Constructorii şi dezvoltatorii imobiliari din Dobrogea s-au asociat, pentru combaterea birocraţiei

DAN NEDELCU, CONSTANŢA
Ziarul BURSA #Companii / 12 aprilie 2016

Constructorii şi dezvoltatorii imobiliari din Dobrogea s-au asociat, pentru combaterea birocraţiei

Mai mult de jumătate dintre membri reprezintă companii cu bugete şi cifre de afaceri mari şi mulţi angajaţi

Constantin Frăţilă, preşedintele ACID: "Reprezentăm o forţă importantă a economiei constănţene şi nu cred că poate exista o instituţie care să nu ne bage în seamă"

Cea mai mare structură asociativă din domeniul construcţiilor din sud-estul României, Asociaţia Constructorilor şi Investitorilor Dobrogea (ACID) a fost înfiinţată, săptămîna trecută, de un grup de oameni de afaceri din Constanţa şi Tulcea, pentru a apăra, prin toate mijloacele legale, drepturile şi interesele constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, producătorilor de materiale de construcţii în relaţia cu autorităţile publice locale şi centrale şi cu furnizorii de utilităţi. De asemenea, asociaţia îşi propune să acorde consultanţă, să formuleze interpelări, solicitări, opinii către factorii de decizie ai administraţiei şi furnizorilor.

Constantin Frăţilă, preşedinte al asociaţiei, a declarat: "Reprezentăm o forţă importantă a economiei constănţene şi nu cred că poate exista o instituţie care să nu ne bage în seamă. Dispunem, la înfiinţare, de un patrimoniu de 94.500 lei. Asociaţia îşi propune ca, pe diverse ramuri de activitate, să creeze comisii mixte care să ajute autorităţile locale. Funcţionăm cu birouri proprii pentru consultanţă juridică şi tehnică, pentru îndrumarea şi sprijinirea membrilor. Vom avea comisii de specialitate pe diverse domenii, inclusiv în cel al racordărilor la utilităţi. Vom iniţia chiar şi propuneri legislative. Sper ca expertiza pe care o avem să aducă un plus de valoare pentru ceea ce înseamnă economia din judeţele Constanţa şi din Tulcea".

Printre membrii fondatori ai asociaţiei se mai numără oamenii de afaceri Costică Zelca (Stop SRL), Grigore Comănescu (Somaco Construct SRL) şi Vasile Costea (ABC Val SRL).

Şase luni pierdute numai pentru obţinerea de hărtii la o investiţie

"Ideea constituirii acestei asociaţii a venit din nevoia de a exista un dialog constructiv cu autorităţile locale, dar şi cu furnizorii de utilităţi. Un dialog care să ducă la o mai bună fluidizare a tot ceea ce înseamnă activitatea de construcţii, începând de la elaborarea PUZ-urilor, până la emiterea certificatelor de urbanism şi de construcţii. De exemplu, PUZ-ul începe să producă efecte, se fac contracte, se iau credite, apoi vine un primar şi schimbă o virgulă. Este inadmisibil! Vrem să rezolvăm aceste probleme prin dialog. Evident, dorim să venim şi cu propuneri în vederea sprijinirii politicilor de dezvoltare locală şi zonală, să participam la viaţa obştei, inclusiv în domeniul sportiv, cultural, educativ etc.", a declarat Constantin Frăţilă.

La rândul său, vicepreşedintele asociaţiei, Costică Zelca, a declarat că birocraţia din administraţia locală întârzie investiţiile.

"Un certificat de urbanism este emis în mai mult de o lună şi jumătate, în condiţiile în care ar trebui eliberat în maximum 15 zile. După ce obţii certificatul, ai în spatele lui vreo 17 avize pe care trebuie să le iei de la toţi furnizorii sau instituţiile care avizează, proceduri care durează încă cel puţin 4 luni", a precizat acesta.

Racordarea la utilităţi, o mare problemă a constructorilor

O altă mare problemă a constructorilor o reprezintă utilităţile. Adică, faptul că furnizorii de electricitate, gaze şi apă refuză să îşi dezvolte reţelele şi îi obligă pe constructori să facă pe cheltuiala lor racordarea la diversele reţele. "La electricitate, spre exemplu, după ce cumperi tu un transformator şi te conectezi la reţea, Enel vine şi ţi-l ia, cu proces-verbal de predare-primire. Apoi se laudă că investeşte în România. Altfel, dacă anunţi că ai un proiect ţi se spune ca mai întâi să ridici tu blocul, după care vin şi ei să tragă curent", spune şi omul de afaceri Costică Zelca.

ACID are până în prezent 45 de membri, dintre care 21 fondatori, mai mult de jumătate reprezentând companii cu bugete şi cifre de afaceri mari şi mulţi angajaţi. Iniţiatorii estimează că numărul lor va creşte rapid, pentru că există numeroase societăţi de profil care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura demersului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. este nevoie de cat mai multe asociatii profesionale

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb