Confuzie între populism şi socialism

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Politică / 4 decembrie 2013

Confuzie între populism şi socialism

Dacă ar fi fost adevărat ceea ce a afirmat premierul Victor Ponta - că avem creştere economică de 2,7% în acest an, cea mai mare din UE, că avem cel mai mare PIB din istorie şi cel mai mic deficit după intrarea în UE şi că avem un grad mult mai mare de absorbţie a fondurilor europene - atunci nu ar fi existat niciun motiv să recurgă la măsuri de suprafiscalizare pentru 2014: suprataxarea sectorului energetic, majorarea redevenţelor cu 25% la resursele minerale, acciza suplimentară la carburanţi, precum şi impozitarea construcţiilor speciale.

Dar el a făcut-o şi a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că vrea să crească taxele pentru anul viitor. Oamenii de afaceri au protestat instantaneu în acel moment, iar media s-a umplut de articole critice. Membrii Consiliului Investitorilor Străini semnalau, atunci, că lipsa de consultare a autorităţilor privind adoptarea unor noi taxe va conduce, în mod cert, la menţinerea opiniei că mediul fiscal românesc este dominat de o lipsă acută de predictibilitate. Investitorii străini spuneau că acest lucru ar putea genera o reconsiderare a poziţiei pe piaţa autohtonă din partea investitorilor, care ar putea să se mute în ţări cu o anumită stabilitate fiscală, cel puţin pe termen scurt şi mediu.

Oficialii Camerei de Comerţ Româno-Americane şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea cu privire la noile măsuri fiscale pentru 2014, spunând că modificarea legislaţiei fiscale şi introducerea de noi impozite, fără consultări cu mediul de afaceri şi prin ignorarea semnalelor de alarmă transmise, pot duce la pierderea încrederii oamenilor de afaceri în corectitudinea şi transparenţa instituţiilor statului.

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013" (FIA), susţinea că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor, cu toate consecinţele ce decurg de aici.

Investitorii au fost de acord, la unison, că nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor.

Acum, preşedintele Traian Băsescu a procedat la o premieră: a refuzat să semneze memorandumul de înţelegere cu FMI, unde, deşi nu sunt menţionate explicit aceste taxe suplimentare, totuşi, programul conceput de cabinetul Victor Ponta le presupune.

Premierul, care nu excelează în a spune adevărul, ascunde că aceste taxe suplimentare sunt necesare pentru măsurile socialiste pe care le-a promovat: creşterea salariilor bugetarilor cu 15%, majorarea salariului minim cu 15% şi a pensiilor.

Este avantajul culorii politice a PSD să promoveze astfel de măsuri sub pretextul ideologiei socialiste, în condiţiile în care este evident că, de fapt, sunt măsuri populiste în vederea anului electoral care urmează şi devine greu să discerni între populism şi socialism.

"Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CC"

"Preşedintele va trimite legea bugetului înapoi la Parlament, o va contesta la Curtea Constituţională, iar speranţa mea este că aceste proceduri - pe care, de altfel, a recunoscut că niciun preşedinte nu le-a folosit în 23 de ani, dar asta e, trăim şi această premieră - rugămintea mea este să le facă într-un termen rezonabil în aşa fel încât să putem avea buget până la 1 ianuarie. Nu mi-a garantat nici că da, nici că nu. Oricum, poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă.

Mie mi-e foarte clar că preşedintele vrea să ne şicaneze cât se poate de mult. A spus că nu votează memorandumul cu FMI".

TRAIAN BĂSESCU:

"Premierul nu a înţeles despre ce am discutat"

"Am fost de acord cu întâlnirea în speranţa că putem discuta pe tema creşterii accizei la combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare, atât din perspectiva reluării creşterii consumului, cât şi a creşterii preţurilor pentru populaţie şi companii. Vor fi în mod cert afectaţi puternic cei cu veniturile cele mai mici, întreprinderile unifamiliale, IMM-urile. Vor fi creşteri la alimente, la preţul de transport din această acciză suplimentară.

Părerea mea e că, urmărind declaraţia premierului, am fost foarte interesat să văd ce declară, acesta nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat de buget, eu am discutat de acciză şi efectele ei".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. In realitate e o lupta intre boala psihica si normalitate. Totusi mi se pare aberant ca un nebun sa faca jocurile in tara asta. "Servicile"si pleava securistica debarcata in misiune prin institutii isi fac treaba mentinand artificial un cadavru politic. De pierdut vor pierde cei care ,merita, adica aceia care tot platesc factura de vreo 20 de ani.

    In acest moment, ideea de interes national nu mai exista. Avem in schimb un nebun care umbla hai hui prin tara si sparge vitrinele pretinzand ca e vindecator. Chipurile i se opun niste natarai care urla ca e ilegitim ceea ce face, dar, in loc sa-i dea un pumn in cap si sa-l linisteasca, asteapta ca o forta invizibila sa le rezolve dilema. Nasol, domnilor.  

    1. Oare e nebun cineva care nu vrea sa plateasca niste majorari de taxe absolut aberante?!!

      Cat de orbit poti fi sa nu vezi evidenta? 

      Se pare ca Antenele si-au facut datoria pe deplin in munca lor de zi cu zi de a prosti (...). 

      Faptul ca nataraii care se uita la ele accepta cu seninatate toate balivernele insirate de dimineata pana noaptea tarziu de Ponta, "iresponsabilul vesel", este o mare realizare.

      Ca si convingerea ca a plati mai mult pe benzina este in folosul poporului. Stupid people ! 

      Bre pui de lele, ai mai avut obraznicia sa-mi dai si ieri o replica la fel de neghioaba. Daca te plateste nebunu' tarii sa bagi comentarii, mergi pe platformele voastre de stersi pe creieri, nu intrati in zonele in care oamenii prefera sa gandeasca folosindu-se de propriul cap!

      Ca o idee, capul ala prost al tau poate pune in balanta o acciza insignifianta(introdusa pentru a contrabalansa cursul lasat "intamplator" nemanipulat in "sectembrie") cu un curs majorat cu 10-15% fata de valoarea actuala. Iesirile eroului tau de mucava au ca efect perceptii negative asupra tarii care se traduc in dobanzi mari si iesiri de capital. Care, pana la urma, nataraule, inseamna preturi generalizat mai mari. Dar, desigur, cu prostii nu trebuie sa vorbesti logic deoarece ei stiu doar sa raga.  

      draga Copp,

      eu sunt la inaintare. De ce te enervezi. Nu vezi ca abia am reusit si noi a ne binedispune si incepi a certa.Sper sa nu faci ca scrisoarea a III a si sa ne certi cu osti. Vezi ca domnul Ionescu a scris ceva foarte educativ... 

      Stimate anonim cred ca tu nu vezi demult daca ai astfel de interpretari.

      Unde ai fost in toti acesti ani de ( strategie si buna guvernare ) a ,,mult iubitului conducator basescu ,, ? 

      Oare e corect sa hotarasca un singur om asupra tuturor problemelor tarii ?

      De ce nu lasam specialistii sa hotarasca si nu toti ,, tupeistii ,, intrati in politica, pentru ca stiu mai bine cum sa minta . 

      Ai luat gresit pastilele?? 

    Daca normalitatea arata asa cum e azi am putea sa ne lipsim de ea;cit priveste pumnul in cap -care ar putea fi solutie -am inteles si unde este boala psihica.

    Contractul de privatizare a Petrom stabilește că, până în 2014, producătorul (PETROM-OMV) să plătească o redevență fixă de 5,6 euro pe tona de petrol extrasă din România.

    In acest an si in aceste ultime zile cruciale pentru viitorul energetic al Romaniei nici presedintia prin armata de consilieri, nici executivul cu agentiile fara numar din dotare, nici SRI prin armata invizibila ancorata in mediul virtual si nici a toate vazatorul si stiutorul FMI cu suportul CE etc nu spune nimic de marirea redeventelor la petrol si gaze ! 

    Sa fi lovit asa amnezia toate aceste institutii si reprezentantii lor incat sa se certe pe o acciza care va avea doar efect toeretic in conditiile in care avem printre cele mai mari preturi la pompa din Europa si printre cele mai mici puteri de cumparare ? 

    Sa avem aceleasi taxe si accize incluse in pretul la pompa ca in Austria si aceleasi redevente la petrol si gaze ca in Norvegia pentru ca SNP-OMV si alte companii din domeniu sa cresca prin bun simt si responsabilitate nu numai prin profituri nesimtite din buzunarul nostru. Vad ca un prost a aruncat o piatra in lac(problema cu acciza) acum si o mie de intelepti(guvernul, parlamentul,etc )au venit sa o scoata. 

    Adevaratele lucruri importante nu preocupa pe nimeni ! 

    Romania are de rezolvat si clarificat trei lucruri importante pe acest sfarsit de an: 1) cresterea redentelor la petrol si gaze la nivelul mediu al primilor trei producatori din Europa corelata cu reguli speciale de export a acestor produse strategice ! 

    2) Combaterea "la sange" a evaziunii fiscale si coruptiei. 

    3) Clarificarea rapida a tampeniei cu "taxa pe stalp " ! 

    Totul este o frectie cu apa chioara la un picior de lemn sa faca fum peste adevaratele probleme ! 

    Bani vor fi mai putini la populatie pentru ca se vor duce la guvern, asa ca vom face un plin mai mic de carburant ! Deja domnu sova se incurca in autostrazi pe hartie !

    Probabil ca astfel nu vom deveni nici tara lui andrei, nici tara lui basescu, nici tara lui ponta, ci vom fi ceea ce am mai fost ROMANIA !  

    1. te rog nu te impacienta. Le rezolvam pe toate.

      Nu noi, timpul le va rezolva pe toate !

      Noi vom culege laurii si secundele trecatoare,amare si iluzorii ale esecului .

      Viitorul tarii e zugravit in "Tanase Scatiul " ! 

      Viitor de aur tara noastra are,

      Doar daca din scena, USL dispare! 

    Profitand de maxima audienta a programelor de stiri TV,presedintii si primii ministri din ultimii douazeci de ani au devenit,incet incet,niste actori de circ profesionisti,intrecandu-se sa apara in fata noastra cu declaratii tot mai inspaimantatoare ..

    Este curios ca nu au simtit lehamitea noastra,desi prezenta tot mai mica la vot ar fi putut sa le-o semnaleze.

    Dar ar trebui sa nu uite ca avem si o casa regala,gata sa preia conducerea acestei tari,dupa un hiatus de zeci de ani,in care diversi actori au jucat roluri de calai sau de circari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb