Continentul african îşi începe lungul proces integraţionist

M.G.
Internaţional / 31 mai 2019

Albert Muchanga (Sursă foto: Twitter)

Albert Muchanga (Sursă foto: Twitter)

Eliminarea tarifelor vamale va duce la crearea unei pieţe unice de 1,2 miliarde de oameni

Zona de Liber Schimb Continentală (ZLEC), proiect far al Uniunii Africane (UA) în vederea emancipării economice a continentului, a intrat joi în vigoare, cu scopul de a spori comerţul intra-african cu 60% până în 2022, a anunţat UA, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Albert Muchanga, comisar al UA pentru Comerţ şi Industrie a notat pe Twitter: "Este o etapă istorică! Acordul privind ZLEC a intrat în vigoare astăzi (n.r. ieri). Celebrăm triumful unui angajament curajos, pragmatic şi continental pentru integrarea economică".

"Faza operaţională" trebuie să fie lansată la 7 iulie în cadrul unui summit al UA la Niamey, capitala Nigerului, după finalizarea instrumentelor cheie cum ar fi mecanismele de arbitraj, definirea regulilor privind originea mărfurilor sau mecanismele în vederea "eliminării" obstacolelor precum corupţia sau proasta infrastructură.

Din cele 55 de state membre ale UA, 52 au semnat acordul pentru crearea zonei ZLEC din martie 2018, cu excepţia notabilă a primei economii a continentului, Nigeria. Însă, pentru a intra în vigoare, era necesar ca 22 de membri să ratifice ZLEC şi să notifice oficial organizaţia continentală.

Acest prag a fost atins la 29 aprilie, deschizând calea pentru intrarea sa în vigoare 30 de zile mai târziu, aşa cum este prevăzut în statutul ZLEC.

De la 29 aprilie, Burkina Faso şi Zimbabwe şi-au depus instrumentele de ratificare, ridicând numărul ţărilor incluse în ZLEC la 24, între care economii importante ale continentului, precum Africa de Sud, Egipt, Kenya sau Etiopia. Şi alte ţări au iniţiat procesul de ratificare, printre care Maroc.

Zona de Liber Schimb ar urma să permită eliminarea progresivă a taxelor vamale între ţările membre, favorizând astfel comerţul în interiorul continentului şi permiţând statelor africane să se elibereze de un sistem economic prea mult centrat pe exploatarea de materii prime.

UA estimează că prin crearea ZLEC se va putea creşte cu aproape 60% până în 2022 nivelul comerţului intra-african. În prezent, numai 16% din comerţul ţărilor africane se desfăşoară cu alte ţări de pe continent.

Dacă cele 55 de ţări membre ale UA vor semna documentul, ZLEC va deschide liberul acces intra-african la o piaţă de 1,2 miliarde de persoane, ce are un PIB cumulat de peste 2.500 de miliarde de dolari.

Susţinătorii proiectului spun că ZLEC va ajuta la diversificarea economiilor africane şi la industrializarea continentului, oferind în acelaşi timp o platformă unică pentru negocierea unor mai bune acorduri comerciale cu exteriorul.

Nu toată lumea împărtăşeşte optimismul natural. Criticii proiectului observă că infrastructura de transport de proastă calitate şi lipsa de complementaritate între economiile africane sunt încă frâne în calea dezvoltării comerţului intra-african.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb