Managerul general al Oltchim, Constantin Roibu, a afirmat ieri, la Piteşti, că societatea pe care o conduce ar putea prelua rafinăria Arpechim, dacă acţionarul majoritar, care este Guvernul, va decide acest lucru.
"În situaţia în care acţionarul majoritar, statul român, decide acest lucru, bineînţeles că avem în vedere această variantă, mai ales că partea de petrochimie pe care noi am achiziţionat-o de la Petrom este strâns legată de partea de rafinare", a declarat Roibu la finalul întâlnirii dintre reprezentanţii Petrom şi oficialităţile din judeţele Argeş şi Vâlcea, anunţă Agerpres.
Întrebat dacă Petrom a avansat până în prezent o sumă pe care ar putea-o cere pentru rafinăria Arpechim, Constantin Roibu a negat.
"Deocamdată nu am discutat acest aspect, noi ştim de decizia Petrom de a închide rafinăria. Petrom este o firmă privată, iar noi, prin acţionarul majoritar, dacă se va hotărî acest lucru la nivel de Guvern, urmează să facem solicitarea de preluare", a explicat managerul general al Oltchim.
Oficialităţile din judeţele Argeş şi Vâlcea au analizat joi la Piteşti împreună cu reprezentanţii Petrom soluţiile de salvare a rafinăriei Arpechim, care ar urma să fie închisă definitiv, conform unei decizii anunţate de companie.
La discuţii au participat reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Economiei, parlamentari de Argeş şi Vâlcea, reprezentanţi ai administraţiilor locale din cele două judeţe, precum şi ai companiei Oltchim din Râmnicu Vâlcea, care deţine activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim.
Premierul Emil Boc afirma pe 26 martie, răspunzând la o întrebare legată de decizia Petrom de a închide definitiv rafinăria de la Piteşti, că Arpechim reprezintă un obiectiv industrial important şi va exprima un punct de vedere oficial pe această temă după o analiză detaliată în Guvern.
Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis pe 24 martie închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro. Conform unui comunicat al companiei petroliere, decizia de închidere este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.
Aproape 700 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi ca urmare a deciziei de închidere definitivă a rafinăriei Arpechim de la Piteşti.
Petrom a renunţat anterior şi la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea.
Oltchim a negociat încă din anul 2007 preluarea activităţilor de petrochimie de la Arpechim, mai ales că la finele lui 2008 Petrom a sistat livrările de materie primă - etilena şi propilena - către Oltchim.
Combinatul a înregistrat pierderi tot mai mari în ultimii ani şi a apelat la garanţia statului pentru un credit necesar încheierii tranzacţiei. Eximbank a acordat Oltchim o garanţie de circa 50 milioane euro, care este însă sub inves-tigaţie la Comisia Europeană.
Prin această tranzacţie, Petrom a transferat activele fixe aferente activităţii de petrochimie. Aceste active fixe includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.
• Iulian Iancu: Există o ofertă pentru procesarea ţiţeiului la Arpechim
Preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Iulian Iancu, a afirmat ieri, că există o ofertă pentru procesarea ţiţeiului la Arpechim, aceasta putând fi o soluţie pentru evitarea închiderii rafinăriei.
"Cea mai credibilă soluţie este un contract de procesare a ţiţeiului pe această platformă, astfel revitalizând şi rafinarea şi partea de petrochimie şi nefiind obligat un agent român să facă acest efort. Deocamdată, rămâne confidenţial cine ar putea fi contractantul, pentru a nu expune interesele celor care au făcut deja oferte pentru procesare. Dar există o ofertă acum pentru procesarea ţiţeiului", a declarat Iancu la finalul întâlnirii de la Piteşti a reprezentanţilor Petrom cu parlamentari şi oficialităţi din judeţele Argeş şi Vâlcea. Domnia sa a adăugat, citat de Agerpres: "Următorul pas este o analiză foarte atentă a acestor concluzii împreună cu ministrul economiei, după care analiza se mută la nivelul premierului, pentru ca Guvernul să aibă toate argumentele şi soluţiile pentru a revitaliza şi relansa acest lanţ economic atât de important".
Iulian Iancu a menţionat faptul că în următoarele şase luni "nu se poate întreprinde nicio acţiune concretă de dezafectare a unei instalaţii pe platformă", timp în care statul român, în calitate de acţionar minoritar, va contesta în instanţă decizia de închidere a rafinăriei Arpechim.
