CONSECINŢE ALE CREŞTERII PREŢURILOR ENERGIEI Inflaţie mare, alimente şi produse industriale mai scumpe

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2008

Inflaţie mare, alimente şi produse industriale mai scumpe

Scumpirea gazelor şi electricităţii de la 1 iulie va conduce la majorări de preţuri în lanţ la produse din industrie şi produse alimentare, dar şi la factura de întreţinere. Nu în ultimul rând, va creşte şi inflaţia. Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat: "Vor creşte, acum, toate preţurile. Iar până la sfârşitul anului 2008, se vor mai scumpi gazele şi electricitatea, pentru că monopolurile din furnizare şi distribuţie au cerut dublu. Statul nu are încotro şi le va îndeplini solicitările. Mai cred că scumpirile utilităţilor şi a mai multor produse va însemna o creştere cu 1,5% a inflaţiei, dar este o estimare proprie".

Creşterile de preţ la energie şi majorarea dobânzii cheie a BNR la 10% au confirmat estimările economiştilor, care văd un vârf al inflaţiei anuale în iulie, ultima lună în care ar mai avea sens o creştere a dobânzii de către banca centrală. Economistul şef al "Raiffeisen Bank România", Ionuţ Dumitru, a declarat, citat de NewsIn: "Este o decizie aşteptată. Probabil că, ţinând cont de majorările anunţate la preţurile la gaze şi energie electrică, vom avea un nou vârf al inflaţiei anuale în iulie, pe care îl estimăm la 9,5%". Domnia sa anticipează, însă, o temperare semnificativă a inflaţiei anuale în august şi septembrie şi un nivel de 6,5% la finalul anului, ceea ce nu prea mai justifică noi creşteri ale dobânzii cheie. "Preţurile la alimente vor ajuta mult la calmarea inflaţiei. În plus, alte alimente - precum pâinea - ar putea, dacă nu să se ieftinească, măcar să nu se mai scumpească, ceea ce ar ajuta, de asemenea, la temperarea inflaţiei", a mai menţionat domnul Dumitru. Există, însă, riscul legat de cererile salariale care ar putea fi declanşate de majorările de preţuri la utilităţi.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, consideră că vom avea un nou vârf al inflaţiei anuale în iulie, de circa 9%. Domnia sa a menţionat că rămâne de văzut cum evoluează preţurile la produsele alimentare în iunie şi iulie şi cât de corelate sunt cu preţurile internaţionale, în condiţiile în care cursul leului a rămas relativ stabil şi nu va avea o influenţă asupra inflaţiei.

Potrivit NewsIn, Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, susţine că scumpirile anunţate de ANRE ar putea aduce o inflaţie lunară de peste 1% în iulie şi, implicit, una anuală de circa 9,4-9,5%, în funcţie de nivelul ce se va înregistra în iunie.

Ajutoare de stat pentru plata gazelor

Guvernul a decis, ieri, să acorde ajutoare suplimentare familiilor cu venituri reduse sau persoanelor singure cu venituri mici. Suma totală este cuprinsă între 150 şi 200 de milioane de lei, pentru a compensa creşterile tarifului la gazele naturale pentru populaţie, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Paul Păcuraru. Circa 800.000 de persoane vor beneficia de ajutoarele aprobate de Executiv, a adăugat domnia sa.

Potrivit ministrului Păcuraru, cu majorarea decisă ieri, preţul gazelor naturale va cunoaşte o creştere totală de 20-21% a preţului gazelor naturale faţă de nivelul de la finele anului trecut.

Preţul gigacaloriei creşte cu 15%

Cei mai afectaţi de aceste scumpiri sunt persoanele care au centrale de apartament, care vor plăti, din august, cu aproape 10 lei în plus pentru consumul de gaze, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Federaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. "Cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, vor resimţi scumpirea gazelor abia la iarnă, când se aşteaptă o creştere a preţului gigacaloriei de aproape 15%", a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat". Potrivit NewsIn, domnia sa a precizat că facturile la întreţinere se vor scumpi în sezonul rece cu cel puţin 10%, în condiţiile în care factura la energie termică reprezintă peste 80% din totalul cheltuielilor unei familii cu venituri reduse.

Reducerea competitivităţii produselor româneşti

Scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice va conduce la amplificarea nejustificată a preţurilor şi va reduce competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe, susţin reprezentanţii CNIMMPR şi ANEIR. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat: "Orice scumpire, indiferent de sectorul de activitate, va conduce la reducerea competitivităţii produselor româneşti pe piaţa externă, de aici şi o creştere a deficitului comercial al României. Cele mai afectate sectoare vor fi cele din industria metalurgică, industria sticlei, a ceramicii fine, a îngrăşămintelor".

Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, scumpirea anunţată de ANRE va avea efecte negative mai ales în costurile de producţie ale companiilor care vor fi nevoite să mărească la rândul lor preţul produselor.

Preţul pâinii ar putea rămâne neschimbat

Preţul pâinii nu va creşte până în toamna acestui an, deşi, de la 1 iulie, tarifele la gazele naturale vor creşte cu 12,5%, iar la energie electrică cu 5,3%, consideră preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. Domnia sa susţine : "Deocamdată nu am intrat pe grâul din noua recoltă şi nu putem face estimări în privinţa preţului la pâine. Dacă preţul grâului din noua recoltă nu va scădea, în ritmul creşterii preţurilor la utilităţi, atunci este posibil ca orice agent economic din sectorul de morărit şi panificaţie să îşi ajusteze cheltuielile".

Potrivit Rompres, preşedintele "Romalimenta", Sorin Minea, a afirmat că orice creştere a preţurilor la utilităţi vor avea efecte începând de la culturile agricole până la produsele finite din industria alimentară, chiar dacă în industria cărnii impactul va fi mai mic, în timp în cea a zahărului şi panificaţiei va fi mai ridicat. "Până în prezent creşterea a fost în general la jumătate faţă de cea înregistrată în cazul utilităţilor, la care se adaugă şi procentele adăugate de retaileri", a precizat domnia sa.

Scumpirea gazelor şi a energiei electrice va duce la falimentul industriei sticlei

Majorarea de preţ a gazelor şi a energiei electrice va duce la falimentul fabricilor din industria sticlei şi a porţelanului, a declarat, joi, pentru NewsIn, preşedintele Organizaţiei Patronale din Industria Sticlei şi Ceramicii - Sticef, Constantin Moraru.

"Efectul scumpirii gazelor naturale şi al energie electrice va fi închiderea fabricilor de sticlă. Şi înainte de această scumpire fabricile erau pe minus", a spus Constantin Moraru.

Acesta a mai precizat că unele fabrici vor încerca să se reprofileze pe domeniul construcţiilor, însă majoritatea se vor închide. "Ne pregătim să ieşim din industrie", a mai spus Moraru.

N.I.

Toate sectoarele economiei vor fi afectate de creşterea preţului utilităţilor

Toate sectoarele economiei vor fi afectate de creşterea preţului la gaze şi energie electrică, însă nu ne putem aştpta la o creştere a numărului de falimente a declarat pentru NewsIn, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan. "O scumpire a utilităţilor va avea o influenţă negativă asupra tuturor sectoarelor economiei, într-o măsură mai mică sau mai mare. Într-un fel va fi afectată industria de software şi altfel siderurgia", a spus Cristian Pârvan.

Acesta a subliniat că alături de utilităţi cele care mai "lovesc în profitul companiilor" sunt costurile salariale şi investiţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb