Societatea Română de Dermatologie alături de compania Mediplus, partenerul Avene Laboratoires în România, lansează cu ocazia "Zilei europene de luptă împotriva melanomului", a II-a ediţie a programului naţional de depistare a leziunilor maligne cutanate. Campania face parte dintr-o iniţiativă internaţională, care include alte 15 ţări europene.
Pe data de 10 mai, peste 70 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni ale aluniţelor. Pacienţii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV.
"Odată cu venirea verii cu toţii ne gândim la momentele de relaxare la soare şi la modalităţi cât mai rapide de a ne bronza. Cu toate acestea, foarte puţini se gândesc la efectele nocive pe care razele UV le pot avea asupra pielii. Studiile noastre arată că mai puţin de 50% dintre cei care se expun la soare îşi protejează aluniţele. Campania trage un semnal de alarmă în acest sens şi ne dorim ca populaţia să înţeleagă importanţa prevenirii şi depistării la timp a melanomului", declară Prof. Dr. Virgil Feier - Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
Campania iniţiată de Societatea Română de Dermatologie va insista asupra educării populaţiei în privinţa depistării precoce a diferitelor forme de cancer de piele şi a necesităţii de a consulta medicul specialist în acest sens. Toate datele despre pacienţii care vor beneficia de acest program vor fi ulterior cuprinse într-o cercetare statistică naţională care va putea oferi informaţii orientative referitoare la situaţia actuală din România. Rezultatele studiului vor fi făcute publice în luna iunie a acestui an.
"Susţinerea campaniei este un pas firesc atât pentru Mediplus cât şi pentru Avene Laboratories. Ambele sunt companii orientate spre sănătate. Să nu uităm că Avene este o staţiune termală, situată în sudul Franţei unde sunt trataţi anual peste 2000 de pacienţi suferind de boli de piele cum ar fi eczeme, psoriazis, atopie, arsuri, şi aşa mai departe. Mediplus este de asemenea o companie dedicată sănătăţii oamenilor şi este normal să militam pentru astfel de proiecte, care se preocupă în mod direct de sănătatea populaţiei", spune Vivian Diaconescu, Director General al companiei Mediplus.
Rezultatele studiului Societăţii Române de Dermatologie 2006
În urma studiului făcut în anul 2006 pe un eşantion de 784 de pacienţi la nivel naţional, s-a constatat că un număr impresionant de 86 de persoane suferă de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44% din persoanele care au fost examinate suferă arsuri de la prima expunere la soare, în timp ce 29% "se ard" şi se bronzează foarte greu.
Pentru 3,06% din pacienţii examinaţi s-a pus diagnosticul de melanom iar 2,29% din pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din numărul total al pacienţilor examinaţi peste 50% dintre ei lucrează în aer liber fără să se protejeze utilizând creme fotoprotectoare, pălării sau alte haine special create împotriva soarelui (acest procent este împărţit echilibrat între femei şi bărbaţi).
Despre Societatea Română de Dermatologie
Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică a medicilor dermatovenerologi din România.
SRD a fost fondată în anul 1928 şi este afiliată Asociaţiei Medicale Române (AMR). Colaborează strâns cu Academia Europeană de Dermatologie (EADV).
Despre Mediplus
Mediplus este lider pe piaţa de distribuţie farmaceutică din România. Compania deserveşte peste 3.800 de clienţi, având depozite în 12 oraşe din România şi un portofoliu de peste 5.000 de produse. În România Mediplus este de peste 10 ani partener al companiei franceze Pierre Fabre din care fac parte Laboratoarele Dermatologice Avene.
Recomandările medicilor dermatologi:
Expunerea la razele solare era considerata sanatoasa inainte de a cunoaste pericolele determinate de razele ultraviolete. Lumina solara poate fi folosita pentru a trata unele boli de piele, dar cu totii trebuie sa evitam expunerea indelungata la soare. Prea mult soare poate conduce la arsuri, riduri, pistrui, modificari ale structurii pielii, dilatarea vaselor sangvine si cancere de piele. De asemenea mai poate conduce si la eruptii pe piele.
Razele solare
Soarele produce atat raze vizibile cat si raze invizibile. Razele invizibile, cunoscute sub numele de ultraviolete - A (UVA) si ultraviolete - B (UVB), determina cele mai multe probleme. Ambele duc la bronzarea pielii, arsuri solare si diverse leziuni. Nu exista lumina UV care sa "protejeze". Razele UV daunatoare sunt mai puternice in timpul verii, la altitudini mai mari si mai apropiate de Ecuator. De exemplu Florida primeste mai mult de 150 % UV decat oceanul. Efectele vatamatoare ale soarelui sunt de asemenea sporite de vant si reflexiile din apa, nisip si zapada. Chiar si in zilele noroase, radiatiile UV ating Pamantul si pot conduce la distrugerea pielii. Indicele UV este un indicator al intensitatii ultravioletelor intr-o locatie data. El poate fi gasit in majoritatea publicatiilor cotidiene cat si pe unele posturi de televiziune la rubrica meteo.
Protectie fata de soare
Folosind protectia solara prevenim distrugerea pielii si reducem riscul aparitiei cancerului. Protectia solara incepe intotdeauna prin evitarea orelor de varf solare si a vestimentatiei sumare. Majoritatea hainelor absorb sau reflecta razele UV, dar tesaturile albe, asemanatoare tricotajelor moi din bumbac si hainelor mulate care se lipesc de piele, nu ofera mare protectie. Cu cat este mai stransa tesatura, cu atat protectia solara va fi mai mare. Se recomanda evitarea "statului la plaja", purtarea unei palarii cu boruri largi, ochelari de soare si protectie vestimentara. Daca trebuie sa va expuneti folositi o crema ecran-solar, cu factor de protectie solar (FPS) de cel putin 15, chiar si in zilele noroase. Ecranele solare actioneaza prin absorbtia, reflectia sau risipirea razelor solare de pe suprafata pielii. Sunt disponibile in mai multe forme ce includ unguente, crme, geluri, lotiuni, spray-uri sau bucati de ceara. Toate sunt etichetate cu cifre de catre FPS. Cu cat FPS este mai inalt cu atat apararea impotriva arsurilor este mai mare, arsuri provocate in majoritatea cazurilor de catre razele UVB. Unele ecrane solare, denumite "cu spectru larg" impiedica ambele raze UVA si UVB. Acestea realizeaza o mai buna protectie a pielii impotriva altor efecte solare. Cu toate acestea ecranele solare nu sunt perfecte.
Ecranele solare ar trebui aplicate cu aproximativ 20 minute inainte de a iesi din casa. Chiar si ecranele solare rezistente la apa trebuie sa fie aplicate in mod repetat, aproximativ la fiecare doua ore dupa inot sau activitati istovitoare. Umbrelele de plaja si alte modalitati de a face umbra reprezinta o idee buna, dar nu ofera o protectie totala, deoarece razele UV pot fi reflectate de nisip, apa si marginea verandelor. Nu uitati, razele UV sunt invizibile.
Efectele soarelui
Arsurile solare - sansele dumneavoastra de a dezvolta o arsura solara sunt cele mai mari intre orele 10 AM - 4 PM, cand razele solare sunt cele mai puternice. Este mai usor sa va ardeti intr-o zi caniculara, deoarece caldura mareste efectele razelor UV, dar puteti la fel de bine sa va ardeti in zilele noroase.
Protectia solara este de asemenea importanta in timpul iernii. Zapada reflecta pana la 80 % din razele soarelui, cauzand arsuri si leziuni pe pielea descoperita. Sporturile de iarna, in zonele montane sporesc riscul arsurilor solare deoarece la altitudini mari este mai putina atmosfera care blocheaza razele soarelui.
Daca pielea este expusa luminii solare timp indelungat, roseata se poate dezvolta si amplifica pe o durata mai mare de 24 ore. O arsura severa determina sensibilitate la nivelul pielii, durere, tumefiere si veziculatie. Simptome suplimentare ca febra, raceala, disconfort gastric si confuzie indica o arsura severa necesitand consult medical imediat. Daca ati dezvoltat o arsura grava sau incepeti sa faceti febra, medicul dumneavoastra dermatolog va poate indica medicamente pentru reducerea tumefactiei, durerii si in scopul prevenirii unor infectii. Din pacate, nu exista un remediu rapid pentru arsuri minore. Racorirea, compresele umede, baile si lotiunile calmante reprezinta o usurare, alinare.
Bronzatul - bronzarea este adesea inteleasa gresit ca semn al sanatatii. Dermatologii stiu mai bine acest lucru. Pielea bronzata este de fapt rezultatul unei avarii la nivel tegumentar. Bronzul apare cand razele UV patrund in piele si protejeaza el insusi, prin producerea sporita a pigmentului sau melaninei. Bronzatul artificial este la fel de rau pentru pielea dumneavoastra ca si lumina solara. Majoritatea saloanelor de bronzare utilizeaza lampi cu UVA. Studiile au aratat ca razele UVA patrund adanc in piele si contribuie la aparitia prematura a ridurilor si cancerului cutanat.
Imbatrinirea - oamenii care lucreaza in mediul extern sau sub directa actiune a razelor solare, fara protectie, dezvolta o piele rigida, tabacita care ii face sa arate mai in varsta decat sunt in realitate. Soarele poate sa determine zone intinse de piele arsa, parlita, denumite "pete de imbatranire" datorate unei expuneri, in decursul anilor, la soare. In special protectia copiilor este foarte importanta din moment ce, in mare parte a timpului vietii noastre, expunerea are loc inainte de 20 de ani.
Ridurile - sunt in relatie directa cu expunerea la soare. Pot fi accentuate de fumat. Dermatologul si chirurgul dermatolog pot trata toate acestea printr-o varietate de metode chirurgicale, ce incud descoamare chimica, laser chirurgie, dermabraziune si intinderi tisulare usoare.
Cancerul de piele - mai mult de 90 % din totalul cancerelor cutanate apar pe fondul expunerii la soare a pielii. Fata, gatul, urechile, antebratele si mainile sunt cele mai obisnuite locuri de aparitie.
Cele trei tipuri mai raspandite de cancer de piele sunt carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul.
Carcinomul bazocelular se dezvolta de regula pe fata, urechi, nas si in jurul gurii persoanelor foarte slabe. Poate debuta ca o pata rosie sau ca o bosa stralucitoare trandafirie, rosie sau alba. Poate fi acoperit de o crusta sau se poate prezenta ca o rana deschisa fara tendinte la vindecare sau se inchide doar temporar. Acest tip de cancer poate fi vindecat cu usurinta, daca este tratat din timp.
Carcinomul spinocelular debuteaza de regule ca o pata crustoasa sau ca o denivelare, neg sau tumora. Are o rata de vindecare inalta daca este devreme diagnosticat si tratat. In cazuri rare, daca nu este tratat, poate duce la deces.
Melanomul reprezinta forma cea mai periculoasa a cancerului cutanat. Se prezinta ca o pata maronie inchisa sau mai degraba ca o alunita neagra cu marginile neregulate. Uneori este multicolor, cu tenta rosie, albastra sau alba. Acest tip de cancer poate apare oriunde pe suprafata corpului, putand fi tratat in cazul in care se descopera la timp. Daca este ignorat se raspandeste in intregul corp si poate fi fatal.
Reactii alergice
Unii oameni dezvolta reactii alergice la soare. Ele pot apare dupa un timp scurt de expunere. Tumefactia, eruptia, veziculele sau petele rosii sunt cele mai comune simptome ale alergiei la soare. Cateodata aceste reactii sunt cauzate de cosmetice, parfumuri, plante, topice medicamentoase sau preparate solare. Anumite medicamente, incluzand pilule anticonceptionale, antibiotice si medicatia supresoare, pot cauza inrosirea pielii odata cu expunerea la soare.
Bolile
Unele boli pot fi agravate de expunerea la soare, incluzand varicele si un numar mic de afectiuni comune cum ar fi lupusul eritematos. Razele UV pot determina cataracte, incetosarea treptata a lentilei ochiului.
Sfaturi pentru protectia solara
Utilizati un ecran solar cu spectru larg, cu FPS de cel putin 15,chiar si in zilele noroase, pentru toate tipurile de piele, incluzand aici si buzele. Daca va expuneti la apa, fie prin inot fie prin transpiratie, trebuie folosit un ecran solar rezistent la apa. Folositi in mod frecvent ecranul solar. Purtati o palarie cu boruri largi si ochelari de soare. Stati la umbra de cate ori este posibil. Purtati haine din tesaturi dese. Planificati activitati, in afara casei, devreme sau tarziu in decursul zilei pentru a evita orele de varf solare intre 10 si 16.
1. unde
(mesaj trimis de Adrian Catana în data de 08.05.2007, 09:20)
Toate bune si frumoase, dar unde se va desfasura actiunea?
1.1. unde (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de genoveva în data de 08.05.2007, 10:43)
aceeasi intrebare am si eu
1.2. RASPUNS PT ADRIAN (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de GIOVANNA în data de 09.05.2007, 16:23)
AM INTELES CA ACTIUNEA ARE LOC MAINE IN BUCURESTI LA MAI MULTE SPITALE PRINTRE CARE AR FI COLENTINA-SECTIA DE DERMATOLOGIE, SI SPITALUL ELIAS
MULTA SANATATE