nu exista contract intre SCHUFA si THE BRUTE. De la SCHUFA primesc scris ca nu am contract la Telekom. Cu toate acesteia Firma KSP , Firma de inkasso din Hamburg ma da in judecata sa platesc datoria din contractul inexistent. Si castiga, fiindca nu am respectat contractul . Imi oblocheaza contul executorul judecatoresc sa platesc. EU Nu si Nu, doar daca imi atata contractul. La in moment imi comunica faptul cadatoria a fost platita. Ii intreb suma si din ce cont s-a platit iar ca raspuns primesc scrisoarea ca nu s-a platit nimic....ca sa stiti cu cine va luati la tranta:-)
1.2. Erata (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.01.2018, 08:40)
contractul pretioase ERA intre TELEKOM si The BRUTE:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2018, 09:56)
E perfect in democratia mioritica.
2. Probabil ca era mai bine cu grecii ?!?
(mesaj trimis de Victor Blaga în data de 08.01.2018, 11:55)
Evident, investitorul german nu se bucura de iubirea sindicalistilor de la Telekom. Probabil ca acestia din urma s-au obisnuit cu parinteasca toleranta a statului roman (pe vremea ROMTELECOM) si a statului grec (OTE) - doua administratii paguboase si parazitare din sud estul Europei ! Cred ca investitorul german a gresit acceptand sa intre pe piata de telecomunicatii din Romania preluand o societate de stat cotropita de o indolenta organizationala specifica celor doua economii de stat numite anterior. Rezultatul miscarilor sindicale ? Calitatea serviciilor TELEKOM este jalnica. Sindcatele au invatat de la statele numite sa trateze clientii ca pe niste servitorivcarora li se fac oarece favoruri de catre salariatii firmelor foste de stat ! Din punctul meu de vedere, va fi ordine la TELEKOM ROMANIA cand sistemul informatic va prelua integral activitatile celor care se lanseaza in manifestatii publice din interiorul unui prestator de servicii de telecomunicatii de talia TELEKOM ! Victor Blaga
3. TELEKOM...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 08.01.2018, 17:04)
O companie de proasta calitate, servicii, calitatea produselor, este de evitat!!!!!
4. Si ce poate sa faca Presedintele?
(mesaj trimis de GIGIS în data de 08.01.2018, 19:41)
SNTM a trmis scrisori deschise la o serie de institutii. Le sugerez sa trimita la la Sinodul BOR, Reprezentanta UE in Romania, s.a. Oricum, au trimis scrisoare deschis ala Presedinte. Dar ce ar putea sa faca Presedintele?
5. Pareri si discutii fara nicio rezolvare
(mesaj trimis de Anonim în data de 11.02.2018, 11:06)
De ce unii isi dau cu parea pro si contra!!
Servicii le in telecomunicatii in Romania fata de alte state europene sunt mult superioare datorita cosumatorilor care sunt in crestere....