1. Succes dle Gh.Roibu..!
(mesaj trimis de G.B. în data de 01.04.2011, 10:53)
Sunem ,oarecum,la curent cu afacerea Oltchim. Si betele in roate puse de dl Zaremba. Este necesara o interventie dura la UE,unde se pare ca dl Zaremba,recte PCE,are ceva pile care ,in mod direct si indirect,doresc inlaturarea definitiva de pe piata a Oltchim,Rm.Valcea. Trebuie ca toti parlamentarii romani din PE sa -si uneasca eforturile demascand practicile oneroase ale PCE.,de inlaturare de pe piata a unui concurent ,actiune neconforma cu regulile UE. In rest , grupul nostru ureaza succes tuturor celor care intreprind ceva pentru salvarea locurilor de munca din Pitesti si Rm Valcea. Indiferent de culoarea politica.
1.1. Rectificare,opinia1 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de G.B. în data de 01.04.2011, 10:57)
Titlul corect al opiniei 1 este : Succes dle Constantin Roibu..! Cu scuzele de rigoare.
1.2. Felicitari pentru tinuta echidistanta a ziarului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.04.2011, 14:27)
Stimata redactie,
prin capacitatea de a fi nepartinitori reusiti sa transpuneti publicului larg capacitatea de putea lua decizii in cunoastiinta de cauza. Cresterea actiunilor Oltchim este un fenomen, care insa daca ar fi fost atent observat nu ar fi dat curs unor declaratii de genul "m-am saturat sa aud la fiecare raportare financiara ca are pierderi" s.a.m.d. Fara sustinerea domnului director general, astazi nu am mai fi avut posiblitatea de a discuta despre existenta unui combinat chimic. De asemenea reprezentantul companiei europene este demn de admirat pentru pozitia sustinuta de firma dansului. Daca si din punct de vedere juridic este sustenabila aceasta pozitie ramane la latitudinea forurilor competente sa decida. Fie ca cel mai bun sa castige.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Gigel în data de 01.04.2011, 14:28)
Omule, esti Roibu sau faci parte din clica lui? Altfel nu-mi explic cum poti sa-l sustii dat fiind managementul deficitar pe care-l practica de ani buni la OLT.
1.4. Daca esti cineva poti sa faci ceva (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.04.2011, 19:04)
Draga Gigel,
nu sunt aceeasi persoana cu domnul Roibu, insa m-as simti onorat sa fac parte din managementul firmei dumnealui. Sa reusesti sa tii pe linia de plutire timp de 2 ani un concern cu aproape 5000 de angajati este o adevarata performanta. Daca ati fi angajat al Oltchimului cum v-ati simti ca nu aveti ce sa puneti pe masa copiilor. Le-ati da povete sa devina ingineri, economisti, avocati sau doctori? Intr-o tara in care pana si firul ierbii iti poate depana o istorie nu gasim decat cancanul unor oameni care nu sunt multumiti de rolul lor in societate si caracterizeaza tot ceea ce pot. Faceti dumneavoastra un plan de afaceri si propuneti-l ministerului. Bateti-va capul cum sa platiti salariatii. De 20 de ani injuram si singurul folos care il avem este ca ne putem permite sa mergem in excursie in strainatate sa vedem ce bine le merge altora. Ca noi am contribuit substantial la bunastarea lor se pare ca nu poate sa ne duca prea mult capul. Deunazi alti vecini de-ai dumneavoastra au ramas pe drumuri. Nu va bucurati pentru managementul performant al firmei mama?Nu va urez decat sa profitati de cresterea profitabilitatii unor firme cu management nedeficitar precum si faptul ca sa nu aveti rude sau cunostiinte care ar putea fi angajati ai acestei firme, caci nu stiu daca i-ati mai putea privi in ochi. Apropo performanta.Stiti de ce o firma din Austria s-a retras din Romania? Pentru ca acele costuri legate de disponibilizare erau cele mai scazute din toata lumea unde firma respectiva avea filiale. It's all about money my friend!
2. Roibu = tzeppar
(mesaj trimis de Subcontractor în data de 02.04.2011, 17:54)
Eu nu inteleg cum mai exista in 2011 oameni care cred ca Roibu poate face un management performant la Oltchim.
Acest manager(mai bine zis tzeppar) a contractat revizia din Arpechim fara sa aiba fondurile alocate , nereusind astfel sa plateasca firmele care au lucrat acolo.
Nu mai zic, firmele sint intr-o situatie financiara foarte grea!
Nu stiu de ce nu se sesizeaza vreun freaca-scaune de la DNA sa vada cum se contracteaza lucrarile in societatea de stat OLTCHIM.
Roibule , plateste-ti datoriile catre subcontractori!