Consiliul Concurenţei a avizat, săptămâna trecută, în vederea notificării ulterioare către Comisia Europeană, măsurile de sprijin financiar individual ce se intenţionează a se acorda SC OLTCHIM SA şi FORD ROMÂNIA, precum şi schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Aceste măsuri de sprijin vor fi puse în aplicare ulterior emiterii unei decizii de autorizare de către Comisia Europeană.
În cazul SC OLTCHIM SA măsurile de sprijin - în cuantum de aproximativ 1.970 milioane lei - constau în conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS faţă de Oltchim şi garanţiile pe care le va acorda Ministerul Finanţelor Publice reprezentând 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizării programului de investiţii al societăţii. Aceste măsuri au ca obiectiv restabilirea echilibrului economico-financiar al societăţii, alinierea la normele comunitare de protecţie a mediului, creşterea competitivităţii şi eficienţei societăţii, în vederea asigurării viabilităţii acesteia pe termen lung. Autorităţile române consideră că măsurile de sprijin avizate nu reprezintă ajutor de stat, dar se notifică Comisiei Europene pentru obţinerea certitudinii juridice.
Referitor la FORD ROMÂNIA, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează acordarea unei garanţii de 80% din valoarea unui credit ce va fi contractat cu BEI în vederea realizării programului de investiţii. Măsura de sprijin în cuantum de 320 milioane euro respectă prevederile Cadrului Comunitar Temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice. Proiectul de la Craiova este parte a unui proiect mai amplu la nivelul grupului Ford, implicând pe lângă investiţii, şi activităţi de cercetare-dezvoltare şi de proiectare în vederea dezvoltării unei game noi de autovehicule şi motoare.
De asemenea, Consiliul Concurenţei a avizat măsurile de ajutor de stat conţinute de Proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producătorilor de energie electrică şi termică ce deţin sau exploatează comercial centrale de cogenerare de înaltă eficienţă şi instituie un mecanism de sprijin transparent prin care se urmăreşte acoperirea diferenţei dintre costul producerii energiei în cogenerare de înaltă eficienţă şi preţul de vânzare al acesteia. Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumită "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrică (MWh) produsă în cogenerare de înaltă eficienţă livrată în reţelele electrice ale Sistemului Electroenergetic Naţional şi vândută pe piaţa concurenţială şi prin contracte reglementate. Bugetul schemei este de circa 17.232 milioane lei pentru perioada 2010-2023, numărul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenţi economici.