CONFORM MOODY'S Rusia - în incapacitate de plată, dacă nu plăteşte în dolari emisiunile de obligaţiuni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2022

Rusia - în incapacitate de plată, dacă nu plăteşte în dolari emisiunile de obligaţiuni

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service consideră că Rusia "poate fi considerată în incapacitate de plată", în condiţiile în care recent a rambursat în ruble emisuni de obligaţiuni denominate în dolari, potrivit Reuters.

La data de 4 aprilie, Rusia a plătit în ruble, în loc de dolari, două emisiuni de obligaţiuni suverane care ajung la maturitate în 2022 şi 2042. Plata a fost făcută astfel din cauza sancţiunilor impuse Moscovei de Occident.

În acest context, agenţia menţionează: "Rusia poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiţiei Moody's, dacă nu se schimbă situaţia până în data de 4 mai, care este sfârşitul perioadei de graţie. Contractele de obligaţiuni nu prevăd rambursarea în altă monedă decât dolari. Punctul de vedere al Moody's este că investitorii nu au obţinut promisiunea inclusă în contract privind plata în valută până la data scadentă".

Moody's a precizat că, în timp ce unele obligaţiuni ruseşti emise după 2018 permit plăţi în ruble, în anumite condiţii, cele emise înainte de 2018 - cum sunt cele cu scadenţa în 2022 şi 2042 - nu beneficiază de această prevedere.

Ministerul rus de Finanţe nu a răspuns solicitărilor Reuters privind comentarii pe marginea celor afirmate de Moody's.

Anunţul Moody's Investors Service a venit la câteva zile după ce agenţia de evaluare financiară S&P a coborât la "faliment selectiv" ratingul Rusiei pentru datoriile în valută, din cauza riscurilor crescute ca Moscova să nu fie capabilă sau să nu aibă disponibilitatea să îşi onoreze angajamentele de plată faţă de străinii care deţin obligaţiuni ale sale.

Zilele trecute, ministrul Finanţelor de la Moscova, Anton Siluanov, spunea, citat de cotidianul pro-Kremlin Izvestia, că Rusia opreşte licitaţiile pentru emisiuni de obligaţiuni în perioada care a rămas din acest an, din cauza dobânzilor "prohibitive". Domnia sa a adăugat că Rusia va acţiona în justiţie dacă Occidentul încearcă să o forţeze să nu îşi plătească datoria suverană. "Vom acţiona în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare ca să ne asigurăm că investitorii îşi primesc plăţile", a declarat Siluanov, menţionând: "Vom prezenta în instanţă facturile care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble. Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cauza, în ciuda tuturor dificultăţilor".

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale externe după Revoluţia din 1917.

Vineri, rubla (moneda Rusiei) a urcat cu 0,7% în a doua parte a zilei, faţă de dolar, atingând 80,28 unităţi, comparativ cu recordul minim de 121,52 ruble/dolar, consemnat în data de 10 martie.

Raportat la euro, rubla a urcat cu 1,1%, la 86,06 unităţi.

Fluctuaţii la Bursa din Moscova

Indicii Bursei din Moscova au urmat un curs mixt vineri, după declinul din ziua anterioară.

Indicele major MOEX, denominat în ruble, a coborât cu 0,7% vineri, la ora locală 14.29, până la 2.389,06 puncte, iar RTS - denominat în dolari - a urcat cu 0,2%, la 942,42.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 0,05% la ora 14.30, ajungând la 129,11 de ruble, cele ale VTB Bank - cu 0,8%, la 0,020 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 0,2%, ajungând la 222,30 ruble la ora 14.31.

În schimb, acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 1,1% la ora 14.31, până la 4.826 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 0,8%, la 387,80 ruble.

Ministrul german al Economiei îşi îndeamnă concetăţenii să economisească energia ca să pună presiune pe Rusia

Germanii ar trebui să înceapă să economisească energia ca să devină mai independenţi de combustibilii fosili din Rusia, a declarat vineri ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un moment în care prima economia a Europei caută modalităţi prin care să îşi reducă importurile de petrol şi gaze din Rusia, informează Reuters, conform Agerpres.

În condiţiile în care numărul victimelor în rândul civililor din Ucraina este în creştere, Germania este presată să se elibereze de petrolul şi gazele ruseşti, criticii subliniind că veniturile din exporturile de combustibili fosili oferă Moscovei fondurile necesare pentru a putea continua războiul din Ucraina.

Robert Habeck a apreciat că Germania ar putea deveni mai puţin dependentă de Rusia dacă cetăţenii săi şi-ar reduce consumul de energie, sugerându-le să utilizeze trenul sau bicicleta în locul automobilului, atunci când este posibil.

"Fiecare kilometru care nu este condus ajută la eliminarea livrărilor de energie din Rusia. În plus, astfel protejăm şi mediul", a spus Robert Habeck, într-un interviu pentru Funke Media Group.

Potrivit ministrului Economiei, o reducere cu 10% a consumului individual de energie este posibilă, adăugând că angajatorii ar contribui şi ei la acest efort dacă le vor oferi angajaţilor opţiunea de a lucra de acasă atunci când este posibil.

"Acolo unde este posibil, am putea lucra de acasă o zi sau două pe săptămână, iniţial în mod voluntar", a spus Habeck.

Invadarea Ucrainei de către Rusia au determinat Germania şi aliaţii săi din Uniunea Europeană să adopte o transformare radicală a politicii energetice, astfel încât blocul comunitar să îşi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia.

Potrivit unor planuri anunţate de Robert Habeck la finele lunii martie, Germania vrea să îşi reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia până la mijlocul acestui an şi să devină "aproape independentă" până la finele lui 2022. În cazul cărbunelui, Germania ar putea deveni complet independentă de importurile din Rusia încă din toamna acestui an, a estimat Robert Habeck.

În cazul gazelor naturale, până la vară, ponderea importurilor de gaze din Rusia ar urma să scadă la 24% pentru ca în vara anului 2024 Germania să fie aproape complet independentă de gazele naturale ruseşti.

Euro a scăzut cu 0,2% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0808 dolari vineri, la ora 14.43 (ora României).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb