Cazul Caracal a dus - în mod inevitabil - la proliferarea teoriilor conspiraţiei, mascând consecinţele unui autentic misoginism de stat şi de partid. Difuzate rapid prin intermediul zvonurilor şi al bârfelor, teoriile conspiraţiei sunt, în fapt, fenomene sociale ce pot fi analizate obiectiv. În faţa acestei situaţii nici denunţarea pseudo-savantă a credulităţii populare, nici popularizarea şi clasificarea legendelor urbane, nici analiza abstractă din perspectiva psihologiei sociale nu pot schimba ceva. Într-o oarecare măsură doar sociologia politică ar putea oferi o bază pentru studierea circulaţiei zvonurilor, dar nici în acest caz soluţiile nu pot contribui la diminuarea tentaţiei conspiraţionale de care profită, cu cinism, formatori de opinie sau politicieni.
Zvonurile apar ca răspuns la situaţii nedefinite sau ameninţătoare şi dau curs nevoii umane de înţelegere şi securitate. În acest sens, bârfele, care sunt vectorul de transmitere a zvonurilor, sunt un răspuns social la circumstanţe percepute ca periculoase, fie ele reale sau imaginare. Rolul zvonului, în acest caz, este de a reduce ambiguitatea comunicării oficiale şi de a face astfel ameninţările comprehensibile.
Ori, epoca noastră post-modernă se defineşte atât printr-o creştere semnificativă a impactului diferitelor frici - unele vechi, altele noi sau adaptate contextului - asupra comportamentelor sociale, cât şi prin progresia incertitudinilor privind viitorul. Iar zvonurile apar exact în astfel de situaţii ambigue şi ameninţătoare, când oamenii simt nevoia să înţeleagă şi să se liniştească. Pentru oameni este esenţial ca faptul care a generat starea de frică să fie compatibil cu sistemul lor de cunoştinţe. Şi aici intervin teoriile conspiraţiei.
Există un mediu favorabil înmulţirii reprezentărilor conspiraţioniste. Acesta favorizează atât difuzarea lor rapidă, cât şi banalizarea lor. Astfel de naraţiuni, oricât ar părea de fanteziste, au avantajul că "descifrează" un curs al evenimentelor care altfel sunt de neînţeles sau înfricoşătoare. Prin intermediul acestor scheme de interpretare oamenii se eliberează de spectacolul terifiant al unei lumi care pare instabilă şi haotică, şi în care crimele şi atentatele par să perpetueze. Astfel de poveşti pun ordine şi "raţionalizează" evenimentele. Aşa se face că interpretările aberante oferite de teoriile conspiraţiei devin "normale" şi "obişnuite" din punct de vedere social sau cultural. Sub lupa teoriilor conspiraţioniste coincidenţele nu sunt niciodată întâmplătoare, având valoare de indicii şi dezvăluind conexiuni ascunse care permit plăsmuirea unor modele explicative ale evenimentelor. Spre exemplu, dacă ideologia comunistă a dispărut, dar demonologia ei anticapitalistă a rămas intactă la nivel social: capitaliştii, multinaţionalele sau "finanţa mondială" conduc lumea şi sunt responsabili de vicisitudinile vremurilor noastre.
În faţa acestor mituri, democraţia liberală nu are mijloace care să răspundă adecvat nevoilor de securitate ale oamenilor. De aceasta au profitat adepţii "democraţiei iliberale" care au favorizat cu bună ştiinţă proliferarea zvonurilor care alcătuiesc mediul propice răspândirii teoriilor conspiraţiei.
Revenind la cazul Caracal, proliferarea teoriilor conspiraţiei prin promovarea unor stereotipuri antiamericane (criminalul ar fi fost proxenet pentru americanii de la Deveselu) sau anti-occidentale (ar fi vorba de reţelele de trafic de femei organizate în colaborare cu grupări criminale din occident) oferă explicaţii uşor de integrat în sistemul de cunoştinţe existent. Pe de altă parte, ocultează misoginismului de stat şi de partid promovate cu obstinaţie în România. O informaţie pierdută în mulţimea alegaţiilor privind cazul Caracal cita surse din interiorul anchetei şi releva că asasinul ar solicita să fie audiat numai de bărbaţi, iar avocatul său explica că ar fi ucis cele două fete pentru că le credea prostituate. Ura faţă de femei a asasinului apărea evidentă dintru-început, dar este aceasta un accident psihiatric. Într-o societate în care feminizarea diferitelor meserii a fost privită cu neîncredere, în care, chiar în meseriile în care predomină femeile, poziţiile de conducere sunt majoritar deţinute de bărbaţi, în care biserica cultivă misoginismul, dar nici partidele nu sunt mai prejos, femeile sunt victime sigure. Dacă despre misoginismul Bisericii ortodoxe exprimat de preotul Vasile Răducă am scris săptămâna trecută, acum nu pot să nu observ cum USR a desemnat candidat pentru primăria sectorului 4 un consilier care spunea acum doi ani că femeile "sunt făcute" cu misiune limitată şi strict definită: să ajungă mame şi soţii şi dacă nu împlinesc acest scop devin "frustrate" şi ajung să se ascundă în spatele unui "ecuson agăţat de gât".
Observăm cum un autentic misoginism de stat, promovat chiar şi de un guvern condus formal de o femeie, a ajuns să promoveze politici publice care refuză atât promovarea unei strategii pentru educaţie parentală, cât şi să respingă ideea introducerii unor cursuri de teorie a genului sau să ceară interzicerea educaţiei sexuale în şcoli în numele păstrării inocenţei copiilor. Conspiraţia misoginilor a protejat, poate chiar a stimulat, comportamentele violente îndreptate împotriva fetelor şi femeilor, iar acum se ascunde sub vălul teoriilor conspiraţiilor pentru a eluda contextul societal şi cultural care a făcut posibile crimele în serie de la Caracal.
1. Alexandra merita la Untold ?
(mesaj trimis de A politic în data de 05.08.2019, 05:13)
Acum că e cazul international când se localizează apelatul/(a) la 112 in câțiva metri ?
De ce nici unul/una care ne-a cerut votul timp de 30 de ani nu ne-a spus ca 112 e de formă în cazuri de astea ?
Cu amenda dată vor să nu mai aprindă oamenii o lumanare doar când merg popi cu mercane ?
2. Constatare (si intrebare)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2019, 07:06)
Observați vreo diferenta intre Caracas si Caracal in ceea ce priveste revolta maselor de cetățeni împotriva autorităților?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2019, 17:29)
Am postat in 05.08; nicio constatare.
Ma bucur.
3. Erori repetate la ziarist
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.08.2019, 11:28)
Totusi nu se justifica ce spune domnul ziarist cu toate ca este adevarat dar doar int-ro mica masura. Ce se intampla ca ne est3e clar ce interese are ziaristul. Principala problema este pensia cu care am fost pacalit.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2019, 14:13)
Nu te mai plânge, cere diferenta de la maharul politist tocmai pensionat ca sa-si spele obrazul gros.
4. Vorbeste Pirvulescu ca si el e om...
(mesaj trimis de anurii în data de 05.08.2019, 23:18)
A dat-o in misogonism si ma plictiseste acest Pristanda al comentariului politic. Cititi cu atentie textele sale. Onctuos pana la greata, se straduie sa nu supere pe niminea bibicul. Este intre oglinzile paralele ale Americii, Engliterei, Evropei de o parte si Rusiei de alta. La asternut litere negre pe albul ecran e neintrecut.
E alaturi de alt bibic al comentariului inalt. Chifu, alt titan al gandirii, persoana din anturajul puternicilor, e la fel de inodor, incolor in opinia asupra mediului politic bastinas dar e umed la adresa Occidentului.
Un singur lucru ii deosebeste : atitudinea fata Rusia. Pirvulescu se fereste din rasputeri de opinii nete la adresa colosului pe cand monsherul Chifu devine promiscuu in atitudinea rauvoitoare fata de Federatie.
Ambii sunt in categoria "Zoe, fii barbata !" si servesc patria a priori. Ambii sunt la fel de nedigerabili.
5. Am uitat sa intreb
(mesaj trimis de anurii în data de 05.08.2019, 23:33)
Am uitat sa intreb, retoric buninteles, pentru ca niminea nu ma va lamuri : cu cat sunt platiti si cine ii plateste pe cei doi titani ai gandirii, persoane din anturajul puterii ?
Cred ca mananca o jimbla asa de alba incat eu numa'n vis pot visa. Dar platitorii/baskanii - presupun ca sunt cei pentru care patria este inainte de toate - cheltuie banii de pomana, astia doi nu fac nici o ceapa degerata ca formatori/vectori de opinie. Niminea nu-i crede. Sunt inutili. Ar trebuie incetul cu incetul - in cateva saptamani - sa-i trimitza la penzie. Ce alta treaba are statul decat sa le dea si lor o penzie, mai mare, mai mica, dupa buget.
Zic si io : creatorul opiniei cititorului trebuie sa fie subtil, nu sa inghesuie cu anasana ideile corecte politic in capatana postacului mediu statistic de p'acilishea.