• Tot acum are loc şi Summit-ul European la Bucureşti
Au explodat preţurile la hotelurile din Bucureşti, ajungînd la un maxim de 1.300 de euro pe noapte, în această perioadă cînd sînt burduşite cu străini veniţi la "Construct Expo", coincident cu desfăşurarea Summit-ului european. Zilele acestea nu poţi găsi o cameră liberă la nici unul dintre hotelurile de 3, 4 sau 5 stele din Capitală. Fluxul mare de turişti veniţi cu afaceri la Tîrgul Internaţional "Construct Expo" (ediţia a-XII-a) care se suprapune cu al-VIII-lea Summit al şefilor de stat şi de guvern din ţările participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), a acoperit capacitatea de cazare a hotelurilor bucureştene de lux. Alina Costea, director de relaţii cu publicul la "Crowne Plaza", ne-a declarat: "Hotelul < Crowne Plaza > dispune de 164 camere care în acest moment sînt ocupate în totalitate". Directorul general al hotelului "Crowne Plaza", Franz Rattenstetter, a impus în această perioadă renunţarea la discounturile oferite în general pentru a evita creşterea preţurilor la camerele de hotel. La "Intercontinental", situaţia este identică, gradul de ocupare fiind tot de 100%, iar hotelul este plin în mare parte cu membrii care participă la Summit-ul European. Cornelia Petaucă, şefa de cabinet a directorului general Viorel Păunescu, ne-a declarat: "Preţul maxim practicat în cadrul hotelului nostru este de circa 1.200 de euro la apartamentul prezidenţial". La preţuri de peste 1.000 de euro se vînd în general apartamentele prezidenţiale în majoritatea hotelurilor, deoarece ele sunt ultimele care se ocupă în aceste condiţii", ne-a spus Andreea Păunescu, director general al "Lido". Oamenii de afaceri care călătoresc frecvent preferă în general lanţurile hoteliere de lux recunoscute pe plan internaţional şi sînt dispuşi să plătească preţuri exorbitante pentru un astfel de loc.
• "Oferim preţuri mai mari în plin sezon la clienţii nefideli"
Hotelul "Marriott" este şi el ocupat în întregime, după cum ne spune Dina Litzica, director de relaţii cu publicul la "Marriott". Domnia sa mai afirmă: "Noi la hotel nu mai avem locuri disponibile. Cred că la ora actuală în Bucureşti sunt peste 3.000 de locuri de cazare care, după cum se observă, nu pot acoperi cererile din ce în ce mai numeroase din aceste momente.
În prezent, piaţa hotelieră nu este dezvoltată la capacitatea sa maximă ca în celelalte capitale europene. Conducerea hotelului respectă clienţii fideli care au încheiate contracte cu noi, dar în astfel de momente majoritatea hotelurilor practică preţuri mult mai ridicate". La "Marriott", preţul la apartamentul prezidenţial este comparabil cu cel de la Intercontinental, fiind închiriat cu 1.300 pînă la 1.500 de euro.
La "Hilton" situaţia este similară. Corina Alexandrescu, responsabil relaţii cu presa la "Hilton", ne-a declarat: "Zilele acestea, hotelul < Hilton > nu mai dispune de camere libere". Dar, în schimb, apartamentul prezidenţial se închiriază la jumătate de preţ faţă de "Marriott", cu 650 de euro.
• "Scăderea preţurilor la biletele de avion determină umplerea hotelurilor"
Andreea Păunescu, director general "Lido", ne-a mai declarat: "În ultimii trei ani, mai precis după septembrie 2001, au scăzut preţurile la biletele de avion, ceea ce a determinat micşorarea distanţelor geografice (poţi ajunge oriunde în Europa în maxim 3 ore).
Aceste scăderi de preţuri se mai datorează şi penetrării pieţei de companiile aeriene low - cost. În aceste condiţii, o vizită în Bucureşti de trei zile, cu toate costurile de drum şi hoteliere incluse, ajunge la 600-800 de euro în acest moment, faţă de anii anteriori cînd de ridica la peste 3.000 de euro. La toate preţurile hotelurilor se mai adaugă 9% TVA."
La "Construct Expo", anul acesta, participă 265 de firme străine. Larga participare este generată de boom- ul investiţiilor în construcţii din România, ramură industrială care, anul trecut, a urcat la o pondere de 6% din produsul naţional.