Actualizare 18:59
Omul de afaceri Dan Voiculescu rămâne în închisoare, după ce contestaţia în anulare i-a fost respinsă, în această seară, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), transmit surse din presă.
Astfel, a fost menţinută condamnarea de 10 ani de închisoare primită de Voiculescu în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Hotărârea de astăzi a fost luată de un complet de divergenţă format din judecătorii Dan Lupaşcu, Isabellle Tocan şi Corina Cornelia Dăescu. În decembrie, Lupaşcu şi Tocan nu s-au pus de acord asupra unei decizii privind contestaţia. În aceste condiţii, a fost format completul de trei judecători, pentru o hotărâre definitivă în acest caz.
Dacă ar fi fost admisă contestaţia, magistraţii ar fi putut dispune eliberarea lui Voiculescu şi rejudecarea apelului din dosar.
------
Actualizare 17:38 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ se declară optimist
Completul de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) ar putea decide respingerea demersului sau admiterea acestuia şi eliberarea fondatorului PC, după cum a declarat avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, care s-a declarat optimist în privinţa şanselor clientului său.
"Decizia aparţine judecătorilor, judecătorii sunt cei care, după examinarea tuturor dovezilor care se află la dosar şi în urma dezbaterilor orale vor examina pe fond" cererea lui Dan Voiculescu, dar "există dovezi multiple, numeroase, nu doar o singură proba sau două sau trei din care rezultă cu prisosinţă temeinicia cererii", a spus Mateuţ, după ce judecătorii au rămas în pronunţare.
Gheorghiţă Mateuţ a susţinut din nou că judecătorii care l-au condamnat pe Dan Voiculescu "s-au grăbit să judece" iar "graba nu trebuie confundată cu durata rezonabilă".
"Din întreaga atitudine a judecătorilor s-a observat foarte limpede că nu îi interesau actele dosarului, probele, îi interesau doar să finalizeze cât mai degrabă şi să dea o soluţie - cea de condamnare, ceea ce este absolut inadmisibil", a spus acesta.
Avocatul lui Dan Voiculescu a precizat că, dacă se admite cererea ca fiind întemeiată atunci "trebuie desfiinţată obligatoriu decizia pentru partea interesată, care a formulat cererea de contestare în anulare, cu consecinţa punerii în libertate".
În acest caz, dosarul lui Dan Voiculescu "va fi repus în stadiul de apel şi se va fixa termen de rejudecare a apelului".
Dosarul se va rejudeca însă doar pentru Dan Voiculescu şi sentinţa de rejudecare se va aplica doar pentru el, a menţionat Gheorghiţă Mateuţ, care a adăugat însă că dacă se va ajunge la o altă decizie în urmă rejudecării, de aceasta vor putea profita şi ceilalţi inculpaţi în dosar.
El a precizat însă că, dacă judecătorii vor respinge contestaţia în anulare, Dan Voiculescu mai are la dispoziţie o altă cale extraordionară de atac, cea a recursului în casaţie. Această ultimă cerere "se află pe rolul Înaltei Curţi în procedura de filtru de examinare în principiu", a precizat avocatul.
------------
Cererea de anulare a pedepsei primite de Dan Voiculescu în dosarul ICA - 10 ani de închisoare - este analizată de un complet de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care ar putea decide respingerea demersului sau admiterea acestuia şi eliberarea fondatorului PC, potrivit surselor din presă. Instanţa a rămas în pronunţare.
Completul de divergenţă care va decide cu privire la solicitarea lui Voiculescu este alcătuit din trei judecători: Dan Lupaşcu, Isabellle Tocan şi Corina Cornelia Dăescu.
În decembrie, Lupaşcu şi Tocan nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii privind contestaţia, astfel că a fost format completul de trei care va lua hotărârea definitivă în acest caz.
Judecătoarea Corina Cornelia Dăescu, intrată în completul de divergenţă alături de Lupaşcu şi Tocan, este astfel cea care ar urmă să încline balanţă. Dăescu judecă şi dosarul retrocedărilor al primarului Radu Mazăre, aflat pe rol de şase ani, notează gândul.info.
În cazul admiterii contestaţiei, judecătorii pot decide eliberarea lui Voiculescu şi rejudecarea apelului din dosarul ICA.
La judecarea pe fond a cererii lui Dan Voiculescu, avocatul acestuia, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut anexarea la dosar a înregistrărilor şedinţelor de judecată în dosarul ICA, întrucât, susţinea apărătorul, se va putea observă comportamentul completului, "care fost constant de rea-credinţă".
"Se observă pornirea instanţei orientată clar în obţinerea unei soluţii de condamnare, de la primul la ultimul termen de judecată", a spus Mateuţ, în sala de judecată.
Pe de altă parte, procurorul de şedinţa a arătat atunci că nu i se pare normal că în sala de şedinţa să se facă aprecieri cu privire la capacitatea unui judecător.
"Completul de judecată din dosarul ICA a dat dovadă că a lecturat dosarul. Suntem pe un domeniu pur speculativ, iar legea nu ne permite aşa ceva. Petentul discuta chestiuni ce ţin nu doar de incompatibilitate, ci şi de procedura de soluţionare a incompatibilităţii, chestiuni total diferite. În faza contestaţiei în anulare nu se discuta procedura", a spus procurorul DNA.
În 15 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş, condamnaţi la zece, respectiv şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Avocaţii lui Voiculescu au depus, în 18 august, la Curtea de Apel Bucureşti, o contestaţie în anulare cu privire la pedeapsa primită de acesta în dosarul ICA, iar imediat după acest demers au formulat o cerere de strămutare a cauzei la o altă curte de apel din ţară. Motivele invocate de avocaţii lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesivă a dosarului, dar şi de faptul că magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea nu ar fi fost imparţiali atunci când au dat sentinţa în cauză.
Cererea de strămutare a procesului în care Dan Voiculescu solicită anularea pedepsei a fost însă respinsă că nefondată de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care au dispus astfel că acest proces să fie analizat în continuare de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.
În 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.
În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.
Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vică Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.