Consolid8, platforma de crowdfunding care îşi propune să ajute antreprenorii prin puterea comunităţii

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 16 noiembrie 2020

Cristina Pojoga

Cristina Pojoga

Platforma şi-a propus să susţină 24 de afaceri în primul an de la înfiinţare

Antreprenorii care nu reuşesc să obţină fonduri nerambursabile, au acum şansa să îşi continue afacerile apelând la modalităţi diferite de atragere de fonuri prin intermediul platformei de crowdfounding, consolid8. Proiectul se adresează, în prezent, zonei de industrii creative şi antreprenoriatului social şi este iniţiat de fonduri-structurale.ro, principalul furnizor al surselor online despre finanţări nerambursabile, a cărui misiune este să ofere acces la finanţare, sprijin şi mentorat pentru antreprenorii autohtoni. Din 2014 şi până în prezent, fonduri-structurale.ro, au înfiinţat 9 acceleratoare de afaceri şi au finanţat peste 230 de business-uri, printre care Medicentrum, platforma de medicină nominalizată la premiile Webstock 2020 şi The Wood Doctor - echipă ce restaurează bunuri culturale şi de patrimoniu.

Pe lângă asigurarea surselor de finanţare, consolid8 îşi propune să ofere acces gratuit, dar şi consultanţă şi sprijin pentru proiecte din sfera industriilor creative şi antreprenoriatului social, atent curatoriate, facilitându-le înscrierea şi ajutând la promovarea campaniilor lor de crowdfunding prin care aceştia îşi pot valida şi dezvolta ideile. Totodată, pe lângă descoperirea de proiecte inovatoare care au nevoie de un push pentru a porni sau pentru a creşte, consolid8 îşi doreşte să educe şi să implice publicul, transformându-l în susţinător şi finanţator al proiectelor din comunitate.

Cristina Pojoga, partener şi consultant senior la fonduri-structurale.ro şi co-fondator al platformei de crowdfunding consolid8, ne-a acordat un interviu în care ne-a explicat cum poate veni consolid8 în sprijinul antreprenorilor, cum se pot proteja micii aceştia în actualul context, dar şi despre măsura în care măsurile luate de Guvern au venit în sprijinul antreprenorilor.

Reporter:De unde a pornit ideea dezvoltării platformei consolid8?

Cristina Pojoga: La fonduri-structurale.ro intrăm în contact şi lucrăm cu foarte mulţi antreprenori care au businessuri în diverse domenii de activitate şi stadii de maturitate. Pentru mulţi dintre aceştia nevoia de finanţare pentru pornirea sau dezvoltarea afacerii poate fi acoperită din oportunităţile nerambursabile, în special fondurile europene. Totuşi, există cazuri (şi nu puţine!), în care fondurile nerambursabile nu sunt o soluţie: fie nu sunt disponibile opţiuni în perioada în care caută antreprenorul, fie afacerea este localizată într-o zonă cu mai puţine oportunităţi de finanţare, cum e regiunea Bucureşti-Ilfov, fie afacerea nu se califică pentru că nu are încă un istoric financiar solid. Aceste motive nu ar trebui să însemne, însă, punctul terminus pentru o idee originală, creativă şi cu potenţial. Prin dezvoltarea platformei consolid8 ne-am dorit să punem la dispoziţia antreprenorilor care nu se regăsesc în finanţările "clasice" o soluţie simplă şi rapidă de atragere de fonduri, bazată pe puterea comunităţii. Mai ales în contextul economic actual, afacerile, în special cele mici, îşi pot reface echilibrul prin sprijinul "mulţimii". Platforma noastră le dă ocazia acestor antreprenori să canalizeze eforturile comunităţii, iar comunităţii să îşi arate susţinerea pentru afacerile, proiectele şi iniţiativele locale la care ţin şi pe care le vor transpuse în realitate.

Reporter:În ce măsură au fost afectaţi de pandemie antreprenorii din industriile creative şi din domeniile sociale?

Cristina Pojoga: Într-o măsură foarte mare, cu siguranţă. Cele mai multe dintre afacerile din aceste industrii sunt afaceri mici, nişate, de tip business-to-consumer. Sunt, aşadar, puternic legate de capacitatea financiară şi de consum a clienţilor lor, iar în contextul actual, atât din cauza restricţiilor impuse, cât şi din cauza instabilităţii economice, acestea se confruntă cu provocări majore. Pentru multe afaceri sociale sau creative pandemia a eliminat brusc vadul comercial fizic, mulţi antreprenori fiind forţaţi să îşi mute activitatea în mediul online. Nu toate afacerile au găsit resurse pentru investiţii în digitizare, iar în privinţa aceasta consolid8 va veni cu soluţii.

Reporter:Cum îşi propune platforma consolid8 să vină în sprijinul antreprenorilor?

Cristina Pojoga: În primul rând, facilitând accesul la finanţare printr-o soluţie simplă şi rapidă. Consolid8 este o platformă de crowdfunding bazată pe recompense (reward-based crowdfunding) în care antreprenorii creează campanii pentru afacerile şi iniţativele lor şi acordă susţinătorilor, în schimbul banilor primiţi de la aceştia, recompense sub formă de bunuri şi/sau servicii. Pe platformă sunt explicaţi toţi paşii necesari pentru a porni o campanie de crowdfunding. De asemenea, se găsesc şi alte resurse, de exemplu tips&tricks. În al doilea rând, consolid8 nu este doar o platformă, ci şi o echipă de profesionişti. Împreună cu colegii mei, oferim din propriul know-how şi lucrăm împreună cu antreprenorii pentru a-şi înţelege mai bine afacerea, pentru a-şi construi cât mai bine campania şi a o prezenta cât mai clar şi mai atractiv către potenţialii susţinători. Totodată, încercăm să punem umărul şi la popularizarea acestui mecanism în România prin programe de training şi transfer de know-how atât către antreprenori, cât şi către comunitate. Ştim că pentru ca acest mecanism să genereze rezultate consistente ca în alte state este necesar un întreg ecosistem, iar acesta se creează în timp şi cu multă muncă. Dar rezultatele şi beneficiile sunt spectaculoase pentru întreaga societate, aşa că suntem dedicaţi şi implicaţi cu toate resursele în acest proces.

Ne dorim, totodată, să strângem în jurul consolid8 o întreagă comunitate de profesionişti din domenii conectate antreprenoriatului care doresc să contribuie cu propriul know-how pentru dezvoltarea acestui ecosistem.

Lansăm, aşadar, şi o invitaţie de alăturare către toţi cei care vor să îşi aducă aportul la dezvoltarea campaniilor şi la profesionalizarea iniţiativelor antreprenoriale ce vor fi găzduite de platforma noastră de crowdfunding.

Reporter:Câţi antreprenori îşi propune platforma să ajute?

Cristina Pojoga: Stict din perspectiva numărului de campanii prezente pe platformă, ne-am propus ca în prima faza de dezvoltare a consolid8 să avem o medie de minimum 2 campanii pe lună, deci în jur de 24 de afaceri susţinute în primul an. Capacitatea noastră şi a platformei este, însă, mai mare. Aşa că, în măsura în care vom identifica sau vor veni către noi şi mai mulţi antreprenori cu idei faine şi consistente pentru campanii de crowdfunding pe platformă, suntem pregătiţi să le oferim tot suportul nostru.

Din perspectivă mai largă, suntem convinşi că platforma va ajuta şi mai mulţi antreprenori. În special să înţeleagă acest mecanism de finanţare şi cum îl pot integra în propriile planuri de dezvoltare. Deja de câteva luni furnizăm trainiguri pe crowdfunding către comunitatea de antreprenori fonduri-structurale.ro şi vom continua să facem acest lucru şi în perioada următoare extinzându-le şi către alte comunităţi antreprenoriale.

Reporter:Ce pot face micile afaceri în faţa crizei provocate de coronavirus?

Cristina Pojoga: Ca orice criză, aceasta poate aduce noi oportunităţi. Cel mai important pas este să se mute în online, dacă nu sunt deja acolo. De asemenea, dacă sunt afaceri în domenii pentru care sunt impuse restricţii, cred că este necesar să gândească o reinventare, o pivotare. Fie a modelului de business, fie a industriei cu totul. Un alt lucru important este să se (re)conecteze cu propria comunitate - clienţii, admiratorii, susţinătorii. Cu cât legătura pe care o creezi ca antreprenor cu propria comunitate este mai puternică, cu atât mai mult va fi aceasta implicată în susţinerea afacerii pentru a depăşi perioadele dificile. Au fost iniţiative foarte faine în această direcţie în ultima perioadă. Campania din primăvară a celor de la ialoc.ro prin care puteai cumpăra vouchere pentru servicii viitoare de la diverse mici afaceri locale (cafenele, spre exemplu) cred că ne-a făcut pe mulţi dintre noi conştienţi că micile afaceri care ne sunt aproape de suflet trebuie ajutate să supravieţuiască. Şi cel mai bine şi mai rapid o face comunitatea. Şi platforma noastră de crowdfunding tot în ideea aceasta se dezvoltă: oferă un instrument pentru micile afaceri să poată face faţă crizei.

Reporter:Cum vedeţi măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri?

Cristina Pojoga: Ca parte a efortului continuu al fonduri-structurale.ro de popularizare a liniilor de finanţare nerambursabilă către mediul de afaceri, am fost mai mult ca oricând conectaţi la activitatea autorităţilor şi am trimis sugestii şi propuneri de îmbunătăţirea a cadrului de sprijin pentru mediul de afaceri. Măsurile luate de Guvern sunt foarte utile, în special prin faptul că acoperă o diversitate de nevoi: de la subvenţionarea costurilor cu şomajul tehnic, amânarea la plată a datoriilor către stat, până la granturi pentru capital de lucru şi linii de finanţare pentru investiţii. Este necesară, însă, o mai mare rapiditate şi predictibilitate în punerea lor în aplicare. Spre exemplu, pentru granturile de investiţii, una dintre măsurile implementate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cadrul normativ a apărut la finalul lunii iulie, însă nici până la acest moment nu au fost definitivate procedurile şi deschis apelul de proiecte. Un alt aspect este cel al sectorului nonguvernamental care desfăşoară activităţi economice. Deşi ONG-urile cu activitate economică sunt recunoscute ca parte a mediului de afaceri, cele mai multe dintre măsurile de sprijin luate de Guvern le-au ocolit. Cred că este important ca Guvernul să înceapă să privească antreprenoriatul în sensul său mai larg şi nu exclusiv prin prisma Legii societăţilor.

Reporter:Ce măsuri consideraţi necesare pentru a evita dispariţia din piaţă a unui număr mare de afaceri?

Cristina Pojoga: Cred că cea mai importantă este atitudinea proactivă şi rapiditatea implementării măsurilor de sprijin propuse. Banii alocaţi prin diferite scheme de suport trebuie să ajungă rapid către afacerile afectate, astfel încât acestea să aibă şanse reale să se redreseze.

Reporter:Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb