Consiliul Concurenţei analizează condiţiile în care Romgaz şi Petrom furnizează gaze

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2019

Consiliul Concurenţei analizează condiţiile în care Romgaz şi Petrom furnizează gaze

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pentru a verifica condiţiile în care SNGN Romgaz şi OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.

Documentul transmite: "În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România".

Cantităţile de gaze naturale produse anual de SNGN Romgaz şi OMV Petrom, împreună, reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale, conform sursei citate.

Cei doi producători au structuri integrate incluzând şi unităţi de producere a energiei electrice ce utilizează drept combustibil gazele naturale.

Romgaz este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producţie Energie Electrice (SPEE), care include centrala termoelectrică Iernut, cu o putere instalată de 600 MW şi o capacitate de a produce energie electrică reprezentând circa 5% din producţia de energie electrică la nivel naţional. De asemenea, în cadrul unui proiect experimental al Romgaz SA, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice (fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW).

OMV Petrom este prezent pe piaţa de electricitate din România atât ca producător, cât şi ca furnizor (deţine licenţă de furnizare a energiei electrice din anul 2009). OMV Petrom deţine centrala electrică de la Brazi, având o capacitate instalată de 860 MW (în funcţiune din 2012), care poate asigura până la aproximativ 10% din necesarul de energie electrică la nivel naţional.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la faptul că OMV Petrom şi Romgaz nu pun la dispoziţia pieţei întreaga cantitate de gaze, ceea ce a determinat autoritatea de concurenţă să demareze o anchetă în acest sens, au declarat surse din sectorul energetic, pentru Agerpres.

"Este vorba despre o analiză începută de ANRE la sfârşitul anului 2016 - 2017, cu privire la suspiciunea că cei doi producători de gaze nu pun toate cantităţile de gaze la dispoziţia pieţei, aşa cum prevede legea, şi direcţionează cantităţi mari către propriile centrale. Este vorba despre o analiză preliminară şi urmează o solicitare de documente de la producători", au precizat sursele menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb