Sindicaliştii din industria de apărare sunt pregătiţi să iniţieze proteste de amploare din cauza indeciziei funcţionarilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale(MApN) cu privire la contractele des-tinate înzestrării Armatei Române, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei, Niculae Bădălău. În document, sindicaliştii susţin că au arătat factorilor de decizie de la Bucureşti că 2019 va fi un an foarte greu pentru industria de apărare şi au solicitat sprijinul Guvernului pentru a trece peste această perioadă dificilă.
Conform reprezentanţilor angajaţilor din industria de apărare situaţia dificilă a fost cauzată de lipsa de strategie din partea Guvernului, neaplicarea organigramei de avarie - fapt ce a condus la fonduri total insuficiente, de 38 milioane lei, faţă de 92 milioane lei, cât este necesar, lipsa de contracte şi comenzi pe producţia militară, dar şi compensarea pe achiziţiile militare de instituţiile militarizate.
Cu privire la ultimele două aspecte, sindicatele consideră că este vorba des-pre o acţiune premeditată de închidere totală a industriei de apărare din ţara noas-tră, acţiune exercitată de MapN, sub oblăduirea Guvernului.
Angajaţii din industria de apărare consideră că CN Romarm trebuie să primeas-că sprijin imediat din partea Guvernului pentru a relansa industria naţională de apărare.
În finalul scrisorii, sindicaliştii arată: "Dacă nu primim un semnal urgent de dialog la nivel de premier, ne rezervăm dreptul de a apela la alte forme de acţiune permise de legislaţie, în încercarea deblocării situaţiei acestui sector pe care noi îl considerăm strategic de interes naţional. Timpul nu ne permite să aşteptăm, deoarece începând cu luna iulie uzinele de armament din ţara noastră sunt în pericol de închidere".
Sindicaliştii susţin că au solicitat o întrevedere cu prim-ministrul Viorica Dăncilă încă din luna februarie 2019, dar premierul nu le-a dat niciun răspuns, nici măcar după vizita de luna trecută pe care a efectuat-o la uzina de armament din Zărneşti.
Referitor la starea actuală de lucruri, Constantin Bucuroiu, preşedintele Sindicatului Dreptatea de la Uzina Automecanică Moreni şi secretar naţional pe probleme de industrie de apărare în cadrul Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Angajaţii din industria de apărare s-au săturat de minciunile MapN. Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei sunt total paralele cu privire la deciziile pe care le iau în acest domeniu. MApN nu ia în considerare ce se stabileşte la Ministerul Economiei, iar această stare de lucruri nu mai poate continua şi suntem nevoiţi să trecem la altfel de acţiuni decât cele derulate până acum. Suntem dispuşi să aşteptăm maximum două săptămâni un răspuns din partea premierului, ministrului Economiei şi ministrului Apărării. Dacă nu se va da curs solicitărilor noastre, vom protesta în faţa sediului Guvernului, în Piaţa Victoriei, şi luăm în calcul să organizăm un protest şi în faţa MApN".
Liderul sindical ne-a mai spus că o altă problemă cu care se confruntă industria de apărare este faptul că ministerele de resort nu şi-au dat încă acordul pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr.1470/2005, care prevede, în privinţa valorificării produselor declasate ce aparţin MApN, că, în caz de egalitate de preţ la licitaţie între o firmă din ţară şi una străină, este favorizată firma de peste hotare.
Constantin Bucuroiu susţine că firmele de peste hotare cumpără bunurile declasate, după care le vând la preţ mai mare către firmele din ţara noastră, care trebuie să se ocupe de modernizarea res-pectivelor arme. Liderul sindical afirmă că, practic, prin prevederile HG 1470/2005 este legalizat un comision pentru firmele străine care nu contribuie cu nimic la înzestrarea Armatei Române.
Angajaţii din industria de apărare sunt nemulţumiţi şi de faptul că majoritatea contractelor de înzestrare a Armatei Române sunt blocate, deşi, începând cu anul 2017, Parlamentul a alocat în fiecare an 2% din Produsul Intern Brut pentru modernizarea capacităţii militare de apărare.
În acest moment sunt blocate în diferite faze de contencios administrativ sau la Parchet, contractul de modernizare a avioanelor IAR 99 Şoim destinate Forţelor Aeriene, contractul de realizare a celor patru corvete destinate Forţelor Navale şi contractul de fabricare a transportoarelor blindate 8x8 destinate Forţelor Terestre.
Cu privire la ultimul contract, Constantin Bucuroiu ne-a precizat că partenerii de la Rheinmetall Landsysteme sunt de acord cu închiderea societăţii Romanian Military Vehicle Systems SA, iar acest acord a primit avizul consiliului de administraţie de la Uzina Automecanica Moreni şi celui de la CN Romarm, iar în aceste zile Adunarea Generală a Acţionarilor urmează să ia act de încetarea colaborării cu firma germană. După decizia AGA, Uzina Automecanică Moreni şi CN Romarm vor trece la negocieri cu firma General Dynamics, care produce deja la Uzina Mecanică Bucureşti transportoa-rele blindate Piranha V, pentru realizarea de transportoare blindate flotabile Piranha IV+ la fabrica de armament din judeţul Dâmboviţa.